vineri, 29 martie 2024

BRIOȘE DE POST CU MERE ȘI MORCOV

 ✔ Prima rețetă pe anul ăsta, exact când îmi pieriseră speranțele toate. Slavă!

Cardul Up pe care-l capăt de la B. pentru cărți în fiecare lună, or fi trecut doi ani deja, nu mai este acceptat decât în cea mai scumpă librărie online. De-mi cumpăram beletristică 200 de lei (bugetul fiecărei luni)  îmi ajungeau pentru fix două volume. Am zis că-i înmulțesc de aleg rețete. Oricum am vreo 30 de cărți nefolosite, ce mai contează câteva-n plus? Pentru că pe Zambetania în continuare cea mai vizualizată categorie este cea a rețetelor de post, am ales repede 100 de prăjituri și deserturi de post și m-am mutat cu ea în bucătărie. Pân sfârșește-n teancul cărților atinse de Paște și de Crăciun pentru șters praful, măcar 10 variante să încerc.  


Ingrediente pentru 12 brioșe

  • 125 grame zahăr 
  • 15 grame zahăr vanilat
  • 140 grame ulei
  • 75 grame morcov ras
  • 100 grame măr ras
  • 1/2 linguriță scorțișoară (2 grame)
  • 50 grame stafide
  • un praf de nucșoară
  • esență de rom
  • 1/2 linguriță sare (3 grame)
  • 90 grame zeamă de portocale
  • 300 grame făină
  • un plic praf de copt (8 grame)
  • opțional: fulgi de migdale, zahăr pudră


Preparare brioșe de post cu mere și morcov

Am început prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade. 

Am amestecat zahărul tos cu cel vanilat și uleiul. Am adăugat pe rând mărul, morcovul, aromele și condimentele, sarea, sucul de portocale, stafidele. La final am încorporat făina cernută împreună cu praful de copt. Am omogenizat bine compoziția. Am folosit o spatulă, e prea groasă pentru tel. 

Am repartizat aluatul în formele de brioșe tapetate cu hârtie specială. La o parte din brioșe am presărat deasupra fulgi de migdale. 

Am copt brioșele 20 de minute la 180 de grade până s-au rumenit ușor și au trecut testul scobitorii. 

Le-am lăsat la răcorit pe un grătar. Le-am pudrat cu zahăr.

După răcire le-am păstrat în cutii cu capac, în loc răcoros.  


 ✔ ALTE MENȚIUNI

1. Rețeta era pentru o prăjitură coaptă în forma 20 x 40 centimetri, mie nu mi-o ajuns compoziția nici pentru o formă mai mică (21 x 31). Așa am ajuns la brioșe, din lipsa unei tăvi mici în care să coc aluatul. Din cantitățile rețetei de bază am obținut 18 brioșe, am decis că-i mai potrivită recalcularea pentru 12 bucăți. Eroarea e posibil să fie determinată de faptul că unitatea de măsură în carte era cana ș-oi fi ales eu una prea mică. La care s-a adăugat indicația de a folosi sucul unei portocale. N-am nimerit-o pe cea din rețetă, am consumat două, altfel rămânea făină neîncorporată. 

2. Brioșele sunt pufoase, ușor umede, foarte aromate. Nici nu poți ghici că-s făr de lapte, ouă. De le decoram cu cremă de brânză, pentru mine era combinația perfectă. Da' io mi-s păcătoasă, nu postesc. 

3. Pentru că nu am avut suficiente stafide, am completat cu goji. 

4. Morcovul l-am ras prin ochiurile mici și mărul prin cele mari. 

5. Aromele sunt foarte importante. La sursă era recomandată coajă de portocale, eu am adăugat nucșoară.

6. Fulgii de migdale (orice nuci tocate grosier) completează minunat textura și gustul brioșei. Nu erau în cartea. 

7. Mă gândesc să  refac brioșele cu gem, nuci, cocos. 

8. Nu știu încă de să recomand 100 de prăjituri și deserturi de post. Este un volum coordonat de Natalia Lozan și apărut la editura Ortodoxia în 2022. Doar am frunzărit-o și sunt multe omisiuni: fie nu se specifică temperatura de coacere, fie dimensiunile formei pentru copt prăjitura.

9. Eu am testat 3 rețete până acum. Un chec cu ciocolată, absolut delicios, pe care deși l-am băgat în două ședințe foto, n-am avut ce poze selecta pentru blog. Și niște biscuiți cu mălai, foarte interesanți, dar tari ca piatra. Îi refac. 

➽ Alte 90 rețete de post sunt adunate AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu