vineri, 16 ianuarie 2015

Tort de iarnă


-         Maria, vreau un tort cu maşini, ca cel de la patru ani!
-         Ştefănuţ,  aş vrea  să fac un tort de iarnă,  c-un Moş Crăciun ş-o sanie!
-         Desigur,   dacă în sacul Moşului, deasupra, e un  Fulger!



E un tort la care am muncit cu mare drag, truda fu de vro şapteşpe ceasuri,  făr de timpii pentru căutat soluţii derdeluşoase. Reţeta pentru blaturi şi creme este a Lissei – tortul kiss e  aci pe blogul ei şi aci pe zambetania  - întâia testare,  sub formă de prăjitură. Pentru că urma să-l plimb juma de zi cu trenu' am renunţat la mare parte din frişcă, asta dublată de teama de a nu mi se prăbuşi sub decoraţiuni grele. Motiv pentru care nu mi s-au înmuiat blaturile cum mi-aş fi dorit.


Fulger şi derdeluşul sunt dintr-un chec cu lămâie şi mac - reţeta aci pe blog ieri. E un chec  aromat, dens, exact ca guguluful meu cu afine, şi am lucrat foarte uşor fondantul pe el. Are neajunsul că se cam usucă sub pasta de zahăr. O variantă mai potrivită pare a fi  salamul de biscuiţi, pe care  nu l-am văzut în stare să-mi susţină oamenii de zăpadă la înălţime.

Toate foile şi blaturile le-am copt cu două zile înainte de asamblare, pe care asamblare am prestat-o desigur, ca-n ultimii trei, patru ani,  în sfânta zi de Crăciun.

Pentru blatul cu mac - am copt   3  foi în tava rotundă de 26 cm – asta pentru că nu poci face unul înalt pe care apoi să-l tai în 3 orizontal.

Ingredientele pentru o singură  foaie:
-         3 albuşuri
-         20 gr mac
-         35 gr făină
-         75 gr zahăr
-         ½ lingură cu apă


Am mixat 10 minute albuşurile spumă tare la viteză mare, am adăugat treptat zahărul continuînd mixarea. La final,  am adăugat făina cernută amestecată cu macul, le-am încorporat la viteza cea mai mică a mixerului. Am turnat compoziţia în tava  acoperită cu hârtie ş-am copt blatul 20 de minute la foc mediu.


Identic pentru blatul doi şi trei.


Pentru foile negre – 2 coapte în tava rotundă de 26 cm:
-         4 gălbenuşuri
-         100 gr zahăr
-         3 linguri ulei
-         2 linguri cacao – 5 gr
-         o linguriţă rasă praf de copt – 2 gr
-         115 gr făină + 15 gr + 2 linguri pentru înfăinare la întindere
Am mixat gălbenuşurile cu zahărul până la topirea acestuia, am adăugat uleiul şi am continuat mixarea, apoi am încorporat făina (115 gr) cernută cu cacao şi praful de copt. Pentru un aluat nelipios am mai adaug făină, 15 gr. L-am frământat două minute cu mâna.


L-am împărţit în două bile a câte 150 gr. Am decupat hârtia, am înfăinat pe rând fiecare bucată de aluat, am întins-o cu sucitorul direct pe hârtie şi am copt  câte 8 minute în cuptorul preîncins fiecare foaie. 


Cu făină suficientă nu se lipeşte şi nu-i complicat de întins. Ideal ar fi a reuşi o foaie subţire, de creşte la copt, cum fu la mine cu cea de a doua la care am folosit şi marginile îndepărtate ale primeia, se desface în două sub cremă. Deşi în secţiunea pozată nu se vede, fu exact ca la prăjitură. Motiv pentru care pe viitor voi coace 2, 3 fursecuri din aluatul rămas şi nu-l voi mai folosi la foaie.



Pentru crema de vanilie cu ciocolată şi frişcă
Eu am făcut fiecare strat de cremă separat. După acoperit foaie cu cremă, o  lăsam juma de ceas la rece să se întărească, timp în care pregăteam următoarea cremă.
Ingrediente pentru 4 straturi de cremă:
-         4 gălbenuşuri
-         500 ml lapte
-         240 gr zahăr
-         60 gr amidon
-         1 păstaie vanilie
-         300 gr smântână pentru frişcă
-         160 gr ciocolată albă
-         300 gr unt 80% grăsime

Pentru pregătirea budincii am amestecat într-un ceaunel laptele,  zahărul, gălbenuşurile şi amidonul (de 4 ori câte ¼ adică 1 gălbenuş, 125 ml lapte, 60 gr zahăr, ¼ păstaie de vanilie, 15 gr amidon). Am pus compoziţia la foc mic amestecînd continuu pân la-ngroşare. Am îndepărtat-o de foc şi i-am adăugat ciocolata albă (de 4 ori câte 40 gr ). Am amestecat bine până la topirea completă a acesteia ş-am lăsat totul la răcit. Tot din teama că mi se va prăbuşi n-am mai adăugat untul împreună cu ciocolata, ci l-am mixat separat (de 4 ori câte 75 gr). I-am adăugat câte o lingură de budincă răcită până când am încorporat-o pe toată. Am bătut smântâna frişcă (de 4 ori câte 75 gr) şi am adăugat-o peste compoziţia cu unt.


Pentru blatul lateral – pandişpanl-am copt în tava mare a cuptorului şi l-am decupat:
-         4 ouă
-         90 gr făină
-         90 gr zahăr
-         4 linguri ulei
-         un praf de sare
-         3 gr praf de copt
Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile, peste care am presărat sare,  le-am mixat spumă tare cu zahărul, am adăugat gălbenuşurile amestecate cu uleiul, le-am încorporat la viteza mică a mixerului şi am turnat în ploaie făina cernută cu praful de copt. Am întins compoziţia în tava acoperită cu hârtie de copt şi în cuptorul preâncins am copt blatul 20 de minute.

Asamblare
-         blatul cu mac, primul
-         foaie de pandişpan pe lateral
-         ¼ din cremă
-         foaie cu cacao, prima
-         ¼ din cremă
-         blat cu mac, al doilea
-         ¼ cremă
-         foaie cacao, a doua


-         ¼  cremă

-         blat cu mac, al treilea


L-am lăsat o noapte la rece, l-am răsturnat din tavă, l-am acoperit cu strat subţire de unt, i-am montat checul derdeluş înfipt într-un băţ de frigăruie şi l-am acoperit cu pastă de zahăr.


Decoraţiunile sunt din fodekor. Renu' n-o mai încăput pe tort. Nu m-am supărat deloc, deşi am muncit la el vro două ceasuri, tot n-o ieşit prea grozav.
Am uitat să-l cântăresc la final, după unt şi pdz tortul avea 3,3 kg.



De anu trecut, mă rog, 2013, am uitat că pe 27 decembrie nu-i doar Sfântu Ştefănuţ, ci şi Sfântu lu’ Teo.

-         Teo, ţi-o plăcut tortu lu Ştefănuţ?!
-         Deaaaaaaaa, Aiia, muut! (Da, Maria, mult!)
-         Ştefănuţ, nu prea ţi-o plăcut tortul
-         Mi-o plăcut puţin, lu’ Fulger nu i-ai făcut roţi, era grozav de-l făceai pe Bucşă, doar aveai loc!



Drept pentru care mă gândesc foarte serios să fie ultimul tort  pentru băieţelul căruia în 6 ani i-am meşterit vro 10 torturi. Nu mai spun că întrebarea zilei fu “da, înţeleg că ai cheltuit bani şi timp cu tortul şi drumul, dar totuşi cadoul pentru ziua mea care este ?!”. Săraca mama fu răsplătită cu aceeaşi întrebare de un Ştefănuţ ce se juca taman atunci cu bancnota albastră ce-o primise-n dar. Când o pricepe şi neamul ăsta că doar jucăriile sunt daruri,  probabil că domnişorul va avea alte aşteptări.

6 comentarii:

  1. Tu nu aparții acestor timpuri.Felul tău aparte de-a dărui ,te ridica sus,sus, la sufletul mamei și al nepotilor tai. Ana

    RăspundețiȘtergere
  2. De n-aş fi citit asta despre mine ieri, venită din alte zări, aş zice că tare mai exagerezi, om bun. Aşa zic că exagerezi doar puţin:) De-ai şti Ana cât de mare bucurie îmi fac aterizările tale pe zambetania ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria ,la blaturile de copt (rotunde) pune hartie de copt doar pe fundul tavii ( in functie de circumferinta ei) si lasa marginile NEUNSE ,libere.Cand vrei sa scoti blatul,ajuta-te de un cutit de plastic sau unul normal ...se desprinde usor (indiferent ca-i tava emailata sau teflonata).Ideea nu-i a mea, am vazut-o acum 10 ani la TV.Ana

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai văzut şi io pe bloguri, tb n-am, deşi amu 10 ani aveam, da-mi fu teamă să-ncerc. De zici tu, cu prima ocazie aşa fac. Săru' mâna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze pentru dublura,dar nu stiu sa-l sterg.Incearca, na-i nimic de pierdut, condensul care se face intre blat si tava dupa cel scoti din cuptor te ajuta mult.Eu, de ani de zile numai asa fac ,cu exceptia cozonacilor.Ana

    RăspundețiȘtergere