sâmbătă, 28 octombrie 2017

CĂLĂUL DRAGOSTEI - IRVIN D. YALOM


Irvin D. Yalom este unul dintre autorii mei preferați. Am știut asta cu mult înainte să-l citesc.  Auzisem despre lucrările sale că sunt vindecătoare și fu suficient pentru dragoste la prima necitire. În 2016, prima întâlnire, Privind soarele în față  mi-o-ntărit credința dintâi. Care va să zică nu puteam lăsa anul să treacă făr de-a citi o yalomistă. Uf, cărțile sale sunt atât de scumpe! 

Călăul dragostei și alte povestiri de psihoterapie este, ca și Privind soarele în față, o culegere de cazuri adevărate din activitatea de medic psihiatru a autorului. De-aș da copy/paste la ce am scris atunci, n-ar fi nicio neconcordanță în raport cu povestirile de azi ale dragostei. Dacă volumul citit anterior avea ca temă moartea, ăsta are amorul și nu prea. Nu știu cum se face, dar în cele mai multe dintre povestiri tot teama de moarte ajunge să o trateze psihoterapeutul. E o bucurie să citesc aste scrieri. Mă gândeam, pe timpul lecturii, că munca doctorului Yalom seamănă mult cu cea a lui doctor G.. Mă uitam fascinată la serialul de pe Discovery.  Doctor G. descoperea de ce o murit un om. Îl lua, îl căsăpea și rând pe rând elimina zeci de cauze pân o găsea pe ăia adevărata. Așa face și domnul profesor de la Stanford University. Te duci și i te plângi de impotență or de lipsa curajului într-o speță anume sau de singurătate, migrene.  După ce te trece sub toate furcile caudine cu săpăturile psihice îți zice să stai calm, ești tratabil, te temi de moarte, ca toată lumea, nimic grav dară.
...Nu-mi place să lucrez cu pacienții care sunt îndrăgostiți. Poate din cauză că-i invidiez - și eu râvnesc la încântarea fermecată. Ori poate pentru că dragostea și psihoterapia sunt fundamental incompatibile. Un terapeut bun se luptă cu întunericul și caută clarificarea, pe când iubirea romantică se sprijină pe mister și se năruie când o scrutezi cu atenție. Detest să fiu călăul dragostei!...
Sunt exact zece dosare supuse observației cititorilor. Ele se vor distincte după cum ziceam. Cu  umor, ironie, empatie și multă sinceritate se dezvăluie cele zece povești. Omul ăsta este întâi de toate un mare povestitor. Dacă la prima intersecție cu opera sa am fost uluită de modul grozav în care-și lecuiește bolnavii, de astă dată m-am bucurat de scriitură. Ca și întâia dată am rămas cu o mie de neliniști privind propriile-mi dezechilibre ce ar necesita ședințe vindecătoare. Citești cum la cincizeci de ani se trezește un pacient cu depresie. Cauza este  un moment negru din copilărie îngropat adânc și rămas nerezolvat. Îți amintești că și tu ai trăit momentul ăla. Că prezentul oricât de roz ar fi întotdeauna e umbrit de gri și că doar dracu știe când ceasul care ticăie va detona bomba.

Una dintre metodele de bază ale medicului despre care tot zic este aceea de a interpreta visele pacienților. Atât de mult m-o prins coșmarurile despre care am citit că pân la urmă le-am luat cu mine-n somn. Eu în vise sunt foarte curajoasă. Nu mă tem de violență fizică și nici de atacul animalelor, temele mele recurente pentru vise rele. Pe orice abuzator îl blochez, de nu reușesc prin fugă, de cele mai multe ori îmi iese, cu știu că visez, nu ești real și mă trezesc. La fel se petrec visele cele grele, când se năpustesc asupra mea câini furioși. Pur și simplu le sfârtec gurile cu mâinile goale. Ei bine, de astă dată,  după ce am visat că întrebam străinii pe stradă de cunosc regulile pentru rezolvarea cubului Rubik și râdeam în somn că n-am nevoie să-l consult pe doctor Yalom pentru interpretare, am visat un șarpe alb, mic, subțire care-o băgat groaza-n mine. Și nu înțelegeam ce naiba se petrece. În real l-aș lua din casă și l-aș lăsa pe undeva pe unde mintea mea consideră că e salvat. Eu care nu rețin visurile nici măcar în dimineața lor, îmi amintesc perfect șarpele ăla alb și acum, după o săptămână, când scriu textul.

