miercuri, 21 ianuarie 2015

Tort gravidă



Dintotdeauna mi-am dorit să fac torturi cu burţi or cu funduri, sigur că dintotdeauna ăsta s-o născut când o apărut pdz şi zambetania în viaţa mea, un dintotdeauna mai recent.
Maria, îmi faci un tort cu …
-  Nu mai bine unu c-un fund or nişte ţâţe?!
- Oi, nuuuuuu!
Deci, d’aia nu fui io mulţumită  de ce ieşi pân la capăt. Pe blog există două torturi bombate (montate în acelaşi castron),  care au fost mult mai frumoase decât burta asta.


Tort Insula Comorilor

Tort pălărie
Cam de aia mi-i cu năcaz ce ieşi taman amu când era mai specială comanda. O să notez p’ aici  ce-am greşit ca atunci când m-oi mai crede deşteaptă să-mi dau cu asta peste improvizaţii.


Am copt două blaturi cu morcov  în tava mare a cuptorului. Tortul este cu foile şi cremele de la prăjitura cu cremă de castane. În urmă,  am publicat sânii din brioşe după aceeaşi reţetă - aci.

Tare m-ar fi ajutat pentru burtă bombată un blat copt în tava rotundă.  Cu atât mai mult cu cât,  după cum se vede la brioşe,   e o compoziţie care creşte ca nebuna. Nu am văzut nebune crescînd, dar blatul acesta îşi dublează volumul cel puţin.

Ingrediente pentru o foaie de blat cu morcov:
- 225 gr morcov răzărit mic
- 135 gr zahăr
- 275 gr făină
- 5 gr praf de copt
- 3 gr bicarbonat de sodiu
- 3 gr scorţişoară praf + nucşoară
- 50 gr miez de nucă - tăiat grosier
- 50 gr iaurt
- 2 ouă
- 100 ml ulei
- 50 ml lapte
- un praf de sare



Am mixat uşor ouăle cu zahărul, am adăugat alternativ când lichidele, când prafurile cernute împreună. La final am pus morcovul şi nuca. Compoziţia astfel obţinută am turnat-o în tava de copt acoperită cu hârtie. Am copt foaia 35 - 40 de minute în cuptorul preîncins anterior.


Identic am făcut foaia a doua.
Identic, din jumătatea cantităţilor de la foaie, am făcut 2 brioşe.
Blaturile le-am făcut cu 2 zile înainte de asamblarea tortului şi le-am ţinut înfoliate în frigider.
La îmbrăcarea castronului cu foaia,  21x8 cm îs diametrul şi înălţimea lui,  am tăiat un dreptunghi cu care i-am acoperit mijlocul interior şi apoi un cerc pe care l-am tăiat în două şi am acoperit lateralele rămase goale. 



 Am mai decupat din a doua foaie un capac după gura castronului. Resturile de foaie rămase le-am firimiţat pentru straturile interioare de blat.
Cum am procedat la brioşe am povestit.

Pentru crema de ciocolată cu lapte şi piure de castane – cantităţi pentru burtă şi sâni:
- 140 gr ciocolată cu lapte
- 100 gr smântână pentru frişcă
- 80 gr frişcă bătută
- 3 gr gelatină
- 145 gr piure de castane



Eu am pornit la crema asta (cu gelatină)  cu cantităţi diferite faţă de prăjitură pentru că testând pentru prima dată îmi fu teamă să nu se prăbuşească totul şi atunci am mers pe reţeta tortului cu 3 ciocolate pe care am verificat-o de multe ori, d’ aia par aiuritoare, dar nu-s ! La asta se adaugă faptul c-am umplut 4 brioşe şi amu o trebuit să scad 2. Sigur că pot fi rotunjite la două tablete de ciocolată ş-un borcan cu piure de castane toate gramele alea.

Am topit pe aburi smântâna cu ciocolata. Am acoperit cu apă gelatina granulată pentru înmuiere într-un pahar, apoi am lăsat-o la dizolvat cu paharul în apă caldă  şi am adăugat-o în ciocolata topită. Piureul l-am amestecat cu ciocolata şi apoi, uşor, l-am încorporat în frişca bătută. Am acoperit fundurile brioşelor pe sfert şi restul de cremă l-am pus pe blatul din castron. 


Cât am pregătit crema cu brânză, foile cu crema de ciocolată au stat la rece. După întărire am presărat din abundenţă firimituri din resturile de blat.


Pentru crema cu brânză:
- 250 gr cremă de brânză
- 120 gr unt 82% grăsime
- 80 gr zahăr pudră + 1 plic zahăr vanilat
Am mixat untul moale cu zahărurile, am adăugat treptat în spuma de unt câte o lingură de brânză.
Am umplut brioşele până sus şi restul de cremă l-am turnat în castron, peste firimituri. 



Am lăsat vasul la rece cât am pregătit ultima cremă. Peste stratul doi de cremă cu brânză am presat uşor firimituri.

Pentru crema de ciocolată amară şi piure de castane:
- 130 gr ciocolată amară
- 100 gr frişcă lichidă
- 85 gr frişcă bătută
- 145 gr piure de castane
- 3 gr gelatină
Am pregătit-o identic celei ce-o avut ciocolată cu lapte.


Pentru că-n brioşe nu mai fu loc pentru ea, la cele ce n-au avut misiune de sâni am folosit-o la decorarea capacelor, toată crema am turnat-o peste blatul din firimituri. L-am lăsat 10 minute la rece pe castron, apoi am aşezat şi capacul din foaia decupată.



A doua zi am răsturnat şi brioşe şi castron pe suport, le-am îmbrăcat în unt şi apoi în pdz.



Florile şi fulgii sunt din fondant, restul e pdz. Fără unt şi pdz tortul o avut 2,6 kg, apoi nu l-am mai putut cântări făr de eroare, o depăşit 5 kg. Suportul avea şi el 1 kg, pdz fu cca 1,5 kg. Am muncit la el vro doişpe ceasuri.
 
N-am o secţiune de la tort, dar teoretic nu poate fi foarte diferită de brioşă decât prin stratul 3 de cremă



Ce-am greşit:
- pentru lateral trebuia foaie subţire de pandişpan, nu d’ asta groasă crăpătoare
- aveam nevoie şi de un lighean cu fund mai rotund
- am încercat să-l fac uşor bombat cu pdz, n-am reuşit decât să-i mai adaug vro juma de kil în plus şi nişte multe denivelări ale urmelor deştelor – parţial ascunse de rochiţă, dar oricum cam înspăimântătoare la privit
- din dorinţa de a nu rămâne cu pdz, de la un tort oricum foarte costisitor, n-am reuşit prea bine a îmbrăca suportul cu pdz albăstrie
- de ce mi s-o făcut tuciurii toate bucăţile de nucă din blat ţine de domnul din ceruri şi de ăl de mi le-o vândut în piaţă




-         Tăticule, închide ochii, nu vreau să vezi tortul dinainte!
Şi când io deschis,  i-am citit surpriza şi dragul în ochi înrouraţi.
-         Nu-l duc acasă acum, nu vreau ca ea  să vadă tortul dinainte!

Nu mă mai satur de clipele astea, aş putea trăi doar pentru ele!

Vineri, episod comun de Cutia misterelor şi Virtual hug.

12 comentarii:

  1. Un pic patrata burtica ta, dar pentru o prima incercare merge :D
    Daca musteriul a fost multumit, atunci fii si tu multumita :D Cresti tu mare si o sa tot faci burti, tate si funduri rotunde :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io m-am bucurat că nu fură şi ţîţele pătrate:) Pe de altă parte, am fost cumplit de dezamăgită, nu atât că nu fu rotund, ci mai mult că i-am găsit o soluţie care şi mai mult l-o urîţit. Bine ca nu-s toate detaliile fotogenice:)))

      Ștergere
    2. Nu te-ai gandit sa faci dambuletul ala in forma de piciorus, ca si cum ar lovi burtica sa anunte ca este acolo si este treaz :D

      Ștergere
  2. Daca ochii taticului au fost inrourati....ti-a mangaiat sufletul.Greselile oricum ti le-ai asumat.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sufletul îmi şede bine, oricât de mare îi eşecul, am io griji să-l hrănesc cu emoţii. Din păcate, mă tot îndepărtez de momentul în care să mă pot baza pe mine că reuşesc o comandă 100%...

      Ștergere
    2. Nu m-am gândit că mi-ai zis tu de torturile alea înspăimântătaore cu secţiuni de picioruş, dar ar fi fost o soluţie bună aci:))))

      Ștergere
  3. Daca blatul este putin patratos, ,,ciopleste-l'' dupa dupa ce-l scoti din cuptor ,de sus in jos pana are forma potrivita, iar resturile din blat le folosesti deasupra pentru ,,forma'' burticii (ca o jumatate de minge) >este valabil pentru blatul rotund, inalt.Cand folosesti blatul subtire copt in tava de aragaz , taie blatul in 4 si apoi fiecare dreptunghi (patrat) in 2 (din centru spre margini )=astfel taiat nu se va rupe pus intr-un castron rotund si mai coci doar capacul intr-o tava rotunda in functie de diametrul castronului.La urmatoarea comanda o sa vezi ca va fi bine.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văzusem la Crisa cu fâşii dar îmi fu teamă că se vor vedea sub pdz. Oricum, blatul meu numa subţire nu fu:)))) Ana, tu faci dulcegării?! Pari expertă. Trimite-mi şi mie o reţetă grozavă, te rog!

      Ștergere
  4. Cu floricelele ai salvat tot(imi plac f mult) !!!!!!!!!!Asa ca felicitari!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am mai lungit şi cu povestea florilor, Tori! 7 le-am avut făcut cu vro două săptămâni înainte şi m-am trezit, când să-l împachetez, că mi-ar mai trebui 4, pe care le-am aplicat şi neuscate şi cu alte nuanţe de roz.

      Ștergere
  5. Lasam dupa 6 februarie ? E un hobby,deci nu sant experta....Cat am stat ( 1 an ) in CM cand puteam citeam site-uri culinare...asa am citit tot culinarul apoi arta culinara etc...Pe culinar, la inceputurile lui afli multe tips-uri ,era asa un fel de intr-ajutorare virtuala....apoi au aparut blogurile, afacerile si informatia aproape a disparut.Ca sa nu fii suparata pe tortul acesta,uitate pe culinar ( 2011)la primul tort de graviduta a Lissei =comparatia strict pentru acest tort.Pe aceeasi pagina este primul tort al V.Dinu.Talentul lor este urias, dar fiecare are un inceput....un segment de piata caruia sa I se adreseze.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu tot de pe culinar m-am "educat", am şi acum mii de ciorne de la decoraţiuni şi torturi. Bine, de te uiţi la primele torturi zambetane din 2010 şi le compari fie şi cu ratatu ăsta, tot talent cu caru:))))) Chiar mă uitat la torturile Dorei de la început şi mă minunam cât de mult pot creşte unii oameni. Eu n-am însă exerciţiu la cele 10 torturi ale mele pe an

      Ștergere