Pentru că pe comandă e trecut: tort ciocolatos, însiropat, făr de fondant,
adică exact cum eu nu fac, am zis să probez ce-mi trece prin cap. Bine, îmi
treceau mai multe, dar nu fu vreme decât de astea pentru testat.
Am rămas de la tortul ratat cu 7 ciocolate cu
gândul la combinţia minunată ciocolată
cu mentă – ciocolată albă, am găsit la Paula Gafiţescu un blat ce părea potrivit, mi s-o năzărit şi
ăla verde, glazura oglindă şi gata!
Aci pe blog tortul cu 7 ciocolate |
Numa’ că ce am în cap nu se înfăptuieşte
identic în farfurie.Le scriu iară pe toate, poate vă sunt, măcar parţial, sursă de inspiraţie. Rezultatul final n-o fost
pe gustul meu, o să detaliez, lu’ G. i-o plăcut mult.
Blatul negresă - pentru tava 17x 24 cm, l-am tăiat în două pe
verticală şi apoi una dintre jumătăţi am tăiat-o pe orizontală, aşa încât
tortul final o avut 3 foi de blat negresă.
Am respectat
toate cantităţile reţetei originale, doar n-am avut făină de migdale, aci reţeta Paulei. Mi-am dat repede seama că rezultatul final nu va fi ceea ce-mi
trebuie. Teoretic, este blatul negresă
la care se foloseşte apă clocotită, pe
care eu l-am mai pregătit după o reţetă grozavă primită de la Irina. Practic ,
nu fu nici umed, nici pufos şi plin de găuri. Dar, spre deosebire de primul, nu
fu nici sfărâmicios, deci o combinaţie între astea două ar putea să le anuleze
negativele ambelor. Deşi l-am
însiropat din abundenţă, tot uscat fu pân la final.
Aci reţeta de negresă umedă |
Ingrediente:
-
2 ouă
-
50 ml ulei
-
120 gr
iaurt
-
100 ml apă
fierbinte
-
165
gr făină – Paula avea 65 gr făină de migdale, eu le-am înlocuit-o tot cu făină
de grâu
-
60 gr
cacao – fură prea multe
-
130
gr zahăr
-
1 gr
praf de copt
-
3 gr
bicarbonat de sodiu
-
un
praf de sare
Am amestecat apa fiartă cu pudra de cacao, deja aveam o compoziţie foarte
tare şi am lăsat-o la răcit.
Am mixat toate celelalte ingrediente, în care am adăugat la final şi cacao răcită. Am acoperit tava cu hârtie de copt şi am
turnat compoziţia de negresă.
Am copt blatul 30 de minute la foc mic până a
trecut testul scobitorii. După răcire l-am tăiat după cum am zis şi însiropat
bine.
Blatul verde
Din arhiva ruladei - aci |
Că am reuşit de multe
ori blaturi grozave cu spanac, drept e că nu dulci, se ştie deja. De la ruladele aperitiv am observat că
spanacul nu le oferă vrun gust anume pronunţat. Însiropat cu esenţă de rom şi
în contact cu ciocolata mentolată, chiar e o combinaţie minunată. Desigur, în
lipsă de frunze proaspete de mentă.
Ingrediente:
-
câteva
frunze de spanac
-
2 ouă
-
1 lingură ulei
-
2
linguri cu apă
-
1 plic zahăr vanilat
-
30 gr
zahăr
-
40 gr
făină
-
un
praf de sare
Întâi am blendurit lichidele cu spanacul şi gălbenuşurile, apoi le-am
trecut printr-o sită deasă, nefiind decât o cantitate foarte mică mărunţirea nu
s-a realizat tocmai perfect. După strecurare am îndepărtat părţile netrecute
prin sită.
Am mixat bine albuşurile cu praful de sare, am adăugat treptat zahărul
continuând baterea la viteză mare, după topirea zahărului am mai mixat 3 minute
albuşurile la viteză mare, am adăugat gălbenuşurile blendurite cu spanac, tot
la viteza cea mare le-am încorporat în spuma de albuşuri. La final am adăuga
făina amestecând uşor cu telul.
Am turnat compoziţia în aceeaşi tavă 17x24 cm acoperită cu hârtie şi am
copt blatul 15 minute la temperatură joasă, pân s-o aurit.
După răcire l-am tăiat în două pe verticală.
Chiar dacă o fost mai puţin intens decât fraţii lui făr de zahăr, drept e că n-am folosit o legătură de spanac, în secţiune s-o colorat minunat .
Ciocolatoasa albă
Am uitat că e
printre vinovatele pentru care am ratat tortul cu 7 ciocolate, când m-am dumirit i-am adăugat gelatină cât
pentru o piftie cu ciuperci. Ceea ce înseamnă că n-o aderat prea bine nici la blatul negresă, nici la
cel verde.
Ingrediente :
-
150
gr ciocolată albă
-
180
ml frişcă bătută
-
80 ml
frişcă lichidă
-
4 gr
gelatină teoretic, eu practic am pus făr de număr
Am pregătit-o pe rând, cu jumătate dintre ingrediente, adică :
-
40 ml
frişcă lichidă cu 75 gr ciocolată albă le-am pus pe aburi pân s-o topit
ciocolata şi am lăsat-o la răcit
-
90 ml
frişcă lichidă i-am mixat spumă
-
gelatina
am hidratat-o şi apoi topit-o
-
am
omogenizat uşor toate cele
Am acoperit blatul
înalt de negresă însiropat şi l-am dat la rece cât am pregătit jumătate din
ciocolatoasa cu mentă.
Ciocolatoasa cu mentă
-
150
gr ciocolată cu mentă
-
90 ml
frişcă bătută
-
90 ml
frişcă lichidă
-
4 gr
gelatină
Iară am pregătit pe rând câte două jumătăţi identic celei albe.
Peste ciocolatoasa albă am aşezat prima jumătate de blat verde însiropat,
pe care am acoperit-o cu ciocolatoasa mentolată şi iară la rece cât am
pregătit-o pe a doua albă.
Glazura oglindă
Pe îndelete tortul aci |
Am mai folosit-o
la tortul Palermo şi la cel neterminat cu văcuţa.
-
45 ml
apă
-
35 ml
frişcă lichidă
-
55 gr
zahăr
-
25 gr
cacao
-
2 gr
gelatină hidratată în 10 ml apă din cei 45 iniţiali
Am omogenizat amestecul apă, diferenţa de 35 ml, cacao, zahăr, frişcă şi l-am ţinut pe foc mic
câteva clocote pân o dat semne de îngroşare.
Într-un pahar am pus la hidratat cele 2 gr de gelatină cu 10 ml de apă, apoi
paharul l-am ţinut într-un vas cu apă caldă până s-a topit integral gelatina,
pe care am turnat-o în glazura caldă şi am amestecat bine.
Cu glazura nici fierbinte, nici rece, am acoperit ultimul blat negresă. Cum
era plin de găuri, nu s-o aşezat perfect oglindă.
Siropul
-
300
ml apă
-
2
plicuri zahăr vanilat
-
100
gr zahăr
-
esenţă
de rom
Am fiert apa cu zahărurile pân la topirea acestora din urmă şi după
îndepărtarea de foc am adăugat romul. Am însiropat toate blaturile înainte de a
le acoperi cu cremă.
Eram tare ocupată cu pozatul macaronşilor ş-am ratat complet poza de tort la final |
O idee care mi-o plăcut grozav, a celor 3 linguriţe, dar pentru care dom profesor nu mi-o dat notă de trecere |
Revin vineri c-un Virtual hug absolut special.
Spanac cu ciocolata??? No, la asta nu m-as fi gandit vreodata :D
RăspundețiȘtergereDe unde-ti vin ideilea astea nastrujnice?
Pozele incep sa devina profi, dar tot mici au ramas. Fa-le soro mai mari olecuta, ca nu te musca! :D
La cum mă cunoşti, desigur că nici io nu m-am gândit: noaptea l-am visat, a doua zi l-am prestat. Cum ţi-ar răspunde Ştefănuţ: în creier se află toate ideile ca să le putem gândi cu capul nostru:))) Bine că m-ai luminat iară cu pozele, io reţinusem 500, nu 500 lăţime. Săru mâna!
RăspundețiȘtergereSuperb ,felicitari,chiar o idee f buna!!!!!!!!O voi pune in aplicare cu pima ocazie.
RăspundețiȘtergereAm încercat şi sfeclă, dar pân acuş n-am rezultate fericite cu ea, Tori. Tare mulţumesc!
ȘtergereCU zeama de la sfecla poti colora f bine atit blatul cit si cremele,eu am incercat si a fost ok.
RăspundețiȘtergereCreme nu ştiu cât colorează, dar am încercat vro 3 blaturi şi toate mi-au ieşit vineţii.
ȘtergereArata fantastic sectiunea, asa o combinatie de culori puternice si contrastanten-am mai vazut si m-a cucerit fara drept de apel :) Felicitari!
RăspundețiȘtergereMul'umesc, Simona, cofetar de ocazie cu diploma:) Pentru mine, care-ti urmaresc cu uriasa admiratie dulcegariile, cuvinetele tale sunt pretioase.
ȘtergereDeci asa s-a intamplat cu blatul :D
RăspundețiȘtergereMie mi-a placut mult consistenta si textura lui, acum nush ce s-a intamplat ca nu ti-a iesit nici umed, nici pufos. Ceva clar o fi fost de bai acolo :D Posibil sa fie de la amestecul de apa fierbinte cu cacao, la mine a iesit ca o crema moale. Oricum, mie mi se pare ca rezultatul final e tare aspectuos, verdele ala acolo printre straturi e de mare efect!
La final as dori sa-ti cer o favoare. Daca tot am vazut ca m-ai linkuit acolo, oare nu ai putea sa pui linkul de pe siteul nou: http://www.enjoy-dessert.com/2015/02/prajitura-cu-ciocolata-si-zmeura.html ?
Multumesc si te pup!
Cu mare drag il modific:) Da, de la cacao mi-am dat si eu seama ca nu-mi va iesi cum trebuie, dar mi-a fost teama sa mai adaug apa.
Ștergere