marți, 13 septembrie 2016

Hencleș cu prune




Ia să-ți dau eu temă de casă: lichiu (lipiu) cu griș și smântână. Încerci tu o rețetă și-mi zici și mie! Sărut mâna!
( Crisa comentariu la rețeta de cozonac)

Cum să refuz io șansa de a rata prima o nouă rețetă?! Niciodată!

Aveam rețetă salvată de lichiu, la verificare am descoperit că-i sărat. Întrebându-l pe Google de ăsta de-l ceru prietena mea m-o trimis la doamna Laura Laurențiu pentru hencleș, pe care prăjitură iară am găsit-o printre ciornele cu musai de testat.

Sunt kilometri de vorbe, nu se face-n trei timpi și trei mișcări, și de ar fi așa, io tot aș mocăi-o juma de zi. Dar e o combinație care va merita tot efortul și va rezulta o tavă întreagă pentru săturat toți poftitorii.
Straturile componente sunt: la baza aluat de cozonac, apoi cremă de griș, la final smântână și prune.
Proporțiile sunt pentru tava 33x37 centimetri, măsurați-o și calculați corespondența pentru forma voastră de nu vreți să inventariați ca mine pocinoage. 

ALUATUL
- 500 grame făină
- 200 mililitri lapte călduț
- 3 gălbenușuri
- un plic drojdie uscată, trebea cu 20 de grame proaspătă și pași suplimentari pentru maia
- 100 grame zahăr
- un praf de sare
- 50 grame unt topit și răcit pentru frământat + 30 grame unt la temperatura camerei pentru uns foaia
- 30 mililitri ulei
- praf de vanilie, extract de vanilie
- coajă rasă de lămâie

Am pus într-un  vas toate ingredientele uscate. Separat le-am amestecat ușor pe cele lichide cu gălbenușul și coaja de lămâie. Doar cele 30 de grame de unt moale le-am păstrat pentru alți pași.  Am adăugat treptat peste primele pe cele din urmă și am frământat pân o rămas pereții curați.



Am acoperit vasul cu tifon ș-am așteptat să-și dubleze volumul un ceas, timp în care am fost ocupată cu  celelalte faze. Am reușit în ceasul ăla doar să fac budinca de griș. 

CREMA DE GRIȘ CU OUĂ ȘI LAPTE
- 500 mililitri lapte
- 60 grame griș
- 200 grame zahăr
- sare
- vanilie - am folosit păstaie de vanilie măcinată de la DM și extract de casă, prăjitura a fost bine aromată și ăsta a fost unul dintre plusuri
- 3 gălbenușuri
- 3 albușuri

1. Laptele, 100 grame zahăr, aromele, sarea pe foc mic pân la primul clocot în ceaunel. După primul clocot adăugat griș în ploaie și amestecat cu telul pân se îngroașă. Lăsat budinca la răcit, trebea cu folie direct pe ea, dar am presupus că fiind în ceaunel mă va prinde dimineața ș-am grăbit răcirea făr de ea. Când fu ușor călduță am amestecat-o cu cele 3 gălbenușuri. 
2. Abia după ce o crescut aluatul ș-o fost întins, se bat albușurile bezea cu restul de zahăr. Se toarnă peste crema de griș câteva linguri de bezea să fie ușor curgătoare  în restul de albușuri spumă  și se omogenizează bine.  

PENTRU FINISARE 
- 4 gălbenușuri
- 200 grame smântână grasă
- 30 grame zahăr
- prune - am avut doar 20 de jumătăți că-mi imaginam câte una la porție, recomand să folosiți cât mai multe, chiar una lângă alta, sunt cele care completează combinația perfectă
- pentru după coacere trebea zahăr pudră, am pudrat-o cu lapte praf - 3 linguri, nu se topește precum zahărul

Am amestecat gălbenușurile, zahărul, smântâna și probabil am adăugat iară arome. Asta se pregătește la final de tot la asamblarea prăjiturii pentru coacere.

FAZELE ASAMBLĂRII:
1. Framântat aluatul și lăsat la crescut.
2. Cât aluatul dospește se pregătește budina de griș și se lasă să ajungă la temperatura camerei când se amestecă cu gălbenușurile.
3. Aluatul crescut se întinde în tava acoperită cu hârtie de copt, se unge cu restul de 30 grame unt moale, se acoperă cu prosop și se lasă iară în loc cald. E nevoie de o foaie subțire, mai bine mai coaceți 2 colăcei decât să puneți tot aluatul și trei sferturi din prăjitură să fie blat, cum greșit au făcut alții de pe aci.



4. Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
5. Se bat albușurile cu zahăr și se încorporează în ele budinca de griș.
6.  Se întinde peste foaia de aluat crema de griș și se nivelează.



7. Se pregătește compoziția de finisare  din cele 4 gălbenușuri, 30 grame zahăr și 200 de smântână și se întinde peste crema de griș cu lingura. Nu se toarnă cu vasul sau cu altceva, ci doar în cantitate mică peste toată crema. Altfel se scufundă  în locul în care o turnați.



8. Se adaugă peste ultimul strat cu smântână jumătățile de prună. Eu le-am pus cu pielița în jos pentru că-mi place mult cum interiorul li se coace și n-aș fi vrut să fie dominată savoarea aceasta de cremă. Nu-i bai dacă se vor scufunda.



9. Se coace pân se rumenește, trebea 35 - 40 minute. La mine o durat 2 ore, blatul s-o ars bine, dar crema nu se întărea.
S-o jupuit a doua zi după ce o noapte o stat la frigider și i s-o lipit folia.



10. După coacere și răcire se pudrează și porționează. Eu o mai trebuit să-i tai și arsura. 


Pomelnic de erori:
- am calculat greșit proporția pentru tava mea de 33x30 centimetri. În capu meu o rezultat 91% din doză ș-am zis că unde-ncape 91 se înghesuie și 100%. Când le-o refăcut G. pe calcule  s-o schimbat toată matematica, era 80%. Oricum aveam de gând s-o reiau cu 75% din doza doamnei Laura Laurențiu.
Crema a curs în cuptor și din cuptor, am fost atât de fascinată de moment că nu mi-o trecut prin minte să șterg atunci aragazul, urmarea firească a fost să se ardă și pe lângă fum să fie chinu naibi curățarea;



- am copt prăjitura la foc prea mic un timp prea mare, astfel i-am ars d-un deșt baza;



- n-am fost atentă la toți pașii rețetei ș-am făcut de capul meu numa prostii: la aluat am pus tot untul o dată la frământat și pentru uns foaia am suplimentat cu altu, la cremă am turnat în budincă tot zahărul și pentru bătut albușurile am completat iară;

 Mi-ar plăcea s-o refac cu foi de plăcintă și cu multe, multe prune. Ceea ce se va întâmpla musai cât mai sunt fructele în piață.

Este o prăjitură cum nu am cuvinte s-o descriu. La facere mi s-o părut că are textura plăcintei cu iaurt,  pe care eu o ador. După ce am congelat-o o săptămână, mi s-o năzărit că are aroma siropului cremei de zahăr ars. Ceea ce mă ispitește spre a-i adăuga nuci caramelizate la următoarea încercare. Vă recomand s-o testați pe propriile papile asta de sunteți la fel de habarniști ca mine și încă nu v-ați întâlnit în viața asta cu ea.



Crisa, ai legătura! Săru mâna pentru idee delicioasă.

Săptămâna ce vine e dedicată vedetei misterioase: strugurele.

4 comentarii:

  1. Cel mai bun hencles l-am mâncat la Sibiu și avea muuuulte prune.
    Daca-l faci cu foi de plăcintă nu mai este hencles .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, știi bine că n-am în ADN "respectă rețeta originală" :)

      Ștergere
  2. "Cum să refuz io șansa de a rata prima o nouă rețetă?! Niciodată!" - am ras de m-am prapadit de la inceput pana la sfarsit :)) Nu ti-s prietena buna soro! Daca rad ca o chifla cand tu te straduiesti sa-mi faci mie hachitele, atunci e musai sa ma stergi de pe lista!!! Ai facut poza si la aragaz :))
    Daca tot te-ai muncit atat, atunci preiau legatura si fac si eu. Aveam in plan pentru sambata cozonacul ala de l-ai laudat mai la vale, dar acus m-am schimbat pe lichiu. Revin cu impresii sa te razi si tu de mine :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o fost o haghiță oarecare, ci una de s-o suprapus la mine cu onomastica și lista cu rețete de bifat în viața asta. Ți-am povestit de ce am făcut poză, efectiv nu m-am prins ce se-ntâmplă. C-un moment înainte am scăpat cu castronel și deși îl rugasem să nu se spargă se făcuse parf și spălam vase cu gândul la câte erori de pornire am. Când s-o pornit cu scurgerea am așteptat să văz când se oprește ca la un mare spectacol:))))) Poți face și cozonacul și hencleșu că pocinoagele s-o sfârșit toate în bucătăria mea :)))))

      Ștergere