marți, 8 septembrie 2015

Ruladă cu cremă caramel şi cremă de brânză la Virtual hug




Am fost atât de încântată de combinaţia cremă de brânză – cremă caramel a Cutiei misterelor de august, încât am decis s-o refac pentru sfânta ce mi-s azi într-un ceva identic,  doar asamblată diferit. Între timp,  o apărut o pohtă de-a lu' Ale pe care s-o poci ostoi tot cu deliciul misterios. Am fost atât de mulţumită de rulada caramel – brânză încât am refăcut-o pentru 8 septembrie, deşi aveam în cap,  zisei,   să rearanjez propunerea mea pentru parada misterioasă - asta:

Aci reţeta prăjiturii zambetane
 Şi dacă Maria tot e vinovată că a propus aşa listă grozavă şi dacă azi tot e cu la mulţi ani pentru mării, iaca îmbrăţişarea  mea pentru episodul de septembrie găzduit de Victoria! Săru' mâna, doamnă gazdă!
Maria,  cu siguranţă te voi mai pomeni în combinaţia asta pe care o s-o mai abuzez, deci mulţumesc! La mulţi ani (de şi  la tine se onomastichează azi ceva)!
Regulamentul provocării la Crisa
Din teama că mi se va înţepeni vruna dintre creme pân la asamblare or că nu  voi reuşi montarea, am început prin a lucra pe jumătate cremele, apoi a coace foaia, a termina cremele şi la final rulăditu – asta la prima-ncercare. La a doua, am făcut cremele cât foaia o stat pentru răcire.

Întâia încercare rulădită când o curs caramelul

Pentru crema de brânză:
-         200 grame cremă de brânză – eu folosesc Frischa de la Billa
-         80 grame zahăr pudră
-         100 grame unt  82% grăsime
-         esenţă de vanilie

Înainte de a coace foaia de ruladă, am tăiat untul cubuleţe, l-am acoperit cu zahărul pudră şi după coacerea foii, în timp ce aceasta se răcea, am mixat untul cu zahărul şi esenţa, apoi am adăugat treptat crema de brânză. Până a venit momentul rulăditului, am păstrat crema de brânză cu unt la frigider.

Crema caramel
-         am folosit cea mai buna cremă caramel ,  cea a Crisei, asta de la nuci. Pentru că era greu de întins pe foaie, am reîncălzit-o cu smântână pentru frişcă şi am obţinut-o pe mama lu' cea mai bună cremă caramel. Din păcate,  nu s-o întărit suficient, aşa încât la repetare am scăzut cantitatea de frişcă.

Ingrediente
-         200 grame zahăr
-         120 grame unt – 82% grăsime am avut
-         1 ou
-         50 grame nuci şi migdale măcinate
-         35 grame smântână pentru frişcă – am avut Pilos 30% grăsime – iniţial am folosit 50 grame, dar după cum am spus, caramelul s-a scurs uşor din ruladă – oricum o fost delicioasă!
 
Aşa o arătat la prima ruladă
Am mari bătăi de cap cu crema asta, într-o oră rulada era gata, dar nu exagerez dacă spun că jumătate de oră m-am chinuit cu caramelul.
100 grame de zahăr le-am pus la caramelizat. Între timp am mixat untul cu oul şi restul de zahăr. Peste zahărul ars am adăugat untul mixat. De aci pentru mine începe tragedia, zahărul caramelizează şi nu mai reuşesc să-l retopesc. Singura soluţie e să-l ţin pe foc, să-l îndepărtez şi să încerc cu telul să-l topesc, într-un final am reuşit, dar cu multe bobiţe tari de zahăr ars rămase. După îngroşare şi oarecum omogenizare l-am lăsat la răcit şi m-am apucat de foaie. După ce foaia a fost răcită, n-am putut-o unge cu caramelul întărit, drept care l-am repus pe foc cu smântâna, foarte puţin timp cât să se înmoaie. L-am întins foarte uşor, după ce am mâncat cel puţin un sfert.
 
A doua cremă caramel - cu mai puţină frişcă
 A doua oară am adăugat frişca din prima celor 120 de grame unt mixate cu un ou şi cu 100 grame zahăr. A fost ceva mai uşor să retopesc caramelul. Cu crema călduţă am acoperit foaia de ruladă din teama că n-o voi mai putea rece întinde. Am lăsat-o să se răcească bine pe foaie şi abia apoi am adăugat a doua cremă, cea de brânză. A doua oară s-o cam întărit, aşa că undeva între 35 şi 50 de grame smântână e cantitatea corectă.

Pentru foaia de ruladă – coaptă în tava mare a cuptorului
-         5 ouă – au fost cam mici
-         20 grame ulei
-         20 grame cacao – iniţial am folosit 10 şi 80 făină
-         70 grame făină
-         1 gram praf de copt
-         80 grame zahăr
-         esenţă de rom

Am separat albuşurile de gălbenuşuri.
Gălbenuşurile le-am amestecat cu uleiul şi romul.
Albuşurile le-am bătut spumă cu sarea, apoi am adăugat treptat zahărul şi după topirea integrală a acestuia am mai mixat la viteză mare 3 minute.
Am încorporat în albuşuri gălbenuşurile tot cu mixerul la viteză mare.
Am adăugat în ploaie cacao, făina, praful de copt cernute. Le-am încorporat cu telul.
Am turnat în tava acoperită cu hârtie de copt.
După 11 minute în cuptorul preîncins era coaptă.
Am răsturnat-o pe un prosop umed şi am rulat-o. Am ţinut-o înfăşurată pân la răcirea completă – timp suficient pentru terminat cele 2 creme.

Pentru umplere am scos foaia din prosop, am întins crema caramel şi peste aceasta crema de brânză şi am rulat nu foarte strâns.
Am lăsat-o o noapte la rece.
Am avut un 1 kilogram de ruladă, una dintre cele mai grozave.

Pentru decorare
-         la prima încercare am folosită ciocolată  topită pe aburi şi  nuci/migdale caramelizate, apoi mărunţite - în zahăr ars am pus nucile, am lăsat la răcit pe hârtie de copt şi am mărunţit cu sucitorul - am topit 50 de zahăr şi am folosit 50 de nuci/migdale,  mi-o ieşit o cantitate suficient de mare  pentru mai multe reţete. 


-         a doua oară o rămas nedecorată căci domnii de la gaz n-au binevoit să rezolve reclamaţia nici după ce i-am sunat a zecea oară să-i ameninţ că nu mai am vreme să coc fursecurile pentru ziua mea la miezu nopţii şi că o să le trimit bonul  tortului cofetăros. De poze nici nu le-am mai amintit că nu le poci face făr de soare!


Vineri revin c-o restanţă grozavă, n-am habar care, dar aşa îs toate!
FEBRUARIE 2016 - pentru crema caramel am renunțat la smântână și deși am pregătit întreaga cantitate, am folosit doar 2/3 pentru ruladă.

7 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru o asa imbratisare dulce! La multi ani pentru azi si te imbratisez si eu cu mare drag!
    Delicioasa rulada ai preparat!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani cofetareaso!!! Sa-ti dea Dumnezeu doar prajituri de zile si sarutari carameloase in fiecare seara!!! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. La MULTI MULTI ANI CU INTIRZIERE !!!!!!!!!!AM fost ultra ocupata in ultimul timp cu incadrarile nostre cele de tot anul si inca mai am de trecut un hop,verdictul final e luni!Fiind si ziua sotului meu nu am mai reusit sa fac fata tuturor cu urari!!!!Te pup si toate cele bune!!!!!!!!!!Torina

    RăspundețiȘtergere
  4. Eşti în termen cu uratu, Tori! Îţi ţin pumnii pentru luni, te aştept cu veşti bune!

    RăspundețiȘtergere