marți, 11 octombrie 2016

Tort de cocos cu ciocolatăTortul ăsta, chiar de nu arată, e un tort absolut divin. 
De ziua unei colege am primit o prăjitură cu blat pufos, creme de ciocolată albă și neagră cu fulgi de cocos, decorată cu bomboane din lapte praf și năsturei ciocolatoși. Mi-o plăcut atât de mult combinația încât mi-am propus să nu-mi mai notez ideea pe lista cu de-ncercat, ci s-o testez după priceperile mele imediat.


Ocazia a răsărit și ea în urma gândului. Aniversarea fratelui tatei. 

Tortul l-am asamblat în forma de 16 centimetri și o avut puțin peste 1 kilogram.

BLAT 1 CU FULGI DE COCOS  - 2 bucăți
Are soră-mea un blat pe care-l tot folosește la o prăjitură de cocos și care sună așa: 6 albușuri, 200 grame zahăr, 200 grame fulgi de cocos dar pune mai puțin cocos de nu vrei să fie țapăn blatul.Pentru două foi de blat coapte în tava de 16 centimetri am făcut jumătate din doza ei.
- 3 albușuri
- 100 grame zahăr
- un praf de sare
- 80 grame fulgi de cocos
- vanilie

Am mixat albușurile spumă cu praful de sare și apoi am adăugat în 3 tranșe zahărul până am obținut o bezea fermă. La final am mai mixat 5 minute la viteză mare spuma. Cu o spatulă am încorporat ușor fulgii de cocos cât să am o compoziție curgătoare, dar nu moale. Eu m-am oprit la 80 de grame, dar depinde și de mărimea ouălor.
Am turnat în forma de copt acoperită cu hârtie cerată jumătate din compoziție. La foc mediu pe treapa din mijloc a cuptorului am copt fiecare foaie 15 minute. Am verificat cu scobitoarea gradul de coacere. La fel am procedat și cu al doilea blat.


BLAT 2 CU FULGI DE COCOS - 1 bucată
La ăsta l-am întrebat pe Google ce-mi recomandă și m-o trimis la un chec al Lenei, ĂSTA,  rețetă pe care nu am respectat-o integral, dar abia aștept să repet operațiunea zilele astea.


Tot pentru tava de 16 centimetri, de astă dată am copt un blat, deși ar fi mers două subțirele.
- 1 ou
- 40 grame zahăr
- 40 grame unt moale
- un praf de sare
- 125 mililitri lapte bătut
- vanilie
- coajă de lămâie
- 95 grame făină
- 5 grame praf de copt
- 35 grame fulgi de cocos
+ 40 grame ciocolată albă tăiată grosier - eu am ales să n-o adaug și blatul nu a fost dulce. Am compensat cu sirop, dar cred că e o variantă delicioasă cea originală.

Am mixat untul cu zahărul, apoi am adăugat oul, vanilia, sarea. În spuma de unt am turnat simultan în 3 tranșe laptele bătut și făina cernută cu praful de copt. La sfârșit am pus cocosul, lămâia. Tot împreună cu fulgii trebuia și ciocolata mărunțită.
Lena recomandă pentru chec la 180 grade  50 de minute pentru copt. Eu pe treapta din mijloc, la foc mediu, am copt blatul 35 minute pân o trecut testul scobitorii.
Nu am cuvinte pentru a povesti cum miroase bucătăria în timpul ăsta. Ce bine că am stocuri de cocos de trebe lichidate!

SIROPUL
L-am pregătit înainte de asamblare.
- 35 grame zahăr
- 100 mililitri apă
- coajă de lămâie
- esență de rom

Am fiert zahărul cu apa și am adăugat aromele. A rămas la răcit cât am pregătit blaturile pentru montarea tortului.

CREMA DE CIOCOLATĂ ALBĂ
 - 180 grame ciocolată albă
- 3 grame gelatină granule
- 90 mililitri  frișcă lichidă
- 215 mililitri frișcă de bătut
- 20 grame fulgi de cocos
E crema de la tortul cu trei ciocolatoase și blat de migdale, pe care eu o prefer oricărei alte variante încercate.
Am acoperit gelatina cu apă și am lăsat-o la înmuiat.
Am topit pe baie de aburi ciocolata tăiată bucăți mici cu frișca lichidă.
În ciocolata caldă am adăugat gelatina și am amestecat bine s-o dizolv, apoi am pus fulgii de cocos cât să-mi rămână o compoziție ușor curgătoare. Am lăsat-o la răcit.
Când a ajuns la temperatura camerei am adăugat peste ea o lingură de frișcă bătută și apoi am răsturnat-o peste restul de frișcă încorporând-o cu o spatulă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ 300 grame
- 45 grame ciocolată neagră pentru glazura dintre straturi + 20 grame ciocolată pentru decorare tort
- 40 grame zahăr pudră + 20 grame tot pentru glazura de îmbrăcat tortul
- 20 grame unt + 10
- 70 mililitri frișcă lichidă + 30
- 20 grame cacao + 10 grame
Am folosit glazură peste toate blaturile (200 grame) și apoi pentru acoperit tortul (100 grame). Primele cantități le-am pus pe baie de aburi și amestecat pân am obținut un sos omogen. A doua parte  (20 grame ciocolată, 20 zahăr pudră, 10 grame unt, 30 mililitri frișcă, 10 grame cacao) am folosit-o pentru glazura care a acoperit tortul și pe care am pregătit-o identic celei dintâi, doar că nu în momentul asamblării, ci a doua zi după ce crema s-a întărit.

ASAMBLARE TORT
- în tava acoperită cu folie am așezat blatul 2 cu fulgi de cocos, cel din rețeta de chec
- l-am însiropat după ce îl nivelasem și îndepărtasem astfel capacul prin care siropul nu pătrunde ușor
- am întins 1/3 din glazura pregătită pentru interiorul tortului
- am turnat 1/3 din crema de ciocolată albă
- am așezat unul dintre blaturile cu albuș și l-am însiropat
- am întins 1/3 din glazură
- l-am acoperit cu 1/3 din cremă
- am pus și ultimul blat bezea însiropat
- strat de sos ciocolatos
- am întins 1/3 din cremă, asta-n teorie, practic deși am avut crema cântărită am repartizat-o prost.
L-am lăsat o noapte la rece.A doua zi l-am acoperit cu glazura pregătită în acele momente și cu bomboane Raffaello. Glazura a înglobat multe bule de aer pe care le-am spart c-un vârf de scobitoare, oricum altă treabă n-aveam.O stat la congelat 10 zile. Plimbat cu geanta frigorifică și trenul o amiază, apoi încă juma de zi și la capăt de drum savurat pe îndelete doar de mine. Inițial aveam pe lista consumatorilor 3 persoane, apoi tata o renunțat la drum și sărbătoritul o avut interzis de la medic, drept care l-am dat în sat cu bogdaproste. Asta nu-i toată paguba, am făcut 2 torturi pentru evenimentul făr de gustători!
Nu s-au modificat texturile după decongelare, dar aromele n-au mai fost intense ca la facere.CE MI-A PLĂCUT
- eu sunt mare fan cocos, pân la tortul ăsta nici n-am știut cât de mare
- amatoare de ciocolată îs cu diplomă, dar combinată cu fulgii de cocos efectiv m-o surprins, abia aștept să-l refac!
- chiar dacă sunt scumpe bomboanele Raffaello, eu nu le-aș înlocui cu nicio variantă de casă, efectiv desăvârșesc întregul;
- ambele variante de blat sunt musai de folosit și în alte combinații.

CE PUTEAM FACE DIFERIT
- blaturile bezea le-am însiropat prea tare, în ele cocosul domină tot,  mi-ar fi plăcut ușor mai uscate. Oricum se înmoaie după scoaterea din cuptor, poate n-ar trebui deloc umezite cu sirop;
- glazura dintre straturi a fost cam multă, deși la asamblare straturile ciocolatoase păreau subțiri;
- voi lăsa blaturile ușor mai mici decât forma pentru ca după dezasamblare să am vizibile glazura și crema, ca la Momofuku - parțial am reușit asta, mi-aș fi dorit astfel de porțiuni mult mai vizibile;
- glazura pentru decorare am lăsat-o de s-o răcit complet și n-am mai reușit s-o întind uniform.

Îl refac foarte curând cu ocazie specială or făr de ea. Mai vreau!

Revin cu cel de al doilea tort pentru unchiul magic, din punctul meu de vedere mai reușit decât ăsta, care după cum am propovăduit deja e în susu topurilor zambetane.

4 comentarii:

 1. Bună combinația iubitorilor de cocos. Am mâncat ceva asemănător, doar că, blatul din mijloc a fost înlocuit cu o inserție de cafea. Să trăiască unchiul tău magic!Ana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Ana dragă! Ce i-ar plăcea mamei cu inserția aia de zici de ea. Cât despre mine, am încercat în ultima vreme atât de multe combinații strașnice de nici nu mai am habar ce să refac mai întâi:)

   Ștergere
 2. Si eu! Si eu! Si eu iubesc cocosul si ciocolataaaaa :D
  De Craciun am vrut si eu sa fac ceva de genul asta si chiar m-am luat dupa o reteta ce mi se parea faina de tot, dar blatul meu cu cocos a fost tare si la taiat se spargea si bucatica nu avea fata comerciala. Pentru ca nu dadea bine in poza, nici nu m-am mai obosit sa o fotografiez :P Nici de refacut nu o mai refac :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îl refac în minitorturi cu prima ocazie. Am și eu azi în bucătărie două prăjituri minunate, pe care din motive de secțiune nereușită, nu le mai trimit la pozat :)

   Ștergere