De ce astă carte
Pe fișa de lectură a cărții, începută hăt în 2021, mi-am notat că a costat 40 de lei și că nu am găsit-o cu reducere. Mai sunt acolo două cuvinte, acum prețioase, bani Oma.
Bunica lui B., Oma, a murit în aprilie 2022. Avea 97 de ani făr de o lună. De câte ori o ajutam să se spele (nu foarte des) sau îi tăiam unghiile (iarăși rar, avea programare pentru păr și unghii în fiecare lună), îmi dădea 100 de lei, uneori 200. Era bucuria ei dintâi. De nu mâzgăleam atunci neglijent cele două cuvinte, bani Oma, n-aveam acum acces direct la doruri și ofuri - printre ultimii bani de la Oma.
Am pe noptiera de lângă pat un teanc al cărților neterminate. Mă uit la el adesea, el se uită la mine și atât. Anul ăsta (iubesc luna ianuarie, de-ar fi vreo trei de ianuarie într-un an, multe dintre restanțe le-aș lichida) mi-am luat carnețelul ș-am inventariat situațiunea dezastruoasă. 14 cărți abandonate, unele din 2021 (cele mai vechi). Puteam jura că doar din 2023 m-am poticnit.
Pentru întregul context, să mărturisesc iară boala severă ce-o duc: nu poci renunța la o carte, oricât de buchisită i-ar fi lectura. M-ar durea inima de îndoială, dacă până la final a devenit splendidă și am părăsit-o înainte de asta. Nu funcționează deloc la mine: viața e prea scurtă să pierdem vremea cu cărți care nu ne plac. Oricum nu voi reuși să citesc tot ce mi-ar plăcea. Ca să aflu ce mi-i pe gusturi, tre să experimentez și anevoiosul. În apărarea mea, mai zic că uneori o carte chiar este salvată de final. Ș-apoi citești o poveste faină și sfârșitul slab te lasă năuc. Nu există garanții!
**** Iară despre traumele copilăriei împovărătoare în toți anii maturității
Sentimentele pe care le avem, precum sentimentul eșecului în viață, depind în principal de temperamentul nostru înnăscut și de experiențele noastre din copilărie. O influență importantă o au, în acest caz, convingerile noastre inconștiente. Prin convingere se înțelege, în psihologie, un crez profund ancorat, care exprimă o atitudine față de noi înșine sau față de relațiile noastre interumane. Multe convingeri se formează în primii ani de viață, prin interacțiunea dintre copil și persoanele cele mai apropiate acestora.
Copilul-umbră cuprinde convingerile noastre negative și sentimentele apăsătoare ce rezultă în urma acestor convingeri, cum ar fi tristețea, frica, neajutorarea sau furia. De aici rezultă, în schimb, mecanismele de apărare emoțională pe care le-am dezvoltat pentru a face față acestor sentimente sau pentru a nu le mai simți, în cel mai bun caz. Mecanismele de apărare tipice sunt: retragerea, dorința de armonie, căutarea perfecțiunilor, înclinația spre agresivitate și atac sau chiar setea de putere și dorința de a deține controlul.
Dimpotrivă, copilul-lumină însumează experiențele noastre pozitive și sentimentele bune din noi. Acest concept se referă la tot ceea ce-i face pe copii să fie veseli: spontaneitatea, cheful de aventură, curiozitatea, inconștiența, vitalitatea, dinamismul și cheful de viață. Copilul-lumină este o metaforă pentru partea intactă a încrederii noastre în propriile forțe. Mai și oamenii care au de dus un bagaj foarte greu din copilărie au părți sănătoase în personalitatea lor. Și în viața lor există situații în care nu reacționează excesiv, și cunosc momente în care sunt veseli, curioși, jucăuși – în care deci se ivește copilul-lumină. Bineînțeles, la oamenii care au, în urma lor, o copilărie foarte apăsătoare, copilul-lumină iese la iveală mult prea rar.
- Dvs.
Mecanismele de apărare ale copilului-umbră:
- Negarea realității presupune refuzul de a accepta realitatea așa cum este.
- Proiecția și victimizarea implică atribuirea propriilor sentimente, gânduri sau dorințe nedorite altor persoane.
- Căutarea perfecțiunii determină obsesia față de frumusețe și dependența față de recunoaștere.
- Căutarea armoniei și conformarea excesivă se referă la încercarea de adaptare prea mult la cerințele altora.
- Sindromul salvatorului implică tendința de a încerca să-i salvezi pe toți.
- Rezistența este refuzul de a accepta schimbări sau de a te adapta la situații noi.
- Dorința de a deține controlul determină necesitatea de a controla totul în jur.
- Agresivitatea și atacul presupun redirecționarea unui impuls (de obicei o agresiune) către o persoană sau un obiect mai puțin amenințător pentru propria persoană.
- Regresia afectivă se referă la revenirea unor comportamente și sentimente din copilărie în fața stresului.
- Refugiul, retragerea și evitarea reflectă ascunderea în spatele unui comportament sau a unei activități pentru a evita durerea.
