Nu-s gravidă, da' mi-au rămas în poftă neostoită ultimele reţete ale Cristinei, prăjitura cu cireşe şi cea cu mentă.
În zambetania prin câteva postări se va aniversa primul an, aşa că ce dar mai bine primit decât ostoire de
pofte neîmplinite?!
Am vrut deci o combinaţie cireşe-mentă, m-am tot gândit care să fie în blat, care în cremă, până la urmă amintirea blatului cu vişine de la tortul carte a decis cireşele în foaie şi menta în cremă.
În tava 24x24 pentru vro 12 porţii mari de prăjitură:
BLATUL
- un pachet unt - 200 gr
- 100 gr zahăr + 2 plicuri zahăr vanilat
- 3 ouă
- 250 făină
- 1 plic praf de copt
- 250 gr cireşe fără sâmburi
- esenţă de rom
Se mixează spumă untul moale, dar nu topit (la temperatura camerei) cu zahărul, esenţa şi zahărul vanilat.
Se adaugă pe rând ouăle şi se continuă mixarea;
După încorporarea integrală a fiecărui ou se adaugă făina şi praful de copt, tot cu ajutorul mixerului le-am omogenizat.
Se toarnă compoziţia în tava acoperită cu hârtie, la foc mic am copt blatul 40 de minute (cuptorul încins bine în prealabil).
CREMA
- 200 ml friscă lichidă
- o legatură de mentă proaspată
- 50 ml lapte
- 1/2 plic gelatină
- 100 gr zahăr
- 1 cană apă
- 100 gr zahăr
- 1 cană apă
- am mărunţit frunzele de mentă la blender cu ceşcuţa de lapte
- le-am strecurat
- separat, am fiert cozile de mentă rămase într-o cană de apă şi 100 gr zahăr până la sirop îngroşat
- în sirop am pus gelatina să se umfle şi apoi la bain-marie să se topească
- am bătut frişca tare, am adăugat siropul răcit şi gelatina topită
- am întins frişca, acum mentolată, peste foaia cu cireşe răcită şi am dat-o la frigider
GLAZURA
- 250 gr cireşe fără sâmburi
- o cană cu apă
- 100 gr zahăr
Şi dacă tot ne-am răcorit cu minunea aceasta prăjituroasă tre să plusăm cu un pahar de limonadă, da' musai tot cu mentă!
Asta s-a vrut a fi o razbunare, nu? :)
RăspundețiȘtergereAcum am eu pofte :)
Tare bine arata!
:) razbunare ar fi fost sa fie menta, cirese si LAMAIE, dar n-am eu destin de kamikaze;)
RăspundețiȘtergere