vineri, 1 octombrie 2021

ZACUSCĂ DE DOVLEAC

  • Restanță de anul trecut. 

N-aveam în plan să fac zacuscă. În urmă cu 20 de ani, perioada căminului, pe când eram mare postitoare, am mâncat atâta zacuscă pe chipsuri ieftine sau cu mămăligă la ibric  încât după atâta amar de vreme tot n-aveam pofte. Nici eugenii nu sufăr, din același motiv. 

Cumpăram, când poftea B., un borcănel picant (cu eticheta Capricii și Delicii, pe care o recomand) și gata. În solar însă erau anul trecut roșii multe, ceapă asemeni, dovleci și dovlecei din abundență. Acuș îs buruieni cât casa. 

Dintre variantele la care m-o trimis Google am ales-o pe ACEASTA a Danei. Deși blogul său este unul dintre foarte puținele culinare pe care le mai urmăresc, ajung foarte rar să și mut în bucătăria mea rețetele ei. Îl recomand fie doar ca lectură, de nu vi-s inspirație rețetele care nu dau gramaje, poze, pași. Eu îl ador fix din ăst motiv al libertății. 

După prima încercare, pentru că avea exact gustul zacuștei pe care o face mama, am repetat operațiunea de încă vreo cinci ori (doar dovleac, doar dovlecei, și dovleac și dovlecei). N-aș paria că mai găsesc acum în beci prea multe borcane pline. Inițial ne fu cină, apoi dimineață,  pentru ca pân la urmă să ne-nsoțească toate grătarele cu prietenii. 

Ingrediente (pentru aproximativ 3.0 kilograme de zacuscă):

  • 400 grame ceapă tocată
  • 75 grame ulei
  • 1 căpățână usturoi
  • 200 grame țelină rădăcină mărunțită
  • 300 grame morcov ras
  • 700 grame ardei Kapia copt
  • 1 kilogram suc de roșii
  • 1.6 kilograme dovleac plăcintar cubulețe
  • sare, piper, dafin

Preparare zacuscă de dovleac

  • Am trecut la ingrediente gramajele legumelor curățate, deci se începe cu pregătirea fiecărei legume în parte. Eu am făcut asta cu o zi înainte, pentru a nu sta totuși zi lumină în jurul cratiței. 
  • Ceapa (am avut amestec de ceapă galbenă și roșie) am curățat-o și tocat-o mărunt.
  • Morcovul și țelina le-am ras împreună.
  • Roșiile le-am tăiat în două, le-am scos semințele, zeamă aproape n-au avut și le-am mărunțit.
  • Dovleacul l-am tăiat cubulețe. 
  • Ardeii i-am copt, curățat și tocat.
  • Într-o oală încăpătoare am pus uleiul și cățeii de usturoi la foc mic. Dana adaugă căpățâna-ntreagă, nedecojită. Când s-au aurit ușor i-am scos.
  • Am adăugat ceapa și am călit-o până a devenit sticloasă și s-a-nmuiat făr de a se prăji. La sursă era folosit capacul la toți pașii. Eu am sărit peste el.
  • Peste ceapă am adăugat morcovul și țelina. Iară am amestecat  câteva minute până s-au înmuiat și rădăcinoasele. 
  • Am turnat sucul de roșii, sare și piper. Am lăsat pe foc mic, amestecând din când în când până la prima fierbere. Va sări ca toți dracii, în toate direcțiile și-i fierbinte și arde. Atenție dară.
  • Am pus și ardeii copți tocați pentru un clocot.
  • Am oprit focul, am adăugat dovleacul, am amestecat bine totul și am pus oala la cuptor. Am setat temperatura la 180 de grade.
  • Am lăsat zacusca la cuptor, am amestecat doar o singură dată, până a scăzut zeama și uleiul a apărut la suprafață. 
  • Cât timp zacusca nu a fost la cuptor, am spălat bine borcane și capace. Le-am așezat pe tava cuptorului (capacele cu gura în jos, borcanele cu ea în sus). Am băgat tava la cuptor și l-am aprins la 135 de grade Celsius timp de 15 minute până când borcane și capacele s-au uscat. 
  • Atunci am repartizat-o fierbinte în borcanele sterilizate așezate într-o tavă metalică. Am înfiletat capacele. 

  • Eu le-am pus cu prosoape într-o cratiță mare în care am turnat apă până la 3/4 din borcane și le-am fiert 30 de minute (cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă). Se învelesc toate borcanele într-o pătură și se lasă la răcit până a doua zi.

Deși în beciul nostru nu-s deloc condiții optime pentru depozitarea conservelor, zacusca s-a păstrat foarte bine. Inițial nu am suprasterilizat borcanele ș-am avut impresia că nu vor rezista. La sfatul Crisei le-am dustulit și niciunul dintre ele nu a fermentat în anul care a trecut peste ele. 



 ALTE MENȚIUNI

  • În rețeta originală nu erau folosite rădăcinoase, dar mie-mi place foarte mult gustul lor. Îndulcesc zacusca, de aceea am adăugat morcov, țelină și am tot crescut cantitatea de ceapă de la 250 de grame la aproape 500. La fiecare doză am tot modificat gramajele în funcție de ce legume aveam. 
  • Dana a adăugat dovleacul imediat după ceapă. Din teama că pân la final îmi va fi piure, eu l-am pus de fiecare dată înainte de scăderea zacuștei la cuptor. 
  • De câteva ori am adăugat și unu - doi ardei iuți pe care i-am copt cu ardeii Kapia.
  • Folosesc borcane mari și mici pentru că ocaziile diferite solicită cantități diferite. 
  • În 2010 am mai publicat două rețete de zacuscă (singurele din toată arhiva). Una dintre ele conține ghebe - ACEASTA, cealaltă pește - AICI. Am păstrat bobii de fasole din grădină la congelator special pentru o a treia variantă, dar n-am mai reușit să-mi împlinesc pofta. Gogoșarii sunt mult mai cărnoși decât ardeii Kapia, rețeta presupune ceapă și morcov în cantități reduse și vedeta este una singură. Este o rețetă pe care o recomand din toată inima.  

  • N-am izbutit să folosesc dovleac portocaliu ajuns la maturitate. Abia după prima brumă fu  copt  or zacusca am făcut-o în iulie - august, pe când era în coacere. Deci, n-am gustat-o cu aromă puternică de dovleac, de aceea m-o și dus gândul anapoda la zacusca mamei cu vinete. 
Gata, am plecat în vacanță. Nu că m-aș fi spetit în rest pe aci, dar măcar de acum lipsesc motivat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu