joi, 24 februarie 2022

CHEC CIOCOLATOS CU SCORUȘE


Dacă tot am trecut prin bucătărie pentru checul acesta, zic să-l și public înainte de-a nimeri dosarul Paștele Cailor.

Tot caut inspirație pentru a lichida și ultimele kilograme de scorușe din congelator. M-am oprit la rețeta ACEASTA a Olguței, convinsă fiind c-o voi strica înlocuind bananele dulci cu scorușele acrii. Pur și simplu nu-mi imaginam combinația scorușe - cacao. Mi-o plăcut mult ce-am obținut. Sunt nerăbdătoare să testez checul și în varianta originală, prea grozav fu modificat. De-aș fi avut inspirația să adaug nuci coapte, aș fi pregătit un chec desăvârșit. Presimt că e una dintre dulcegăriile cu nenumărate episoade. Pe lângă versiunea cu banane, cea cu pere pare  savuroasă. Să mai zic piersici?

Pentru că forma de la sursă era 10 x 20 pentru cea de 10 x 29 centimetri am înmulțit toate cantitățile cu 1.5. 

Uitasem cât de repede se pregătește/scrie un chec luată cu valul bibilelilor. 


Ingrediente pentru forma 10 x 29 centimetri:

    - 350 grame piure de scorușe (cu care am înlocuit 600 grame piure banane)
  • - 135 grame unt topit (am avut 82% grăsime, la sursă nu se specifică tipul de unt)
  • -   50 grame ulei
  • -     2 ouă (erau 70 de grame în rețeta originală, cele 2 ouă au cântărit 120 grame)
  • - 8 grame extract de vanilie, am adăugat și esență de rom
  • - 125 grame zahăr brun
  • - 125 grame zahăr tos (Olguța a folosit doar 200 grame zahăr brun, scorușele nefiind dulci, am mărit cantitatea)
  • - 225 grame făină (am avut tip 650, sursa recomanda folosirea făinii 000)
  • -     9 grame praf de copt
  • -     3 grame bicarbonat de sodiu
  • -     3 grame sare 
  • -  50 grame cacao (în combinația cu banane erau folosite 75 de grame)



Preparare chec cu scorușe

  • Am aprins cuptorul la 175 de grade. Olguța la 160.
  • Am tapetat tava de chec cu hârtie cerată.
  • Într-un bol încăpător am amestecat ingredientele umede (scorușele, untul topit, uleiul, ouăle, aromele) folosind un tel pară.
  • Am adăugat zahărul și am omogenizat.
  • Toate ingredientele uscate (făina, praf de copt, bicarbonatul, sarea, cacao) le-am cernut împreună peste compoziția lichidă. Am amestecat scurt cu telul cât să le încorporez. Am obținut un amestec gros, dar curgător. 

  • Am mutat compoziția în forma de chec 10 x 29 centimetri.

  • Am copt checul la 175 de grade 55 minute până a trecut testul scobitorii. La sursă checul a fost copt 40 - 45 minute la 160 de grade Celsius și a rămas umed. Eu n-am fost prea atentă la aspectul acesta, abia acum am văzut că apare și umed în descrierea Olguței.
  • L-am scos din tavă la răcit pe un grătar. Pentru că fierbinte era foarte fragil, l-am lăsat la răcorit cu hârtia de copt.


Este un chec dens, sățios, aromat. Perechea lui potrivită este laptele. Pentru că l-am pregătit alături de alte dulcegării, o parte am congelat-o. Sunt curioasă cât se va păstra din arome, știu că înghețarea nu afectează textura, dar de cele mai multe ori aromele au cam dispărut la dezghețare.


 

________________________

Alte rețete de chec, peste 30,  inclusiv alte variante de chec ciocolatos, se găsesc sub eticheta ACEASTA.


Aș zice că mâine-i ediție specială la Dulcegăria de vineri, dar mi-i teamă să promit. Ba zic, de ajung aduc gogoși. Cea mai rapidă rețetă de gogoși delicioase o aterizat deja de vreo 3 ori în burțile noastre. Nu rețeta, gogoșile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu