vineri, 17 iunie 2011

Cozonac italian





             Am păstrat de la Paşte, pentru o ocazie specială, reţeta de colombă a Laurei Adamache şi asta pentru că se pregăteşte în vr'o 11 ore. Cum ziua mamei este după ce sunt sărbătoriţi toţi ceilalţi, adică după ce am meşterit vr'o 6 torturi epuizatoare de energii, colomba fu perfectă în gândul meu. O visam o coroniţă frumos decorată! Laura scrie în postare că nu este cozonac italian (panettone) din cauza glazurii de migdale, dar cum se va vedea la final, mie asta mi-a ieşit!:)


             I-am scris Laurei pe blog nelămuririle legate de reţetă, cum oamenii în genere sunt ocupaţi cu altele, i-am strigat ajutor şi pe mail, ea o sărit a  raspunde cu mii de detalii, printre care cel mai important: Maria, e o reţetă foarte grea, încearc-o de probă întâi! Cum la mine se aplică regula de vrei să fac, zi-mi să nu fac sau că nu voi reuşi, sfatul Laurei (cu experienţe uriaşe şi rezultate fabuloase ) mi-a întărit dorinţa de a încerca.


Cu o seară înainte reuşisem cu sfaturile Vioricăi Dinu să obţin cei mai frumoşi trandafiri din toate timpurile, era musai să reuşesc şi coroniţa!



După ce am pomenit-o pe Laura, apoi pe Viorica, pentru a încheia pomelnicul de vii trebuie să o scriu şi pe Lissa (pe principiul nicio reţetă făr' s-o zăpăcesc pe Lissa!).

Oricum este o reţetă lungă, de mai scriu poveşti, o voi finaliza la Sfântul Ilie, adică tot de ziua mamei:)

Teama cea mare s-a născut din faptul că nu am maşină de aluat, cum cozonacul nu mi-a ieşit în alte dăţi pufos frământat la maşina de pâine şi cum Laura m-a sfătuit să-l încerc frământat cu mâna, pe înserat m-am startat cu promisiunea făcută Laurei că nu mă voi abate niciun gram şi niciun minut de la reţeta ei:)



Ingredientele:

- pentru maia - 40 gr. făină
                     - 40 ml lapte
                     - 25 gr drojdie proaspătă
                     - 1 linguriţă miere
- pentru etapa a doua - 100 gr faina
                                  - 130 ml lapte
- pentru a treia - 100 gr făină
                        - 20 gr unt
                        - 20 gr zahăr
- pentru a patra - 210 gr făină
                         - 2 ouă
                         - 80 gr unt
                         - 170 gr coajă de portocală şi lămaie, caise,curmale, smochine dezhidratate, coajă de portocală confiată
                         - 120 gr zahăr
                         - 1/2 linguriţă rasă sare

- pentru glazură -  25 gr migdale + 15 buc migdale
                         - 75 gr zahăr + zahăr pudră+zahăr granulat
                         - 1 albuş

1.MAIAUA - dizolvăm drojdia în laptele călduţ, amestecăm cu  făina şi mierea
-  lăsăm la dospit 30 minute


















2. Adăugăm peste maia 100 gr făină, 130 ml lapte călduţ (eu a trebuit să schimb vasul).

Lăsăm la crescut 45 minute.
Fructele dezhidratate tăiate mărunt le punem în apă călduţă şi esenţă de vanilie la înmuiat vr'o jumătate de oră.
3. Peste aluatul de la etapa 2. adăugăm 20 gr. zahăr şi frămantăm pană la înglobarea acestuia perfectă, apoi adăugăm treptat 100 gr făină, cand şi aceasta este încorporată perfect adăugăm 20 gr unt şi frămantăm bine (cca 10 minute)
Aluatul ar fi trebuit să fie mătăsos, la mine cam deloc.
4.  Peste aluatul de la etapa a treia adăugăm 120 gr zahăr şi frămantăm iară pană la înglobarea perfectă, apoi aceeaşi procedură treptat cu 210 gr făină. Pentru mine a fost singura etapă faină, asta deoarece aluatul s-a frămantat perfect, fără să se lipească, cu  pereţii vasului perfect curaţi.Vr'o 15 minute a durat pană la omogenizarea compactă.

   Adăugăm primul ou şi frămantăm 20 minute, apoi al doilea şi 15 minute pană la înglobarea perfectă, după care se adaugă sarea, şi treptat cele 80 gr de unt şi rezultatul ar fi trebuit cel mai lucios aluat, la mine fu ceva extrem de lipicios.


Peste acesta am adăugat frămantand încă 5 minute fructele şi coaja confiata.
Eu iară am mutat aluatul într-un alt vas pentru a-l lăsa 3 ore la dospit (măcar o felie de cozonac tot mi-o rămas pe pereţii vaselor schimbate la fiecare etapă, deci atenţie, din prima pregătirea într-unul suficient de mare!)
După ce a crescut, eu l-am turnat direct în forma teflonată unsă cu unt şi presărată cu făină.
L-am mai lăsat încă 2 ore, ce mai conta la cele 10 anterioare:)

















Am pregătit glazura: 25 gr migdale măcinate cu 75 gr zahăr şi mixate cu albuşul, eu le-am turnat uşor peste aluatul crescut. Apoi, am presărat zahăr pudră şi granulat, am adăugat 15 samburi întregi  de migdale.


 
















şi l-am trimis la  copt 50 de minute(după primele 20  am acoperit glazura cu folie de aluminiu).
















Dialog mama-fiica, mama habar n-avand de la ce reteta am pornit si ce am vrut sa pregatesc
- Mămi, ţi-o plăcut cozonacul?!
Mama, pentru care cele mai grele vorbe cand nu-i place ceva sunt "Să trăieşti să mai faci! ", răspunde cu sfiala să nu mă necăjească:
- Are gust de cozonac d'ăla italian la cutie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu