vineri, 5 aprilie 2013

Bomboane de post




             Săptămâna ce trecu am revăzut toate cele 50 de torturi din aceşti ani pentru a le aduna grămadă. Cea mai frumoasă secţiune este cea a tortului cu truffeCu gândul la un tort de post asemănător am pornit bomboanele acestea. Care fu diferenţa-ntre ce-am visat şi ce-am tăiat pe farfurii, în episodul următor!

Pentru 20 de bomboane:
* 200 ml lapte de soia
* 40 gr zahar pudră, era bine de-l schimbam cu miere
* 60 gr griş
* 1 plic zahăr vanilat
* un praf de sare
* 30 gr unt de arahide- am găsit cu 8 lei 400 de grame la Billa
* nuci pralinate pentru final (că aşa avea să fie tortul), grozave ar fi tăvălite prin ciocolată or cacao.


De nu le pregăteam pentru tort foloseam la interior cireşe din dulceaţă or stafide. Şi unt mai mult ar fi fost bun, dar îmi trebeau deschise la culoare pentru a fi zărite din budinca de cacao.

1. Fierte budincă laptele, grişul şi zahărurile (cu atenţie să nu se lipească, afume or alte d'astea). După îngroşarea compoziţiei şi îndepărtarea de foc se amestecă bine cu untul. Se lasă la răcorit compoziţia fiartă şi se împarte cu linguriţa.
2. Cu mâinile umezite şi oarece dificultăţi lipicioase se modelează biluţe.
3. Rotundele se tăvălesc prin nuci.


Sunt tare interesante chiar de-s doar lapte cu griş,  uşor moi (de aceea mă gândesc că-s minunate-ntre cruste de ciocolată tare).
Fug să plimb cu trenul un tort de post către nişte oameni care nu postesc. Dar, să nu anticipez din programul viitor.


4 comentarii:

  1. Ce vad eu acolo in poza? Za creanga? :D
    Fain, n-am ce zice! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creanga AIA, Cris, chiar EA:))

      Ștergere
    2. Am vazut creanga minunata la tortul minunat :D Doar floricelele sunt din pasta de zahar, nu? Ce-a zis sora ta? I-a placut?

      Ștergere
    3. Da, doar crenguta era din fondant. Inclin sa cred ca i-o placut, ea le zice verde-n fata de regula, dar cum stie cat efort(financiar, timp) inseamna pentru mine un tort d'asta, parca nu mai stiu cum sa primesc ce-mi zice:)) Crisa, astept cu nerabdare sa ma bucur pentru reusita tortului tau ciocolatos;)

      Ștergere