- Teama de apropiere și acaparare a copilului-umbră se traduc prin refuzul de a te apropia de alte persoane din teama de a fi rănit.
- Refugiul în dependență implică relații de dependență pentru a evita sentimentul de singurătate.
- Narcisismul sugerează concentrarea excesivă pe sine și nevoia constantă de recunoaștere.
- Camuflajul, jocul de roluri și minciunile presupun ascunderea adevăratului în spatele unui comportament fals sau de camuflare.
Mecanismele de apărare pot fi înlocuite cu moduri de comportament alternativ numite mecanisme de tezaurizare, în fapt mecanisme de apărare logice. Acestea sunt necesare pentru a face pace cu noi înșine, cu partea copilului-umbră și pentru a-l face pe copilul-lumină să râdă. Mecanisme de tezaurizare:
1. Fericirea și nefericirea sunt legate de relațiile noastre.- Oamenii dificili au copii-umbră foarte răniți;
- Prin ochelarii copilului-umbră lumea este o proiecție, o realitate în sens negativ;
- Avem puterea de a ne modela singuri realitatea și suntem liberi să alegem cum vrem să percepem lumea. Învățăm prin condiționare: repetarea frecventă a unor experiențe mentale (un gând, o emoție sau un gest) le întipărește în creierul nostru sub forma unor conexiuni neuronale stimul-reacție, făcându-le să devină obiceiuri (reacții) automate în mintea noastră;
- Conflictul nu e declanșat de doi adulți, ci de copiii din fiecare dintre ei, care se ceartă;
- Pe plan inconștient, copilul interior ne influențează decisiv mai mult decât o face rațiunea - studiile au demonstrat că 80-90% dintre experiențele și acțiunile noastre sunt cuprinse în subconștient;
- Copilul interior reprezintă inconștientul, dar de îndată ce ne îndreptăm atenția asupra lui, devine conștient;
- Majoritatea emoțiilor noastre sunt declanșate de factori externi. În ciuda acestui fapt, avem puterea de a decide ce ne influențează și în ce mod. În esență, suntem responsabili pentru propria noastră fericire și modul în care gestionăm aceste influențe externe joacă un rol crucial în starea noastră de bine;
- Dacă nu poți iubi ceea ce nu este perfect, atunci nu este iubire adevărată;
- Creierul e predispus să fie atent la greșeli și deficiențe;
- Singurul om pe care-l putem influența este propria noastră ființă;
- Copilul-umbră din cei care tărăgănează lucrurile este adeseori afectat de frica de eșec;
- Căutarea perfecțiunii rezultă mai rar dintr-o dedicare pătimașă unei îndeletniciri. De cele mai multe ori ascunde teama de a nu suferi un eșec sau de a nu fi respins;
- Căutarea armoniei este, ca și căutarea perfecțiunii, un mecanism de apărare pentru teama exacerbată de a fi respins de ceilalți;
- Lipsa poftei sexuale e o modalitate frecventă de exprimare a pasivității agresive;
- Oamenii care au avut o copilărie foarte frumoasă și-o reamintesc perfect, iar cei cu o copilărie tristă și-o reamintesc incomplet;
- Sentimentul de iubire și de acceptare din copilărie este interiorizat ca o sursă de energie pozitivă, care ne oferă încredere și sprijin interior la maturitate. Aceasta este o încredere vitală.
- Ești ceea ce ești, și asta e tot ce ești – și e bine așa!
Dvs.
C
Dvs.
Copilot
- Mențiunile și trimiterile constante la alte capitole pot fragmenta fluxul narativ, făcând dificilă înțelegerea și urmărirea ideilor prezentate.
- Aceste întreruperi pot deranja ritmul lecturii, obligând întoarcerea la capitole anterioare sau anticiparea capitolelor viitoare, ceea ce poate dezorienta.
- Întoarcerile frecvente la alte capitole pot afecta implicarea în text, determinând pierderea conexiunii cu povestea sau cu argumentul principal
- Mențiunile constante pot împiedica înțelegerea imediată a unui subiect, amplificând frustrarea din cauza așteptărilor neîmplinite.
- Vindecarea copilului interior: renunță la tiparele care aduc nefericire și acceptă-te așa cum ești de Stefanie Stahl, traducere din limba germană de Cora Radulian, editura Litera, 2020, 271 pagini.
______________________
- Totul e în regulă în mine și în lume - Petronela Rotar *****
- Farmacistul de la Auschwitz - Patricia Posner ****
- Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți ****
- Cât mai aproape de tine - Vlad Roman ***
- Îți place mai întunecat - Stephen King ****
- Cele mai frumoase poezii ale anului - Alexandru Petria ***
- Cât timp înfloresc lămâii - Zoulfa Katouh ****
- Fabrica morții - Ota Kraus și Erich Kulka ****
- Toamnă la Pekin - Boris Vian ***
- Trenul spre Samarkand - Guzel Iahina ****
- Hoțul cinstit - F.M. Dostoievski ****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu