luni, 26 octombrie 2015

Negresă cu dovleac și cafea la Cutia misterelor de octombrie




Aici  regulamentul

Îs gazdă de cutie misterioasă luna asta!
Când  pregăteam pachete pentru Buna, Cerasela, mama lu' Cutie, m-o proclamat gazdă. Refuzam de ediția curentă nu era într-o mare întârziere. Ziceam că pregăteam dulciuri pentru bunica în momentu'  cu pricina, care bunică adoră ciocolata și care nepoată de bunică iubește dovleacul.  L-am întrebat pe Google ce negresă cu dovleac îmi recomandă, mi-o răspuns că asta, am adăugat toate ingredientele de acolo și încă unele năzărite atunci și am decretat listă misterioasă de octombrie: ciocolată, smântână, brânză, ouă, nuci, pere, cafea, roşii, lapte şi ingredientul vedetă, deci obligatoriu: DOVLEACUL
Reușita pentru Buna însă n-o mai ajuns pe zambetania, căci nu mai fu vreme de poze, așa că-n aste zile am luat-o de la capăt într-o variantă adăugită care să mai bifeze din ingredientele propuse, 8/10 bilanțul meu luna aceasta.

Sunt extrem de încântată de ceea ce am izbutit misterios!



Crema de dovleac
- 500 grame dovleac plăcintar
- 100 grame cremă de brânză
- 60 grame zahăr pudră - am mărit cantitatea, în rețeta de la care am pornit erau 25 grame
- scorțișoară măcinată
- 150 ml lapte, i-am adăugat să pot blenduri dovleacul
- 25 grame amidon - le-am pus din teama că mi se va prăbuși altfel



În rețeta de la care am pornit, dovleacul era fiert. Prima dată, în criză de timp,  l-am blendurit crud cu lapte, a doua oară, asta, l-am copt și pasat cu lapte. Pur și simplu nu am fost atentă la rețetă, cu siguranță ar fi fost mai simplu cu el fiert decât în variantele mele. În dovleacul blendurit și răcit am adăugat zahărul, scorțișoara, crema de brânză, amidonul ș-am omogenizat compoziția. Nu am avut probleme la prima încercare când l-am adăugat crud și nici acum. Am cântărit crema, avea 800 grame.

Blatul de negresă
- 100 grame unt
- 50 grame ciocolată 75% cacao
- 25 ml lapte
- 50 grame cacao
- 2 ouă
- esență de rom
- 50 grame făină
- 75 grame zahăr
- 1/2 plic praf de copt

Sigur că puteam să nu public cadrul acesta, dar vreu să fie arhivat cât de pricepută îs

Am topit pe baie de aburi ciocolata cu untul, am lăsat-o să se răcească.
Am amestecat gălbenușurile cu zahărul, laptele, cacao, romul și le-am adăugat peste ciocolată.
Am mixat spumă albușurile cu un praf de sare.
Pentru că partea de compoziție cu gălbenușuri se întărește, am adăugat 2, 3 linguri din spuma de albușuri pentru un aluat curgător pe care l-am încorporat în albușuri tot cu mixerul.
La final am adăugat făina cernută cu praful de copt, am amestecat cu o paletă și cu grija de a menține o compoziție aerată.
Am cântărit aluatul, 450 grame.

Pentru că prima dată nu am reușit să împart cele două într-un mod corect, am avut atunci două straturi de negresă și unul de dovleac, acum mi le-am cântărit și m-am jucat cu proporțiile.
În tava de 16 centimetri, am întins 200 grame din negresă, apoi 400 din crema de dovleac. Peste dovleac un strat de 150 grame negresă, iară 400 dovleac și la final 100 negresă.





Îmi place mult cum a ieșit secțiunea. Straturile de negresă sunt foarte greu de întins peste dovleac, am turnat cu lingurița din loc în loc și apoi am încercat să nivelez.
În cuptorul preîncins am copt prăjitura 45 de minute.
Pentru că prima dată, după coacere s-o prăbușit,  cum am văzut că s-o-ntâmplat și pe blogul de unde m-am inspirat, de astă dată am lăsat-o în cuptorul cald să se răcească. A fost mult mai bine.



Crema de ciocolată
- 200 grame ciocolată 50% cacao
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 1 linguriță cafea solubilă - cam puțină fu
Am topit ciocolata cu smântâna pe aburi și i-am adăugat cafeaua. După omogenizare și răcire am lăsat ciocolata 3 ore la frigider. Am mixat-o și am îmbrăcat negresa răcită.

Pentru decorat:  nuci, dovleac copt - n-am fost deloc inspirată la decorare.



Am lăsat încă 30 de minute prăjitura la frigider pentru întărirea cremei și am porționat-o.



Mulțumesc mie pentru o listă delicioasă și pentru încă o participare misterioasă strașnică!
Toate propunerile dovlecoase vor defila la parada finală pe 1 noiembrie.

Programul săptămânii zambetane:
- miercuri, ruladă aperitiv
- vineri, brioșele cu foi de plăcintă, episodul schimbarea la față,
- sâmbătă partea a doua, ultima, pentru Virtual hug de noiembrie.

7 comentarii:

  1. Deci...arata de la superlativ in sus! Dovleacul, dar si ciocolata aia, au niste culori super, si uite ce bine merg impreuna. Mi-ai dat si mie o idee de reteta. Zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când vine de la tine "de la superlativ în sus", poci să și mor de mândră ce mi-s :) Tare mulâumesc, doamnă!

      Ștergere
  2. Imi place mult combinatia asta! A iesit grozav. La prajiturile coapte impreuna cu asa compozitie grea, este firesc sa se lase, dar asta nu impiedica gustul grozav sa primeze. Felicitari, Maria! Abia astept parada!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, mulțumesc! Iote că l-am nimerit pe ț, ceea ce pentru Paula nu am reușit :) Parada anticipez că va fi scurtă dar selectă :)))

      Ștergere