marți, 24 noiembrie 2015

Brioșe de post


Pentru livrarea tortului de post în misiunea "3 ani de Theo", îl public mâine pe 3,   am pregătit brioșele acestea pornind de la un chec al Laurei Sava, ăsta.

Pentru 17 brioșe mari (ingredientele Laurei suficiente d-un chec) am avut:
- 3 mere - în varianta originală erau 2
- jumătate de morcov, atât am găsit prin casă, era nevoie de 2 conform sursei
- 150 ml suc de portocale - Laura a folosit 100, la mine fu nevoie de suplimentări pentru a obține o compoziție curgătoare, acum am descoperit că din neatenție am redus uleiul
- 450 grame făină
- 200 grame zahăr brut am avut, îmi place la ăla brun gustul și m-am păcălit cu ăsta
- un praf de sare
- coajă rasă de portocală
- extract de vanilie
- 20 grame agrișe, le-am adăugat pentru că-mi plac mult și pentru că n-aveam pe stoc stafide
- 25 grame ulei,  habar n-am de unde mi s-o năzărit,  acuș am văzut că rețeta era cu 100 mililitri
- 100 ml apă minerală
- un plic praf de copt - 8 grame
- 2 grame bicarbonat de sodiu / o jumătate de linguriță
- 2 grame scorțișoară



1. Am răzărit pe ochiurile mici morcovul și merele,  le-am amestecat cu sucul proaspăt de portocale, vanilia, coaja de portocale, agrișele.
2. Am mixat zahărul cu uleiul adăugînd treptat apa minerală, Laura zicea să mixez 2 minute zahărul cu uleiul, io neavînd suficient ulei am improvizat.
3. Am cernut făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara și le-am încorporat în  apa dulce de mai sus.
4. Am adăugat amestecul cu mere în cel cu făină, omogenizîndu-le ușor.
5. Am umplut chesele pentru brioșe și în cuptorul preîncins le-am copt la foc mediu  - 175 grade scrie la carte, 30 de minute până la testul scobitorii curate.
6. După răcire le-am pudrat cu zahăr.



Ce aș face diferit:
- aș crește puțin cantitatea de zahăr, de aș mai folosi tot de ăsta brutu. Mi-ar fi plăcut mai dulci, eventual glazurate
- aș respecta partea cu 100 ml ulei



Sunt foarte pufoase, aromate, greu de clasat la prima gustare în categoria de post. Musai să-ncerc blat de tort din rețeta asta!
Le-am găsit și în varianta cu lavandă, dar îmi fu teamă să le testez pentru o misiune așa de importantă.


3 comentarii:

  1. Mai ca le-as dukanii olecuta :D Ia sa vad cum fac :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ți-aș da o mână de ajutor, dar nu știu să combin tărâțe, brânză, îndulcitor :)))))

      Ștergere