sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Despre lucrurile simple (17) - Darul



Se  ia  un borcan  și  sub capacul lui  se  depozitează  pe  bilețele toate fericirile anului.  Sau  se  ia  un blog și i se dă misiunea asta.
Ia să mai completez io c-o liniuță planul lui 2016 
- exerciții de echilibru:  a se identifica cel puțin o fericire în 7 zile curgătoare! 
________________
N-am mai ajuns pe Zambetania cu rezultatele trecerii lui Marie Kondo prin viața mea. Am speranța că voi izbuti pân la urmă a scrie. Astăzi,  doar depre BUCURIE, d-aia sănătoasă, cu lacrimi și piele de găină.

Pentru a trăi magia ordinii, Marie Kondo recomandă selectarea drastică și rapidă a tuturor oamenilor și lucrurilor din preajma noastră folosind criteriul bucuriei, omul or obiectul ăsta îmi naște bucurie? Când răspunsul este nu, renunță la el, abandonează-l cu fermitate!
Primul pas indicat este selectarea hainelor. Deși îmbrac foarte puține dintre cele pe care le am, aș putea trăi în uniformă toate ceasurile, adun grămezi adesea,  fie de le capăt, fie de mi le achiziționez,  multe de la SH.
După ce am făcut operațiunea cu ce urâtă e asta, de ce-oi fi cumpărat-o/ ce minunată e astalalta, păcat că nu mă mai încape de 5 ani/ evazatule, te iubesc! am adunat în teancul cu haine de părăsit vro 10 kile. N-am făcut deloc selecția cu fermitate, adică am introdus și aspectul îmi aduce bucurie faptul că te știu în șifonierul meu. Deh, jumătățile de măsură mi-s prieteni buni încă.

De Paște am lăsat lângă tomberon două genți mari cu îmbrăcăminte și încălțăminte, apoi multă vreme m-o bântuit grija lu' or fi ajuns și ele într-o casă de om?!  Din lipsă de alte idei, am decis pe astea de la KonMarie să le donez pe OLX. În 20 de minute de la publicarea anunțului aveam 18 apeluri pierdute pe telefon și tot atâtea mesaje în cont. După o oră de ascultat/citit povești cumplite despre dizabilitate, sărăcie, violență, nu mai știam să respir. Îmi venea să-i adun pe toți acasă la mine și să-i rezolv. L-am sunat pe Ale bocind că-mi trebe haine de bebeluși, pe soră-mea pentru geacă de bărbat și băiețel.  L-am speriat și înfuriat  cu starea mea pe Bogri, de m-o pus să închid internetul. 

Cu mare durere și neputință am ales pân la urmă doi destinatari. Primul, o doamnă din București cu pensie de 300 lei,  care m-o sunat să mă-ntrebe de n-am o poșetă neagră. N-aveam decât una maron, pe care o țineam în coletul pentru mama și una verde cu beneficiar necunoscut. Pe cea maron i-am expediat-o rapid împreună cu toate hainele pentru sezonul rece. A doua persoană era din orașul meu, cu vro 8, 9 fii și fiice. Timp de două  săptămâni mama eroină n-o  ajuns să ridice pachetul.



Am împachetat hainele cu bucuria gândului că vor pleca la oameni care le vor aprecia. Am personalizat fiecare colet după cum m-o dus mintea cu: felicitare, mostre de parfum, cercei or agende. Lucruri care nu-mi erau de folos,  în majoritate erau nepurtate/nefolosite, dar pe care le-am dăruit cu toată inima. Ciorapii antiderapanți cu care am început bilețelul de astăzi i-am cumpărat din primul salariu, în noiembrie 2012 și au mers cu mine în toate casele în care am șezut în anii ăștia mulți, poate i-am încălțat și spălat de 3 ori. 

După primirea coletului, doamna de la capitală n-o avut niciun mulțumesc pe stoc, iară cel de al doilea pachet îl aveam încă disponibil acasă. Cam îmi venise și mintea la cap între timp, ce fel de muritori de foame îs Mărie, ăștia conectați instant de pe telefon la donațiile OLX?!

M-am întors la arhiva mesajelor, ș-am selectat un nou adresant. Îmi scria că se numește Oana, că este într-un scaun cu rotile, că are părinții pensionați pe caz de boală și o soră cu handicap. Am expediat coletul făr de nicio așteptare ducă-se! De la poștă mi s-a comunicat că-n 3, 4 zile se va face livrarea, după 2 am primit următorul SMS:
A sosit coletul. Vă mulțumesc din tot sufletul! Toate sunt bune pentru mine și minunate. Nu am avut în viața mea așa lucruri superbe. Mulțumesc pentru cercei, geantă, ciorapi, ce zic eu aici, mulțumesc pentru tot, tot!

"Dăruind  ce nu ai, dobândești și tu, cel gol, cel pustiit, cele ce-ți lipsesc." 
- Da, DD, adevăr grăiești!

____________________
Celelalte fericiri din borcănașul lui 2016:
  1. Niște flori
  4. Drumul
  6. Croitorașul
  7. Rătăcibila
  8. Antwerpen 
  9. Bogdaproste!
14. Penarul

4 comentarii:

  1. Draga mea te felicit in numele celor care au primit darurile tale!!!!!!!!!!!Torina

    RăspundețiȘtergere
  2. Dilema asta cu "ce fac cu lucrurile pe care nu le mai vreau, dar pe care nici nu vreau sa le arunc?" am avut-o si eu dupa ce am adunat mormane de lucruri in timpul procesului de decongestionare. La OLX nici nu m-a dus capul, dar a fost junioara cu o parte din ele la targ si si-a facut bani de telefon nou, am chemat-o pe mama si pe fina la mine sa isi aleaga ceva, daca le place ceva, o parte le-am donat unei vecine si unei prietene (amandoua au fetite mai mici ca junioara), iar altele au ajuns la Crucea Rosie.
    La sfarsitul saptamanii este un eveniment in orasul nostru, se numeste "Magazinul fara bani". La sinagoga se duc oamenii si doneaza tot ceea ce vor sa dea, bineinteles in buna stare, iar duminica se deschid portile si oamenii nevoiasi sau nu iau tot ce vor sau au nevoie, fara sa plateasca nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce idee frumoasă asta a magazinului făr de bani! Mă-ndoiesc că-s mulți cei care iau chiar ce au nevoie :(

      Ștergere