joi, 12 septembrie 2013

Cronica unei zile sfinte

"La mulţi ani, sfânto!"
Aşa m-o răsfăţat frate-miu cu nişte ani în urmă or poate doar cu unu, doi.

În timp ce se derula "programul artistic" io meşteream minitorturile. Fix din zori până-n noapte. Şase bucăţi curcubee.
Pentru că iubesc poveştile şi pentru că am fost diagnosticată ca solară, adică mă încarc şi reîncarc la nesfârşit cu emoţii zâmbet, iaca ce fu, făr de ordini, doar înşiruiri răvăşite:

* am primit de la G. unul dintre lucrurile pentru care mă agitam făr de reuşit economii în aste vremi imposibile. Simplu ca: "vrei să ţi-l cumpăr eu? da, tare vreau!"



Prin darurile sale cele scumpe, decupatoarele Wilton şi trusa de duiuri, G. m-a forţat în 2010 să nu renunţ la pasiunea aceasta. E limpede pentru mine că tutorialele M.M. vor limpezi multe dintre nedumeririle ce rămâneau amprentate pe fiecare tort finalizat. Uf, cum ne aciuează şi oamenii şi neîmpotrivitul pe drumuri line!

* dacă G. m-o întrebat de vreau ce vrea, D. o primit recomandare pentru un Murakami,  "splendid ar fi să găseşti Kafka la malul mării" . N-o fost de găsit din niciunele necitite încă. Aşa m-am întâlnit cu jurnalul lui Nao şi povestea scrisului ce o leagă miraculos de un cititor.


* apoi, mama, draga de ea mi-a cadorisit bani pentru un mixer nou, făr să anticipeze că atoatepricepuitorul de cumnată-miu îl salvează pe ăl vechi dintre fumuri negre şi scântei doar c-un ciocan de lipit. Aşa am ajuns  să fac toate blaturile torturilor cu butonul paralizat de el pe viteza turbo. Minunat! Ce "făina trebe încorporată uşor,  la viteză mică!", distrugătoarea de mituri îs cu el în mână!

* V. (uf, n-am scris despre cel de al doilea atelier dulce ), deci V. o venit în bucătăria mov să facem pisica roz pentru tortul de 2 ani al unei fetiţe. După două ceasuri, timp în care am modelat-o eu cu viteza luminii, verdictul o fost: Maria, te rog, fă tu şi tortul şi Hello Kitty! Se lecuise! După alea 2 ceasuri o venit cu cercei înţelepţi şi eu am leşinat. Şi probabil că atunci emoţiile mele n-o fost sfâşietoare căci  o urmat "vreau să fii prietena mea!" Aşa am ajuns la 3 perechi de cercei cu bufniţe.



* printre astea o sunat E. salvator "noi vrem să te cununăm!" Minunat, n-am personajul principal al operaţiunii de nuntire, dar am naşii!! Poate le voi dărui un bebe pân mă găseşte domnul el.
O fotografie fabuloasă de-a naşului şi a oraşului rădăcini. Mă înscriu la consultanţă pentru zambetania pozoasă!


* la închiderea programului m-am dus epuizată să văd meciul  cu ungurii,  ca băieţii, într-un bar. Să-l văd, deci nu să-l aud! Fu amuzant tare! Eram singura muiere, ei zbierau pe limba lor neaoşă, apoi priveau spre bine temător, exact ca Ştefănuţ după prostioare când aşteaptă cât de tare mă înfurii! Eram şi mama şi tata lu' zen după 10 ceasuri de bibilit tortulos. Perele lichide erau delicioase, golurile fură în poarta ailalta, ce deranj?! Fu tare amuzant să văd ăi bărbaţi tricolori încurajând cu patos un televizor suspendat.


Continuu să mă minunez despre cât de fabuloşi sunt oamenii cu care mă intersectez o fracţiune de secundă, două ceasuri ori 10 ani.
Le adulmec poveştile ce ajung tainic în mine şi nu mă mai satur de lumina lor.

Sunt  fericită, să-mi trăiesc, Mărie!

10 comentarii:

  1. Sint fascinata de tot ceea ce citesc pe acest blog,ai toate sansele sa ajungi o buna scriitoare,de fapt de la torturi la scris nu e decit un pas care se cheama arta si talent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu că exagerezi, da-mi place grozav exagerarea asta, Tori:))))

      Ștergere
  2. NU exagerez niciodata cind e vorba de lucruri atit de serioase si cind fac niste afirmatii de genul de mai sus ma bazez pe faptul ca am in spate biblioteci de carti citite si recitite.Tu ai nevoie doar de o incurajare mai insistenta in rest ai tot ce-ti trebuie.E simpla mea parere pe care mi-o asum cu toata responsabilitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uf, Tori, doar mă alintam! Ştiu şi io că-s povestaşa! Ş-apoi, ţi-am mai zis că-n verdictele tale am mai mare încredere decât în ale mele, la "artistice" d' astea.

      Ștergere
  3. Nu stiu ce se intimpla de se multiplica,te rog sterge duplicatele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi crezînd că nu te pricep din prima şi tre să-mi repeţi:))) Eşti singura care păţeşti asta! Mă bucur că ele ajung, nu contează-n câte exemplare:))

      Ștergere
  4. Esti o fericita cu asa oameni buni in viata ta! Ma bucur ca ii apreciezi si ii iubesti fara limita, pentru ca asta te indeamna sa traiesti si sa zambesti in fiecare zi. Imi mai place cum intorci pe partea buna toate relele care pe altii de mult i-ar lasa fara vointa si lumina si-mi place sa te citesc pentru ca mereu ma trimiti intr-o lume mai frumoasa!
    Sa imi traiesti sfanto, sa-ti dea Dumnezeu numai ce poti duce si sa mai faca el dragutul in asa fel incat drumurile noastre sa se intersecteze intro zi! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oi, Crisa, n-am io multe credinţe în viaţa asta, dar că noi ne vom intersecta e făr de dubii! Ti iubesc, d'aia!

      Ștergere
  5. Nu ai motive sa fii vreodata trista Marie. Infrumusetezi viata multora si ei iti sunt aproape. Iti doresc toate torturile din lume puse gramada pe cartile necitite! Cu bine.
    D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oi, D! Ce să fac io cu toate torturile din lume?! Nici cu ale mele n-am mare habar!:)) Da, cărţile necitite mă dor!

      Ștergere