vineri, 14 februarie 2014

Lecţia despre etichete


Vă spui drept că nu prea citesc etichetele. Întâi că fructele şi legumele ce le cumpăr nu-s etichetate-n piaţă, pe tarabă. Apoi, că restul de le cumpăr zahăr, ulei, lapte îs cam aceeaşi marcă, posibil s-o fi citit cândva de m-am lipit de produsele alea şi oricum îs tot un drac. În rest, mă trezesc cu diverse produse pe cale de expirare or ca-n lecţia de azi cu ingrediente ce  nici prin cap nu mi-ar trece că-s de bază.

La noi se bea foarte mult ceai. Zilnic oala de 2 litri e pe foc. Regula e să folosim ghimbir proaspăt, batoane de scorţişoară, cătină uscată or buruieni căpătate de pe la ţară.
Când regula se încalcă înseamnă că iară mi-o aterizat în coş ceaiuri de pe la rafturi, pe principiul dăsta sigur n-am!

Cum io nu citesc etichetele, şi la ceai chiar nu mi-ar fi trecut prin gând că-s alte năzbâtii decât leacurile trecute în titlu, e foarte probabil descoperirea s-o fi făcut Dănuţ.

Pe locuri, fiţi gata, start! Începem defilarea:

-          Ceai de cătină (Belin – ceai cu fructe din plin) – deci, atenţie, vin ingredientele: mere, ceai roşu african, coji de măceşe, flori de hibiscus, coacăze negre, coji de portocale, acid citric, arome, fructe de cătină min. 5%!
-          Ceai sunătoare (produs pentru Carrefour)măceşe, căpşuni, sunătoare 30%. Prin treizeci  la sută ăsta în raport cu cinciu de la cătină, deja pare pur
-          Ceai aromat fructe de pădure (produs pentru Carrefour) – măceşe, aronia, mere, flori de hibiscus, arome, zmeură 0,1%, coacăze 0,1%, afine 0,1%. Şi io care ziceam că la cătină e dezastru, păi fructele de pădure mai aveau olecuţă şi erau sub limita care le obligă să fie trecute pe cutie
-          Ceai muşeţel (produs pentru Carrefour) – fructe de măceş, coada şoricelului, muşeţel 60% - mulţumescu-ţi Ţie Doamne!
-          Ceai tei  (produs pentru Carrefour) – măceşe, căpşuni, flori de tei 10%
-          Ceai mentă (produs pentru Carrefour) – măceşe, căpşuni, mentă 30%
-          Ceai gălbenele (Fares pentru Carrefour) – fructe de măceş, sunătoare, flori de gălbenele 80%. Oi, mamă, să mai verific o dată! E 80, chiar 80!!


Io atâtea mai am pe stoc, desigur că-s mult mai multe. În medie e 75 lei kilogramu’ de  minuni d’astea. Cât muşeţel iau din piaţă de la bătrâna cu pestelcă şi palme roase de banii ăştia?! În cel mai rău caz, le-o fi udat vrun câine, da’ ceai rece nepreparat oricum nu beau!

Concluzia mea este, nici un ceai făr de măceşe!
Mâine mă duc după o cutie cu ceai de măceşe să văd acolo care-i este ingredientu’  principal. Mă-ndoiesc c-o mai rămas măceşe pentr-un astfel de ceai. Scuze, regula e cât de puţin, deci tot ce-i posibil.
În programul viitor despre o carte, prima pe anu’ ăsta.

2 comentarii:

  1. La ceaiul de macese ingredientul principal sunt florile de hibiscus :)) Eu nici nu stiam ca se face ceai din florile astea, dar apar in majoritatea ceaiurilor din comert :P
    Revelatia asta neplacuta eu am avut-o cu ceva vreme in urma si de atunci m-am invatat minte si nu mai cumpar ceai fara sa citesc lista de ingrediente. Vezi ca se mai gasesc si ceaiuri cu un singur ingredient, ala de-i da titlul ceaiului, dar nu stiu pana cand :D
    Abia astept sa citesc de carte :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amu mi-am insusit si io lectia asta sa le citesc ingredientele.

      Ștergere