vineri, 8 aprilie 2016

Tort ciocolatos - rețetă de post



Pentru ziua soră-mii am pregătit unul dintre torturile de post pe care le am de multă vreme pe lista cu musai de-ncercat. Este tortul Olguței - ACI rețeta. Chiar de-n  familia noastră doar mama o rămas să păzească integral perioadele de post străbunesc. 

BLATURILE CIOCOLATOASE
Olguța o copt 2 în tava de 18 cm și le-o tăiat în 4. Eu am copt 4 în tava de 16 cm.
Ingrediente pentru un singur blat:
- 105 grame făină
- 75 grame zahăr
- 10 grame cacao
- 2 grame bicarbonat
- 1 gram praf de copt
- un praf de sare
- 45 grame ulei
- 135 grame apă caldă
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- esență de rom, vanilie - în rețeta originală este extract de vanilie, eu mai tre să aștept o lună pân mi-i gata
1. Am dat foc cuptorului.
2. Am cernut cacao, praful de copt, bicarbonatul, sarea, făina.
3. Am amestecat pulberile cu zahărul.
4. Separat am combinat apa caldă, esențele, uleiul, zeama de lămâie.
5. Am turnat lichidele peste ingredientele uscate și le-am omogenizat ușor c- un tel pară.
6. Am copt blatul în tava acoperită cu hârtie de copt 30-35 minute. Atenție la blat, trebuie să rămână ușor umed, nu să se usuce!
Exact în secunda în care am terminat de copt și blatul cu numărul 4,  m-am dumirit că aniversarea soră-mii e peste alte 7 zile, nu atunci cum calculasem  eronat, deci le-am congelat pe  toate.
Înainte de a le congela, le-am nivelat. Toate resturile de blat le-am refolosit pentru bomboane minunate. Revin cu rețeta lor curând.
CREMA DE CIOCOLATĂ CU LAPTE DE COCOS



- 300 grame ciocolată neagră - am avut 150 grame 74% cacao, 150 grame 75% cacao
- 300 grame partea solidă dintr-o conservă cu lapte de cocos ( am ținut un ceas jumate conserva la congelator ).  Am obținut 180 grame smântână dintr-o cutie cu eticheta roșie - Tao Tao și 310 din una cu eticheta verde - Vitasia, pe asta din urmă o s-o caut de acuș
- 85 grame zahăr pudră


Ciocolata ruptă bucăți și smântâna de cocos le-am topit pe baie de aburi. După răcire le-am ținut un ceas la frigider, eram în mare grabă, la sursă zicea s-o țiu 3 ore. Am mixat bine amestecul cu zahărul pân s-o deschis ușor la culoare și o devenit pufos. Mi-a plăcut mult că a fost ușor moale și cremoasă!

ASAMBLAREA - tortul decorat o fost de  1.5 kg



Am întins  150 grame de cremă pe primul blat așezat în forma în care l-am copt, iară blat, apoi 150 grame cremă, blat 3, crema 3  și ultimul blat.
Tot o oră l-am ținut în frigider, nu era crema întărită între blaturi, dar trebuia să-l decorez înainte să pierd trenu.
L-am îmbrăcat cu restul de cremă ( rămasă după asamblarea blaturilor)  și l-am decorat imediat cu decorațiunile lucrate cu fondant Dr.  Oetker, care zic iară, sunt mult mai fragile decât cele din Fodekor, mai ales după ce au stat cu tortul la frigider o noapte ș-o zi.
M-am străduit să nivelez ciocolata c-un cuțit trecut prin apă fierbinte, dar nu prea mi-o ieșit. Lateralele le-am brăzdat c-un șpaclu. Oricum, eraatât de frumos încât am vrut să-l las făr de trandafiri, situație în care nu m-aș mai fi putut lăuda cu ei și era cam păcat.
Nu știu dacă din 10 persoane 2 ar putea recunoaște că-i tort de post.
Deși blaturile mele au fost umede, poate și datorită congelării, data viitoare le voi însiropa ușor.

Perdelele soră-mii, la cerere public și secțiune pe fundal de draperii
Eu deja m-am sucit foarte mult spre dulcegăriile cu lapte de cocos în urma perioadei ăsteia în care mă tot joc astfel. Din fericire pentru noua mea fixație, Cutia misterelor are cocosul în lista de aprilie.
TRANDAFIRII 
De multă vreme intenționam să încerc metoda trandafirilor cu mijlocul foarte plin. Ana când m-o auzit că vreau acuș, nu m-o binecuvântat,  pe motiv că ai mei sunt superbi oricum. M-am bucurat de rezultat, chiar dacă din cauza fondantului nu m-am putut desfășura cu vro 15 rânduri de petale cum intenționam.

Nepriceperea mea în a folosi aparatul foto și lumina puternică au avut ca rezultat poze care au memorat culorile departe de cele originale. Și următoarele 3 rețete sunt în același cadru, io să fiu sănătoasă de tot soarele după care am bocit atâtea luni!

2 comentarii:

  1. Imi place la maxim poza cu sectiunea ♥ Seamana cu pozele mult admirate de pe Pinterest :D
    La multi ani sora lu Maria! Sa ai an bun si bogat in bucurii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tortul ăsta o fost o surpriză uriașă și pentru mine, nu doar pentru soră-mea :))) Mulțumim, Crisule!

      Ștergere