luni, 8 octombrie 2012

Chec cu sfeclă şi ciocolată

 Dorinţa mea cea mai mare, aşa cum ar şopti Bebi la trecerea peste orice groapă or gură de canal, este să ajung în Bucureşti la  cursurile de modelaj ale doamnei Viorica Dinu. Păi, cum voi face eu asta, făr a risca să rămân cu a mea chirie neplătită?! Voi participa la concursurile culinare cu premii în bani!!!



Bun, amu că zisei la ce-mi trebe reţeta aceasta, s-o înşir:
* 300 gr sfeclă roşie coaptă şi dată prin răzătoarea mare
* 200 gr cacao amară topită la bain-marie
* 4 ouă
* 180 gr zahăr pudră
* 25 gr cacao
* 85 gr făină
* 2 linguri ulei
* 1 linguriţă cafea solubilă adăugată peste 50 ml cafea tare
* 1/2 linguriţă praf de copt

 1. Se mixează cele 4 ouă cu zahărul, apoi se adaugă uleiul şi ciocolata topită, după ele se toarnă cafeaua, făina, cacao şi praful  de copt. Eu pân aci tot cu mixerul le-am zăpăcit. La final, se pune sfecla, aci am folosit lingura de lemn, n-aş zice că a contat. De vreţi un chec fin, treceţi prin ochiurile mici sfecla. Am turnat amestecul în forma de chec acoperită cu hârtie de copt.

2. Am copt 45 de minute în cuptorul încins. L-am lăsat la răcit şi apoi gata cu dânsu.



G. mă întreba cu ce ar putea înlocui sfecla, că se coace greu. Primul gând nerostit a fost: "cu dovleac!", tot cu multe minute la coacere, dar ştiu eu de la prăjitura cu plăcintar şi cafea, cât de minunată e combinaţia.

Mi-ar plăcea cu vişine,  s-ar schimba prea mult gustul, cu gutui  iară îi de copt mult, nu mi-a rămas decât s-o conving cât de uşor se coace sfecla:
- sfecla curăţată de coajă şi spălată se taie în 4 şi fiecare bucată se înveleşte în hârtie de copt, asta pentru cei care se tem de moartea din folia de aluminiu
- cât se coace sfecla în hârtie, nu mai mult de 30 minute, cu grija de a o întoarce din când în când,  topim ciocolata fie la bain-marie în cuptor, fie chiar direct pe unul dintre grătarele pe care se coace sfecla
- cântărim toate cele ce trebe să treacă şi prin asta
- spargem ouăle şi le lăsăm cu un praf de sare în vasul în care vor fi mixate să se împrietenească cu temperaturile din afara frigiderului
- pregătim tava în care vom coace checul cu hârtie
- au trecut cele 30 de minute, sfecla e coaptă, o lăsăm să se răcească, o trecem prin răzătoare şi începem mixarea.





După răcire o pudrăm fie cu zahăr, fie cu cacao şi-i gata de ....concurs!



2 comentarii:

  1. N-am auzit niciodata de aceasta combinatie, dar iubesc si sfecla rosie si ciocolata. Cred c-o voi incerca chiar zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine că mi-ai amintit să-l refac. O să-ți placă, este o combinație grozavă!

      Ștergere