luni, 3 decembrie 2012

Prăjitură de post



Îmi trebea un dar dulce, rar e altul motivul să pregătesc d’astea, nu era musai de post trebuinţa.

Aveam o reţetă copiată într-o librărie dintr-o carte (prăjitură cu nucă din  “151 preparate de post” – Mihai Băşoiu), cum norocul meu este să nimeresc doar reţete greşite, prezenta nu-i cu excepţie (nu doar din cărţile ce nu le cumpăr, ci şi din cele care-mi sunt dăruite).

Pentru că respectând reţeta n-am obţinut o prăjitură, ci o foaie, fu nevoie să o complic.

Pentru 9 prăjituri la 100 de gr:
·        Blatul:
-         12 linguri de ulei – 100 ml
-         14 linguri zahăr – 150 gr
-         14 linguri apă
-         18 linguri făină – 175 gr
-         1 cană nucă măcinată – 100 gr
-         3 linguri cacao – 10 gr
-         ½ plic praf de copt + zeamă lămâie
-         1 plic zahăr vanilat
-         eu am mai adăugat un praf de sare şi esenţă de rom + o foaie de napolitane

Este foarte faină reţeta asta de blat, cu siguranţă o voi repeta la un tort de frupt, are gust de pricomigdale.
Zahărul şi uleiul se freacă bine spumă, treptat se adaugă apa, apoi făina cu praful de copt stins cu zeamă de lămâie, vanilatul, romul şi la final de tot nuca făr a mai amesteca foarte mult.
Jumătate din compoziţia aceasta se toarnă peste foaia de napolitană aşezată pe hârtie de copt într-o tavă 22x32.
Jumătatea rămasă se amestecă uşor cu cacao şi se toarnă peste prima.
Eu am copt 15 minute la foc mic în cuptorul preîncins.
Aşa zicea cartea, aşa am făcut!
Compoziţia iniţială este foarte puţină, la final ea creşte dar nu suficient pentru o prăjitură de sine stătătoare, ar fi fost nevoie fie de dublarea cantităţilor, fie de înjumătăţirea tăvii, ceva de genul 14x14.

·        Crema:
-         150 gr unt de arahide
-         100 gr nuci + migdale măcinate, pralinate  or ba - eu am topit 50 gr zahăr, am adăugat 150 gr nuci + migdale, după ce s-au răcit şi întărit 2/3 le-am măcinat, 1/3 le-am păstrat întregi pentru decorare.

Am amestecat untul cu măcinatele.

·        Glazura:
-         100 gr ciocolată neagră de post topită
-         migdale pentru decorat


Asamblarea:
-         jumătate de blat - blatul iniţial l-am tăiat în două pe verticală –  l-am aşezat cu napolitana în jos
-         crema am întins-o peste el
-         restul de blat cu napolitana în sus peste unt
-         ciocolata topită peste napolitană
-    cu migdale am decorat peste ciocolata topită.

Imediat după ce s-o răcorit am montat-o,  tăiat-o şi livrat-o.

Este foarte săţioasă, poate era bine să însiropez blatul, dar fu bună, bună!
De va fi vreme,  între brăduţii pentru Moş Nicolae şi fotbaliştii ce nu se ţin pe picioare, voi încerca să pregătesc din ingredientele de la foaie fursecuri pentru mama.

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula imi spunea ca pan la urma o iesit buna si ca tre sa fie gustoasa, din pacate eu cand sa-i raspund i-am sters comentariul. Ce intampinare ti-am facut Paula pentru primul tau mesaj:))) Este o reteta minunata, pe care eu o voi repeta in alte combinatii cat de curand! Deci, bun venit!

      Ștergere
  2. :))) Maria,nu e problema, iti multumesc pentru intampinare. Chiar vreau sa incerc prajitura in postul acesta. Arata foarte bine! O zi frumoasa iti doresc.
    P.S. Te anunt cand fac prajiturica

    RăspundețiȘtergere