marți, 29 aprilie 2014

Minitarte cu ghimbir




Pentru schimbarea la faţă a zambetaniei,  Crisa fu şefa de lucrări (ea-mi aruncă etichete pe care io le colecţionez conştiincioasă de 4 ani şi tot ea e "vinovată" pentru florile cele minunate de-au înlocuit strugurii). Schimbarea la faţă a lui Bucşă, zis şi Maria, îşi caută executor.
 Săru' mâna, doamnă!

Îmi plac grozav provocările care circulă între blogurile culinare! Mă mulţumesc pe cele mai multe să le privesc de pe tuşă căci mă încurcă termenele limită. O fi vorba de  o lună între ediţii, dar eu tot în ultima clipă ajung să pritocesc.

La cutia misterelor am descoperit ieri că nici n-am reţinut regulamentul. În capul meu, pân să văd la Crisa rezumatu cu ce trebea să pricep din el, era că  se dau câteva ingrediente,  io folosesc ce vreau şi musai vedeta. Nu-i aşa!

De la Parada  Dulce Românie făr de zahăr, făină, ulei mi-am notat o reţetă de tarte cu ghimbir. Când am citit amu ghimbir am zis că-i musai restanţa aceea de testat. Nu mai bat câmpii,  o voi face identic când nu mă va mai îngrădi regulamentu.

Amu  am dres-o cum m-am priceput şi m-am cam priceput.


Pentru coji - 30 buc:
- 125 gr făină
- 75 gr unt
- 1 lingură rasă de zahăr
- 50 ml lapte
- un praf de sare
Am mixat untul tare tăiat cuburi cu făina. Am adăugat zahărul şi sarea. Peste aluatul acela sfărâmicios am turnat câte puţin lapte rece până când am obţinut un aluat omogen. Fu cam mult lapte, da-s pe gustul meu cojile mai uscate înmuiate cu cremă decât alea fragede. Juma de ceas am lăsat aluatul înfoliat la rece. L-am întins pe blatul uşor înfăinat şi l-am decupat. Pentru formele mele de 2 cm, decupatu fu de 5 cm. Am aşezat în tavă decupatele înţepate cu furculiţa, le-am acoperit cu chese de bomboane şi boabe de orez. 15 minute la foc mic în cuptorul preîncins, înlăturate hârtiile şi boabele şi iară 5 minute la cuptor până se bronzează uniform.

Pentru decorare, ghimbir şi pere confiate:
- o rădăcină de ghimbir curăţată şi tăiată cuburi
- 1 pară tăiată felii
- 200 ml apă
- 4 linguri de zahăr
- suc de morcov -  de la un morcov dat pe răzătoarea mică şi stors

1. Pentru confierea ghimbirului am fiert un sirop din apă şi zahăr, apoi în el am pus cuburile de ghimbir şi am lăsat la foc mic pân o devenit transparente - vro 45 de minute. Le-am scos din sirop.

2. Perele tăiate felii le-am fiert în siropul de ghimbir rămas de la confiere în care am adăugat sucul de morcov. În 15 minute de foc foarte  mic s-au înmuiat şi le-am scos şi pe ele din sirop. Pe acesta din urmă l-am folosit la cremă, pe sirop zic.


Pentru cremă:
- 400 ml lapte
- 50 gr amidon
- 50 gr unt gras
- 1 morcov - cel dat pe răzătoare şi rămas făr de suc
- sirop de ghimbir 25 ml rămas de la pregătirea decorului

Pe toate cele, făr de unt, le-am blendurit şi apoi le-am pus la foc mic pân s-o-ngroşat. Cu budinca aceasta fierbinte am umplut cojile.
Am mixat untul spumă, am turnat câte o lingură din budinca rămasă şi răcită bine,  am continuat mixarea pân la omogenizarea completă.
Am turnat cu poşul acoperind budinca.


Am decorat cu bucăţi de ghimbir şi pară. Peste fiecare minitartă am stropit cu sirop rămas fie la cuburile de ghimbir, fie de la pere. Din această cauză n-am mai adăugat zahăr şi în cremă (cu excepţia celui din siropul rămas).

Amu de iară am încurcat regulamentu, sper să nu, ăsta-i răspunsul meu. Ingredientele surpriză ale lui aprilie fură carne de vită, pere, morcov, ceapă, roşii, cartofi, usturoi, aluat foietaj, lapte, rucola, iară ingredientul vedetă ghimbirul. 4 din 11.  Slăbuţ,  Mărie!


Îi doresc lu' Cutia misterelor viaţă lungă şi parade delicioase!

6 comentarii:

  1. Atata te-ai plans pana ai iesit la interval cu minunea asta :D Ba te-ai mai si bibilit :D
    Vad ca cele jdemii de etichete s-au imputinat bine de tot, inseamna ca ai fost foarte harnica :D Te pup harnicuto! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi şi amu mă plâng că n-am putut folosi ouă:)))) Sper ca-n luna ce vine şi-n care eşti gazdă de cutie a misterelor să nu mai trebuiască să le fac pe toate atât de pripite. Io care la zece dorm, astă noapte la unu modificam totu la 500 de pixeli cum mi-ai dat poruncă:)))))))))

      Ștergere
    2. Esti cu capul fata!!!!
      Aia 500px latime te ajuta sa ai multe poze in albumul de Picasa, fara sa ajungi vreodata la limita :D N-ar strica sa lasi si pe blog pozele tot la 500px, ca e pacat de minunile bibilite sa nu le vada lumea in detaliu :D

      Ștergere
    3. Pa,i pentru blog le-am modificat asa ca nu-mi plac alea de la postarile din urma cum se vad pe sablonu asta. Din pacate pentru răbdările mele, ritmul calculatorului e de 10 poze in 2 ore:)) Da' nu-l fac aci de ras sa nu se infurie taman azi-maine cand e musai sa postez si Virtual Hug.

      Ștergere
  2. Multumesc tare mult pentru participare. Tartele sunt minunate am sa le fac si eu curand si revin sa-ti spun cum au iesit. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti creasca provocarea marea si frumoasa! Te astept cu impresii.

      Ștergere