Doamna D.
împlineşte astăzi 62 de ani.
Pentru prima dată,
după multă vreme, 17 martie este în
afara postului (nu mai tre’ să mă dezleg
pentru a mă înfrupta din rulourile ei cu lapte or chifteluţele cu brânză).
E un tort tare muncit, mi-am pierdut decupatoarele pentru
petale şi m-am chinuit cu un pahar,
pasta de zahăr n-am reuşit să n-o rup, tortul în final a ieşit mai mare decât
suportul şi altele d’astea neînsemnate cum că mi-aş fi dorit trandafiri
vişinii!
Tortul, de
aproximativ 3 kg, a avut:
-
blat din albuşuri
- ciocolată
neagră, frişcă, cremă de brânză Philadelphia
-
blat din ruladă umplută cu cremă de cacao
-
iară ciocolată neagră, frişcă, Philadelphia
-
blat din albuşuri
-
acoperit cu pastă de zahăr
-
decoraţiuni din fondant
Pentru că de la
crema torturilor pentru botez aveam în
congelator rămase vro 30 de albuşuri,
le-am folosit la blaturi.
Eu am făcut 3
blaturi subţiri în tava mare a aragazului, pe care le-am decupat 24x26 cm
pentru bază şi capac, la care s-au adăugat lateralele.
Pentru un blat:
-
7 albuşuri
-
zeama de la ½ lămâie
-
150 gr zahăr
-
90 gr făină
-
75 gr unt moale
-
un praf
sare
Am mixat untul cu zahărul şi
coaja de lămâie, am adăugat albuşurile cu sarea şi le-am bătut cu mixerul la
viteză mare, când acestea toate s-au transformat într-o spumă tare am adăugat
făina şi la viteză mică am încorporat-o
complet.
Am turnat compoziţia în tava mare
a aragazului acoperită cu hârtie şi în cuptorul preîncins am copt 20 de minute
la foc mic, pe ultima treaptă.
Rulada cu cacao a avut foaie de pandişpan (5 ouă, 5 linguri
ulei, 5 făină, 5 zahăr) şi cremă de cacao din 125 ml lapte, 1 gălbenuş, 60 gr
zahăr, 2 linguri cacao, 1 lingură amidon, 50 gr unt gras.
Pentru ciocolatoase am făcut de 2 ori câte 180 gr ciocolată amară topite cu 100 ml frişcă lichidă şi
amestecate cu 150 ml frişcă bătută şi
125 gr Philadelphia.Eu am pus pentru siguranţă câte 2 gr de gelatină, nu era necesară!
Trandafirii sunt extrem de frumosi, parca sunt naturali :)
RăspundețiȘtergerePaula, mai e drum lung pana la "parca-s naturali":)
ȘtergereFata draga, cata rabdare ai!!!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos! Bravo!!!
Fu mai mult ambiţie, Crisa! I-am comandat unei prietene pentru tortul de nuntă cu 100 lei/buc. Doamna respectivă mi-a comunicat cât de greu se lucrează. Sigur, ai mei nu-s de comparat cu cei despre care scriu, dar 1000 de lei cât vor costa cei 10 albi e salariul meu pe o lună
RăspundețiȘtergere