duminică, 8 octombrie 2017

DESPRE LUCRURILE SIMPLE (32) - MELOMANULSe ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta. Ia să mai completez c-o liniuță planul lui 2017 - exerciții de echilibru: a se identifica cel puțin o fericire în 7 zile curgătoare!


JOE SE SCRIE, JOE SE CITEȘTE

Moș Joe este singurul vecin căruia-i împart mai mult decât bună ziua. Nu știu de unde mi se trage sălbăticirea asta. Socializarea cu oamenii de-mi locuiesc împrejur nu-i printre apucăturile mele cotidiene. Are șaptezeci și opt de ani și construiește o casă în spatele grădinii noastre. Când mă întâlnesc cu el pe uliță, eu cu zece papornițe, el împleticit pe lângă bicicletă, mereu îmi este recunoscător pentru că-i răspund la salut. Și-mi spune că mă iubește. Și mă tot ceartă că nu-i zic J-o-e, ci Moș J-o-e. 


- Sunt căsătorit de cincizeci și patru de ani cu o nevastă drăguță și bătrână. O iubesc ca pe ochii din cap. Mă crezi, Mărie?!
- Te cred, Moș Joe, de ce să nu te crez?!

Vine la noi să asculte muzică. Este ungur și o adoră pe Doina Badea. De cele mai multe ori ascultă piesele în sincron cu  zece rânduri de lacrimi. Are ochii azurii și nu-i cunosc decât două stări pentru ei, fie zâmbesc, fie plâng, altă cale n-au. La mine acasă nu pot s-ascult ce-mi place! Fiul său pune manele și scoate boxele în fața casei, pe drumul mare. După ce termină două, trei pahare de răchie își face curaj și o cere și pe Irina Loghin. Să-mi văd Omu, care-i alergic la muzică populară, cum se străduie să se bucure, și izbutește degrabă, de bucuria lui Moș Joe este pentru mine Bucurie. După câteva melodii populare reușește să-l ispitească cu Gheorghe Zamfir ori vro arie celebră. Când poarta se închide în urma lui Moș Joe, îl aud cum mărturisește în taină: când plec de la voi am așa un drag de-mi explodează inima. Mă crezi, Mărie?!
Îi privesc lacrimile șiroaie și palmele cu care-și pironește inima să nu-i mai bubuie și-i răspund cu adevărul adevărat:
- Te cred, Moș Joe, de ce să nu te crez?!

- În sfârșit, acuș pot asculta ce muzică doresc! îmi respiră Omu a ușurare. Maria, tu ce ai vrea?
- Sofia Vicoveanca, ea-i din zona mea, așa o zis Joe. Și-n timp ce rostesc amuzată cererea, parcă-l auz pe Alecelmic: Maria, tu acum glumești, înțelegi?!

  • De nu găsiți legăturile dintre text și fotografie, apăi ele nu există. 
_________________
Alte fericiri din borcănaș:
20. Bucurie-n dar  (ultimul bilețel din 2016, cu trimiteri spre întreaga colecție a primului an)
23. Mamaie
26. Ultima noapte
27. Joi
28. Clasorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu