luni, 22 mai 2017

TORT CU MASCARPONE ȘI CIOCOLATĂ




- Tori, am publicat azi un blat grozav cu ciocolată și unt!
 - Maria, ce cremoșenie am obținut eu făr de gelatină, doar cantități egale din toate ciocolatele, mascarpone și frișcă...
Și-n timp ce eu documentam detalii, de care ciocolată albă, da, cu brânză și vanilie, doamna ce-mi ceruse aprobare să se așeze lângă mine pe bancă dispare, deși tot la telefon vorbeam  și când o exprimat dorința. Abia la plecare i-am zărit burtica, pe cale să-i ajungă la gură,  pe o altă bancă și tare aș fi vrut să-i ostoiesc pofte c-o felie dulcegăroasă.

Nu-mi amintesc să fi făcut un alt tort într-un timp mai scurt. Mai mult a durat să ajung la Lidl după ingrediente. Am reușit performanța ca drumul de două ore acuș să-l termin într-una, de l-am speriat și pe Bogri cât de rapidă îs de când am șaptezeci de kile. Să vedem cum îl performez p' ăla de la Auchan, care are vro patru ceasuri. Tot vro două ore m-am plimbat cu al meu dulce prin grădină în căutarea centimetrilor pe care să n-am umbre-n farfurie, nu i-am găsit! 


BLAT CIOCOLATOS - 16 centimetri

Am refăcut blatul de la tortul mușuroi, de la ĂSTA,  respectând rețeta originală. A ieșit mult mai gustos, pufos, însiropat decât atunci când l-am pocit pentru Cutia misterelor cu ciocolată amară. Atunci mi s-o părut grozav, abia în comparație am priceput ce pierdeam. 

Mi-ar fi plăcut ca cele două foi de blat să le coc separat, dar nu fu vreme. 

INGREDIENTE
  • 65 grame unt moale
  • 80 grame zahăr
  • 2 ouă
  • 75 grame lapte
  • 20 grame cacao 
  • 100 grame făină
  • 8 grame praf de copt, pe viitor reduc cantitatea, crește o burtă țuguiată cu care azi am făcut bomboane, da-n rest tre să mă sacrific și s-o mănânc singură
  • un praf de sare
  • extract de vanilie, rom


FACEREA
  1. Am mixat spumă untul moale cu zahărul și aromele. Pentru că sărea în toate direcțiile din bolul meu pentru pitici, i-am adăugat în faza aceasta și un ou.
  2. Am adăugat și cel de al doilea ou,  am amestecat bine cu mixerul.
  3. Am pus alternativ câte o lingură de făină cernută cu praful de copt, sare, cacao  și câte una de lapte pân am terminat cantitățile totale, timp în care  le-am încorporat și omogenizat tot cu mixerul. 
  4. Am turnat compoziția în forma acoperită cu hârtie și am copt blatul până a trecut testul scobitorii. Trebuia 30 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncins. L-am perpelit vro 40 de minute, un strat gros s-a ars și l-am îndepărtat, dar tot îmi ieșea scobitoarea murdară. De aceea voi începe să le coc pe fiecare în parte. 
  5. L-am lăsat la răcit, i-am îndepărtat fundul ars și burta. L-am tăiat pe orizontală în 2 foi. Blatul după coacere a avut fix 4 centimetri înălțime.

SIROP DE ZAHĂR ARS

INGREDIENTE
  • 50 grame zahăr
  • 150 mililitri apă
  • rom, vanilie
Am ars zahărul umezit cu o linguriță de apă, în timp ce se cocea blatul. După ce a devenit caramel am adăugat cu mare atenție restul de apă și l-am clocotit pân la topirea integrală a zahărului ars. Am adăugat aromele și l-am lăsat la răcit.

CREMĂ DE MASCAROPONE ȘI CIOCOLATĂ AMARĂ

INGREDIENTE
  • 100 grame ciocolată amară, fu cu 50% cacao, Schogetten, Tori îmi tot recomandă o tabletă de la Penny, dar încă n-am reușit să mă dumiresc la câți mulți kilometri e pitit vrunu
  • 100 mililitri smântână pentru frișcă
  • 100 grame mascarpone
Am topit ciocolata cu smântâna pe baie de aburi și le-am lăsat la răcit. Am mixat mascarponele în care am încorporat apoi treptat ciocolata răcită.


CREMĂ DE MASCAROPONE ȘI CIOCOLATĂ ALBĂ


INGREDIENTE
  • 100 grame ciocolată albă, tot Schogetten
  • 100 mililitri smântână pentru frișcă
  • 100 grame mascarpone
Am pregătit-o identic celei cu ciocolată neagră și simultan cu aceasta. Spre surprinderea mea, îmi era teamă că ciocolata moale, răcită, dar lichidă, nu se va întări, dar pân am ajuns să le folosesc, foarte repede, deja erau amândouă înțăpenite.

DECORARE
  • firimituri de la capacul de blat decupat și bomboane din resturi de blat amestecate cu mascarpone bătut cu zahăr vanilat și tăvălite prin firimituri. Sunt foarte gustoase bomboanele, cu nuci ușor prăjite cred că devin delicioase.

ASAMBLARE
  1. În tava în care am copt blatul am așezat pe lateral hârtie de copt împăturită în 3. Îmi este mult mai ușor decât să folosesc folie. Am pus unul dintre blaturile obținute după tăierea orizonatală și l-am stropit cu jumătate din sirop. Deși părea mult prea umed, la final a fost exact cât trebuie.
  2. Am întins toată crema cu ciocolată neagră peste primul blat.
  3. Am acoperit crema cu a doua foaie umezită cu restul de sirop.
  4. Am întins crema cu ciocolată albă.
  5. Am presărat firimituri din capacul decupat.
  6. După ce l-am lăsat o noapte la rece și după ce am îndepărtat cadrul formei am așezat bomboanele, pe care apoi le-am pierdut prin grădină în operațiunea plimbatu tortului contra soarelui.

Este o variantă ciocolatoasă pe care am să o tot folosesc, cel mai probabil pentru înghețată. Fie de pregăteam cremele cu gelatină, fie cu unt, întotdeauna aveam o problemă cu textura mult prea densă și așteptatu tortului pe lângă frigider înainte de porționare. Nu știu de-aș avea curaj să mă bazez pe ele la un tort îmbrăcat în pastă de zahăr, dar cum alea sunt istorie, n-am a-mi face griji. 

Mulțumesc, Tori!

În teorie, cel puțin două săptămâni, nu mai intru în vro bucătărie. În practică, vom vedea de mai găsesc vro rețetă pentru blog sau rămân doar cu decorațiunile ce-s în curs de publicare. 


5 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai facut reteta cremelor mele sper ca a fost si gustos.Nu este un tort f dulce in schimb e calitativ si rapid.Cioco de la Penny pe care o folosesc eu cu succes se numeste woll milch si sunt de mai multe tipuri(alba, cu lapte, amara si cu fructe)costa cam 2.45 cred.TE pup si toate cele bune!!!TORINA

    RăspundețiȘtergere
  2. Acuș m-o sunat Ștefănuț, i-am făcut două cu astfel de trei ciocolatoase, zice că-i foarte bun. Am făcut toate blaturile, 5 subțiri, și cele două torturi în vro 4, 5 ore cu mers la Lidl după ingrediente. Îs tare fericită!

    RăspundețiȘtergere
  3. NIci nu avea cum sa nu-i placa!!!!LA cit suflet pui tu......Torina

    RăspundețiȘtergere
  4. Moaaaaaaaaa!!!! Din asta imi faci si mie cand ajungi aici :D

    RăspundețiȘtergere