luni, 10 octombrie 2011

Prăjitură cu dovleac în cafea

Aproape e luna de când n-am mai dat reţete pe zambetania, vreme în care am mai trecut de vro 2 ori prin bucătărie cât să stric 3 kile de conopidă şi un desert.



Pentru că mi-a plăcut mult la un ştrudel de  la Pambac combinaţia dulceaţă din dovleac- cremă din cafea, am pornit prăjitura cu dovleac (pumpkin flan) din "Cartea regală de bucate" a  principesei Margareta pe principiul acesta cafea-dovleac.

Pentru rotunda de 26 centimetri cartea zice:
-  500 gr miez de dovleac tăiat cuburi (eu am avut 650)
 - 3 ouă (eu 4)
- 7 linguri zahăr brun  - prima dată am ratat-o  pe motiv de prea dulce, n-am văzut că-n reţetă se cere brun, eu la cele 4 ouă am folosit 4 linguri de zahăr alb
- 3 linguriţe scorţişoară - eu un rulou de scorţişoară
- 1/3 linguriţă nucşoară
- 200 ml lapte sau 200 gr smântână, eu 300 smântână
-  sare
- unt şi pesmet pentru tapetat tava de copt





Miezul de la dovleac se acoperă cu apă şi se fierbe cu sare  15 minute - zice cartea.
Eu am fiert 4 pahare de apă cu un rulou de scorţişoară şi 5 linguri cafea. Am scos zaţul şi în lichidul respectiv am fiert dovleacul.

Cartea zice că dovleacul se pasează cu furculiţa, ouăle se bat cu zahărul, scorţişoara, nucşoara, smântâna.  Peste ouăle bătute se toarnă dovleacul.
Eu am lăsat dovleacul să se răcească şi 2/3 l-am blendurit cu ouăle şi smântâna . În această compoziţie am adăugat sfertul de dovleac nepasat şi am turnat compoziţia în vasul yena uns cu unt şi tapetat cu pesmet.



Varianta blender

Varianta furculiţă
Se coace 40 minute la 180 de grade zice cartea.
La mine 60 de minute la foc mic în cuptorul bine încins anterior.


Foarte interesant rezultat final, prima dată când a fost pregătit foarte dulce cu tot dovleacul pasat a ieşit ca o cremă fină, precum cea de zahăr ars. Acum a fost mai mult ca o budincă densă, foarte săţioasă.
Aştept să ningă s-o testez cu dovleac copt! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu