Ziceam la cutia cu surprize de frupt c-o şezut p-un tort de post.
Adică, încă o filă de jurnal tortur(l)os. Eu le trăiesc la fiecare tort, da' ca să nu plictisesc raportez
una pe an.
C-o zi înainte, am pregătit de probă tortul pentru noi, minunat! Blat negricios, creme alb-negre, delicios!
Când să-l
fac făr de teste, cu olecuţă mai mult zahăr, ştiut fiind că dulcele pe gustul
meu e la limita joasă, ratare, ratare, ratare.
Am avut 3
blaturi caramelizate de nu le-am putut decupa pentru asamblat tortul. Cum am
reuşit 3 blaturi identice din cantităţi diferite de ingrediente? Simplu, îs performantă şi-n condiţii vitrege!
În criză de
nervi, mai mult decât de timp, am luat decizia măreaţă de a asambla blaturi din
firimiturile ce le pot scoate de pe caramelizate.
Halucinant fu
azi, când sosi verdictul consumatorilor:
- O fost aşa ca o prajitură cu
cremă, ca o alba ca zăpada, bun-bun!
- Păi, o avut cremă cu cacao şi
blaturi negresă, care ca zăpada?!
- Asta şi vroiam să te întreb! Maria, de
ce n-ai mai folosit cacao?!
- Măi, om bun, ciocolata am uitat s-o pun în
cremă,c-o rămas în sacoşă, dar cacao am pus tot plicu'!
Care-i explicaţia albei ca zăpada prefer să nu cercetez, asta aşa ca să nu-mi pierd minţile rămase!
Pe cuvânt c-am avut la această alba ca zăpada:
* blat din cocos
- 250 gr făină
- 100 gr fulgi proaspeţi de cocos
- 150 gr zahăr pudră
- 100 ml ulei
- 300 ml lapte de cocos
- 1/2 plic praf de copt
Le-am omogenizat pe toate bine cu mixerul şi le-am copt în tava mare a aragazului până au trecut testul scobitorii.
După răcire l-am aşezat în cadrul pentru asamblare tort.
* cremă cu cacao + ciocolată neagră
- un plic praf de budincă cu cacao / în prima variantă am folosit 10 gr cacao+40 gr amidon
- 400 ml lapte de cocos
- un plic zahăr vanilat + 50 gr zahăr pudră
- 25 gr stafide hidratate-n rom
- o tabletă ciocolată de post
Praful se amestecă cu zahărul şi 100 ml de lapte, apoi se
toarnă peste restul de lapte pus la fiert. Instant se îngroaşă şi-i
gata. Adăugate stafidele la final. Am uitat ciocolata, aş fi ras-o peste
cremă la asamblarea tortului. Adică, turnată crema călduţă peste blatul alb, apoi presărată ciocolata.* blat negresă
- 250 gr zahăr
- 130 ml ulei
- 15 gr cacao
- 150 gr făină
- 1/2 plic praf de copt
- 150 ml apă minerală
- un praf de sare
Se
mixează toate la viteză mare făr de apa minerală care se adaugă la
final. Am copt în tava cuptorului 30 de minute la foc mic. La toate
dintre blaturile cu cacao ar fi fost potrivită o tavă mai mică, o
rotundă de 26. Eu cum nu poci tăia pe orizontală blatul înalt prefer să
fac subţiri câte este nevoie. În cazul acesta două, de n-aş fi ratat 3.
Peste crema de cacao şi ciocolată se aşează blatul acesta.
Peste crema de cacao şi ciocolată se aşează blatul acesta.
* cremă de cocos + banane
- 1 plic cu praf de frişcă/ la primul tort am folosit 35 gr amidon+15 gr fulgi proaspeţi de cocos + vanilină
- 400 ml lapte de cocos
- 50 gr zahăr pudră
- 2 banane
Identic instrucţiunilor de pe plic, adică paşii de la budinca de cacao.
La asamblarea tortului peste blatul negresă am aşezat felii de banane trecute prin zeamă de lămâie şi apoi am turnat crema de cocos. Peste ea am aşezat cel de al doilea blat negresă. După ce am lăsat peste noapte tortul montat la întărit, la cel test am presărat fugi de cocos peste blatul negru, la cel livrat am întors blatul alb ca parte superioară şi l-am acoperit cu pasta de zahăr, câtă am reuşit să întind şi ciocolată rasă, iară pe laterale fulgi prospeţi de cocos. Acolo mai fu şi cutia da' io n-am poze.
Secţiunile sunt ale tortului test, dupa cum se pricepe din aste multe vorbe, el n-o fost
prea departe de cel livrat:))
Tortul a fost 24x24 cm şi a avut 2,8 kg.
Cel de anul trecut, tot de post fireşte, pe care l-am predat cu cadrul în care-l asamblasem, că altfel o lua la vale, era ceva ce ar fi trebuit să fie budincos cu piersici. Asta ca să explic parţial încântarea lor de amu, ăsta le-o stat în linguriţe!
Am scris mult, chiar de-s făr de poze ale pregătirii, pentru că-l repet pentru 30 martie, apoi pe 3 aprilie, chiar e bun! G. ar zice că-s prea multe amestecuri, în primul rând la ambele creme domină gustul laptelui de cocos, bananele sunt diferenţa, stafidele-s prea puţine, blatul negresă e umed, minunat!
Despre
aventuri aproape identice cu Hello Kitty în rolurile principale în programul
viitor, căci doară poci mai mult de atât!
No mai ca de tort de post care sa si arate bine in pozne, inca nu am auzit :D
RăspundețiȘtergereDeja ma faci sa-mi fie rusine cu slabele mele incercari de tortulit. Nici nu ma compar cu tine!
Stii ceva? Cand o sa fiu mare vreau sa fiu ca Maria: plina de idei si cu nervii de otel! :D
Crisa, ai grja cu dorintele astea! De ti se implineste azi ai de livrat 2 cozonaci si inca un tort de post pana sambata:)))))
ȘtergereDorintele nu se indeplinesc atat de repede :)) Sau da?!? :))
Ștergere