miercuri, 17 mai 2017

Tort cu banane și ciocolată la Cutia misterelor de mai



De vro zece zile n-am mai deschis laptopul. În alte timpuri nici nu-mi imaginam că pot trăi făr să intru de cincizeci cel puțin cinci sute de ori zilnic pe Zambetania ori pe blogurile preferate. 

Nu doar eu am o bunică în categoria +90 ani, ci și Bogri. Inițial ăsta mi-o fost gându, voi folosi lista misterioasă pentru o dulcegărie aniversară, apoi o plouat cu găleata două zile și n-am putut ajunge la Lidl. E singurul magazin mai aprovizionat din zonă, adică la vro două ceasuri de pași, plus că n-aș fi avut condiții pentru livrat în bună stare. Așa că după ce s-o devorat tortul cumpărat, am izbutit și eu mobilizarea, la fix pentru asigurat delicioșenie la vineri e zi de grătar cu prietenii.

Am pornit de la una dintre propunerile sosite la poșta Cutiei misterioase în lunile trecute, cea de mușuroi de cârtiță. Rețeta Cristinei, ACEASTA, mi-o amintit că aveam salvată varianta de casă a mușuroiului. Pentru un om care adoră prăjiturile de ies în doi timpi și trei mișcări din prafurile alea la cutie, tre să zic din start că eu nu am obținut gustul Ăla. Am renunțat la asamblat varianta mușuroi pentru că am obținut un blat foarte înalt și mi s-o părut nedrept ca cea mai mare parte s-o înlătur. 


Pentru mai Mioara a propus ACI
  1. Banane – Ingredient vedetă
  2. ciocolată
  3. frișcă/smântână/mascarpoe/brânză/lapte
  4. alte fructe proaspete sau conservate
  5. pișcoturi/biscuiți
  6. ouă
  7. cafea/sirop/compot/lichior
și când am citit banană am știut că-i timpul pentru restanța cu mușuroiul. Mulțumesc mult pentru propunerea inedită de vedetă, Mioara! Bun venit în proiectul misterios!





REGULAMENTUL PROVOCĂRII

BLAT CIOCOLATOS  (16 centimetri)
Rețeta era pentru tava de 20 centimetri, dar singurul colet  care o ajuns pân acuș fu cu cea de 16 și n-am recalculat proporțional cantitățile.

INGREDIENTE
  • 100 grame unt moale
  • 120 grame zahăr
  • 3 ouă
  • 75 grame ciocolată amară 75% cacao
  • 100 mililitri lapte
  • 150 grame făină
  • 10 grame praf de copt
  • un praf de sare
  • extract de vanilie, rom, esență de cafea - am pus-o c-am avut-o, nu i-am identificat aroma în blatul copt
Rețeta originală era cu 75 mililitri lapte și 30 grame cacao. Nu mi-am notat pe ciornă de cacao și apoi pentru că n-o aveam pe lista lunii nici n-am mai verificat. Pentru mine cacao de nu e nominalizată ca ingredient al lunii, nu e din categoria celor general acceptate. Asta nu înseamnă că nu înțeleg interpretările subiective ale regulamentului care-i dau dezlegare în toate episoadele.

FACEREA
  1. Am topit ciocolata cu laptele și le-am lăsat la răcit. 
  2. Am mixat spumă untul moale cu zahărul și aromele. Pentru că l-am scos târziu de la frigider și pentru că sărea în toate direcțiile din bolul meu pentru pitici, i-am adăugat în faza aceasta și un ou.
  3. Am adăugat câte un ou (cele 2 rămase) și am amestecat bine cu mixerul după fiecare. Cristina recomandă adăugarea unei linguri de făină ca să nu se taie compoziția. Eu nu mă tem de tăierea asta, oricum pân la final se omogenizează și chiar de nu se petrece legarea după coacere e în regulă.
  4. Am pus alternativ câte o lingură de făină cernută cu praful de copt, sarea și una de lapte pân am terminat cantitățile totale, timp în care desigur le-am încorporat și omogenizat tot cu mixerul. În original după ouă, urma laptele și la final pulberile. Eu de la guguluful cu afine, doar în varianta aceasta cu simultan ingrediente uscate, ingrediente lichide le fac.
  5. Am turnat compoziția în forma acoperită cu hârtieși am copt blatul până a trecut testul scobitorii. Trebuia 30 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncins. L-am perpelit vro 50 de minute, un strat gros s-a ars și l-am îndepărtat, dar tot îmi ieșea scobitoarea murdară. 
  6. L-am lăsat la răcit, i-am îndepărtat fundul ars și l-am tăiat pe orizontală în 3 foi de 1,5 centimetri grosime. Blatul după coacere a avut fix 6 centimetri înălțime.

SIROP DE ZAHĂR ARS
INGREDIENTE
  • 50 grame zahăr
  • 150 mililitri apă
  • rom, vanilie
Am ars zahărul umezit cu o linguriță de apă, în timp ce se cocea blatul. După ce a devenit caramel am adăugat cu mare atenție restul de apă și l-am clocotit pân la topirea integrală a zahărului ars. Am adăugat aromele și l-am lăsat la răcit.

CREMĂ DE BRÂNZĂ CU BANANE ȘI FULGI DE CIOCOLATĂ


INGREDIENTE
  • 300 grame brânză de vaci - fu Pilos la căldărușă
  • 20 grame lapte - le-am adăugat să pot blenduri ușor brânza fină
  • 100 grame zahăr pudră
  • 200 mililitri smântână pentru frișcă - fu tot Pilos, repet că-i vegetală
  • 10 grame fulgi de ciocolată - erau 60 grame de ciocolată rasă pentru mușuroi
  • 10 grame gelatină
  • 50 mililitri apă
  • extract de vanilie
  • 2 banane
FACEREA
  1. Gelatina acoperită cu apă am lăsat-o într-un pahar la hidratat.
  2. Am blendurit brânza cu cele două linguri de lapte, vanilia și zahărul.
  3. Am bătut frișca.
  4. Am topit gelatina, adică paharul l-am ținut într-o cană cu apă fierbinte până s-au dizolvat integral granulele. Am lăsat-o la răcit.
  5. Am amestecat ușor brânza cu frișca și gelatina.


DECORARE
  • minibanane în ciocolată - se găsesc la Lidl, sunt la raftul cu biscuiți, ciocolată, napolitane. Eu aș mânca o tonă, și la cât m-am îngrășat anu ăsta, pare-se că nu-s departe de tona aia. Impresia mea era că-s jeleuri de banane trase în ciocolată, dar citind acum pentru blog, văz că-s minibanane din spumă de zahăr. Sunt printre preferatele bunicii mele, care de foarte mulți ani mânca doar dintre cele mentolate.

ASAMBLARE
  1. În forma în care am copt blatul am așezat o coală de copt împăturită în 3 pentru acoperit lateralul.
  2. Am pus prima foaie de blat și am umezit-o cu 1/3 din sirop.
  3. Am întins un strat subțire de cremă, am așezat în cerc felii de banană stropită cu zeamă de lămâie. Un singur cerc, pe marginea cremei, lângă pereții formei. În interiorul cercului de banane am aruncat fulgi de ciocolată. Am acoperit bananele și ciocolata cu cremă. Am avut cam 700 grame de cremă și am folosit 100 pentru acoperit blat, 200 pentru acoperit banane. 
  4. Peste cremă am presat ușor al doilea blat și l-am însiropat.
  5. Iară 100 grame cremă, așezat un cerc de banane felii, de astă dată nu lângă pereți ci în centrul formei. Fulgii de ciocolată i-am presărat pe lângă banane. Am acoperit bananele cu 200 grame cremă.
  6. Am așezat foaia 3 de blat și am umezit-o cu ultima treime de sirop.
  7. Am acoperit blatul cu restul de cremă, aproximativ 100 grame. Am trasat cu furculița linii spre centru.
  8. Am lăsat tortul o noapte la frigider. 
  9. L-am scos din formă și l-am decorat cu bomboanele tăiate felii.
  10. Pentru porționat am folosit un cuțit cu lama lată trecut prin apă caldă și șters cu un șervet. 



CE NU MI-O PLĂCUT 
  1. Am folosit ciocolată amară în loc de cacao,  dar nu am crescut cantitatea de zahăr și blatul nu o fost dulce. 
  2. Deși am folosit mult sirop, n-am reușit să obțin foi umede și nici mai dulci. Parcă s-ar fi evaporat siropul făr de urme. 
  3. În secțiune n-am obținut ceea ce am intenționat: banane între fulgi de ciocolată. 
  4. Deși nu prefer prăjiturile exagerat de dulci, tare mi-aș fi dorit asta să fi fost. 
CE MI-O PLĂCUT 
  1. Îmi plac foarte mult bananele în deserturi. Astea s-au nimerit unele foarte coapte și aromate, cele Bio de la Lidl. 
  2. Blatul este grozav, se taie foarte ușor orizontal în 3, 4 foi. Scrie asta omu care și pentru un blat de 5 centimetri folosește scobitori la tăiatu orizontal. Mi-a amintit de cel Kinder la gust, este doar ușor mai dens și nu la fel de pufos.  
  3. Combinația banane - cremă de brânză - ciocolată este delicioasă.
  4. Cu foi mai subțiri, strat mai mic de cremă, voi reuși să obțin prăjituri la metru asamblate în tava mare a cuptorului care să fie savuroase și obținute în cantitate mare cu aceeași muncă. Ultimul strat ar fi glazură caramel. 
  5. Mulțumesc, DD, că deși cele mai grozave secțiuni le-am pozat cu aparatul din care era scos cardul, tot nu m-ai lăsat făr de probe pentru Provocare!
Am câteva evenimente care-n zilele următoare ar merita mușuroiul, poate reușesc să revin repede cu varianta refăcută. 

6 comentarii:

  1. O faină reinterpretare a mușuroiului de cârtiță ;) Omisiunea din rețeta mea, te-a provocat să faci cum ști mai bine ;) și tare bine ști să le îmbini ;) Superrrr! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am refăcut astăzi pentru blat și varianta cu cacao, e identică celei cu ciocolată :) Sper să ajungi la Paradă cu propunere.

      Ștergere
  2. Da ce iarba verde ai in poze ♥ Si bancuta cu crapaturi :D Bre, am impresia ca gradinuta aia a ta o sa vada muuuuulte platouri pregatite de poza :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am multe la casa asta, dară buruieni și scânduri am pentru cinșpe mii de poze cel puțin :)))) Ar fi fost grozav să reușim, pentru început, o minigrădină de legume, dar eu am depus lopățica după o săptămână de trudă făr de rezultate. Poate de la primăvară ne organizăm mai eficient.

      Ștergere
    2. Paturi de pamant va trebuie :D Pui folie peste iarba, din scanduri construiesti un cadru cat vrei sau cat iti trebuie de mare si il asezi pe folie, apoi umpli cadrul cu pamant si plantezi tot ce doresti :D Multe chestii le poti planta in ghivece, galeti, sticle de plastic, tevi de canalizare :D

      Ștergere
    3. Pe mine nu mă interesa recolta, ci să nu văz buruieni :)

      Ștergere