Deşi suferă de diabet iniţial n-am avut altă idee decât să-i pregătesc un coş cu flori din pastă de zahăr! Apoi, mi-au atras atenţia gemurile făr de zahăr.
M-am aprovizionat cu struguri şi prune pentru ca, după ce acestea s-au transformat în gemuri, să mă dumiresc că sunt fructele cu cea mai mare cantitate de zahăr!
Doamna B n-o murit amu vro 3 ani când i-am pregătit un cozonac cu 20 pastile de zaharină!
Aceasta e povestea faptului că-i voi dărui mamei un coş cu borcane nezaharoase!
Eu nu folosesc gem decât în postul Crăciunului pentru negresă or o dată la 3 ani pentru clătite. Dar, în alte vieţi în care nu mâncam ca amu prânzul la micul dejun cu mămăligi şi sarmale, preferam gemurile cu brânză şi ceai!
Eu am pornit cu :
* 1,2 kg struguri fără sâmburi
* 100 gr stafide
* 1 baton scorţişoară
* un sfert de portocală cu coajă
* un sfert de lămâie cu coajă
Am pus strugurii în ceaun şi ceaunul în cuptorul aragazului la foc mic. După 3 ore au scăzut la jumătate, vreme-n care n-a fost nevoie să-i amestec, se bălăceau în sucul lăsat!
Acum le-am adăugat lămâia şi portocala feliate mic (am încercat să spăl bine partea ceroasă), scorţişoara, stafidele.
Am mai lăsat la cuptor încă 3 ore, la mine asta cu adăugirile s-a întâmplat a doua zi. În ultima oră a trebui să amestec din 10 în 10 minute, poate el era gata, da' Dumnezeul dulceţurilor zice că tre să stea linguriţa-n struguri făr să cadă şi nu stătea!
Eu am încălzit borcănelele în cuptorul cald încă, am turnat gemul fierbinte, le-am pus capacele şi cu fundurile în sus le-am lăsat vro zi să se răcească învelite-n prosoape. Tot Dumnezeul ăla zice că trebe-n pături, da' io aveam 2 borcănele la 190 ml!!!
350 gr de gem au ieşit din 1,2 kg struguri. Eu simultan am făcut şi gemul de prune, acolo am avut 700 gr, deci aş zice că n-a fost efort risipit. Ş-apăi n-am băgat coceni pe foc 6 ceasuri, ci doar am supravegheat! De fapt, am copt sfeclă, ardei, tot în cuptorul gemurilor, chiar şi aperitivul cu vinete:)
Sor'mea, ea e Dumnezeul cu diplomă şi fabrică de conserve, zice că trebe musai sterilizate, adică puse şi fierte borcanele cu gem vr'un sfert de oră, asta n-o mai fac, dar o să încerc să mai pregătesc câteva şi să le testez valabilitatea.
Din grupul eşantion (format dintr-o singură persoană, C) pe care am testat minunea, nimeni n -o ştiut a zice că-s făr de zahăr la cât de dulci îs în final:)
L.E. la a doua transa de gemuri am adaugat seminte de susan perpelite secunde-n tigaia far de niciunele. Mi-nu-nat!
Le si comercializezi? :D
RăspundețiȘtergereCrisa, de-ai sti ce complicaciuni is sa faci comertul asta!
ȘtergereBună seara,
ȘtergereNu ați spus și câtă apă trebuie !
Bună seara! Nu am adăugat apă, strugurii au lăsat sirop.
ȘtergereA fierbe nu inseamna a steriliza. Asa am auzit...da' cine le poate stii pe tăte...
RăspundețiȘtergereEu pun borcanele-sticlele in aragaz, si mai nou, in cuptorul cu microunde. Aici, cu adevarat, se face o buna sterilizare.
Mă-ndoiesc că mai trăiește vrun microb după ce s-a ajuns la punctul de fierbere. Dar, da, ai dreptate n-a fost cea mai fericită exprimare sterilizarea aia. Mulțumesc pentru comentarii, Constantin!
Ștergere