Ziceam la Spartacus că am citit romanul în același timp cu astă carte. Mă uitam cu groază cum i se duc paginile și încercam la fiecare 20 să mă-ntorc la gladiator doar pentru a nu sfârși cazurile în două ceasuri. Am mai încercat și altă dată să citesc simultan mai multe cărți. Mă zăpăceam între personaje, nu mai știam despre ce era vorba, pân la urmă îmi pierea tot chefu de lectură pân mă dumiream. În aste zile sincronul livresc funcționează extrem de eficient. Pare-se e important și suficient să fie de genuri diferite cărțile supuse experimentului.
...am constatat că un număr de patru realități date sunt deosebit de relevante pentru psihoterapie: faptul că moartea este inevitabilă pentru fiecare dintre noi și pentru cei pe care-i iubim; faptul că suntem liberi să ne facem viața așa cum dorim; faptul că, în ultima instanță, suntem cu toții singuri; și, în sfârșit, faptul că viața nu are nici un sens sau scop final evident...
Singurătatea, obezitatea, dependența sexuală, migrenele, disprețul față de sine, tristețea, dragostea obsesivă, moartea unui copil și deprimarea sunt puncte de pornire în zece călătorii absolut fascinante prin mintea și experiența umană. Care li-s rădăcinile, care li-s leacurile, nimic nu rămâne secret după ce detectivul de dincoace de canapea își exercită profesionalismul.
...dacă vrei să înveți să trăiești cu amintirea celor morți, atunci mai întâi trebuie să înveți să trăiești cu cei vii... 
Da, preferatele mele sunt cazurile care privesc  moartea.  Îs mai șocante decât în prima culegere, deci par mai potrivite pentru ea, dar o fi știut autorul de ce le-o adunat în Călăul dragostei. Sunt dramatice multe dintre vieți, dar au și o frumusețe a sfârșitului greu de povestit făr de a dezvălui subiectele. Și ticălosul ticăloșilor și urâta urâților și neisprăvitul și bocitoarea și nesuferita ajung la speranță, împlinire. Uneori pentru cele câteva clipe înainte de Sfârșit, de marele Dincolo. Dar de ce ar fi asta mai puțin valoros?!

Mă bântuie încă astă carte. În toate momentele în care nu-s în cea mai Bună Stare (cum cere DD în Conversații cu Dumnezeu) mă analizez și spre surprinderea mea uneori chiar identific răspunsuri pe baza spețelor a căror rezolvare o știu din cărțile astea. Fain medic, grozavă scriitură!
...Oamenii care se simt pustii pe dinăuntru nu vor reuși niciodată să-și vindece neîmplinirea unindu-se cu o altă persoană incompletă. Dimpotrivă, din două păsări cu aripile rupte cuplate într-una singură nu poate ieși decât o zburătăceală stângace. Nici cu toată răbdarea din lume nu vor reuși să se ridice în zbor și, în cele din urmă, fiecare trebuie să fie desprinsă de cealaltă, iar fracturile vindecate cu atele, separat...
...Dacă ne uităm cu prea multă insistență în trecut, e foarte ușor să ne lăsăm covârșiți de regrete. Dar lucrul cel mai important, acum, este să privim spre viitor. Trebuie să ne gândim la schimbare. Ceea ce nu trebuie să se întâmple este ca peste cinci ani de acum înainte să te uiți înapoi cu părere de rău la felul în care ți-ai trăit ultimii cinci ani. De acum înainte! 
Ce mă atrage la metodele pe care le folosește Yalom pentru vindecarea pacienților săi este faptul că le oferă soluții cu subiect și predicat.  N-am ajuns la un psihiatru, încă, dar în capul meu acesta e un medic care te iscodește și scotocește până pricepi singur ce ai de făcut pentru a te salva. Din ce am putut citi în Călăul dragostei, Irvin îți arată cu ambele mâini și-ți strigă cu toată gura calea de urmat. Ceea ce ziceam, fu fascinant. 
 • Călăul dragostei și alte povestiri de psihoterapie / Irvin D. Yalom, traducere Smaranda Nistor, editura Trei 2012, 354 pagini. 
__________________
Am mai citit în 2017:
 1.  Shining - Stephen King
 2.  Colorado Kid - Stephen King
 3.  Misery - Stephen King
 4.  Supunere - Michel Houellebecq
 5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
 6.  Visul - Emile Zola 
 7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
 8. Adio - Honore de Blazac
 9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
 10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
 11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
 12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
 13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
 14. Dragă viață - Alice Munro
 15. O mie de nopți - E.K. Johnston
 16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
 17. Să fii român! - Dan Puric
 18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
 19. Einstein - Francoise Balibar
 20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
 21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
 22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
 23. Galaad - Marilynne Robinson 
 24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
 25. Golem - Gustav Meyrink
 26. Noi - Evgheni Zamiatin
 27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
 28. O vară la țară - J.L. Carr
 29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
 30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
 31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
 32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
 33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
 34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
 35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
 36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch
 37. Conversații cu Dumnezeu (vol. 2)  - Neale Donald Walsch
 38. Viața ca o pradă Marin Preda 
 39. Conversații cu Dumnezeu (vol. 3)  - Neale Donald Walsch
 40. Întâlnirea din pământuri - Marin Preda
 41. Anatomiștii în căutarea sufletului - C. Bălăceanu-Stolnici
 42. Extraconjugal - Mihai Radu
 43. Spartacus - Rafaello Giovagnoli
 44. Open: o autobiografie - Andre Agassi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu