sâmbătă, 27 octombrie 2012

Chifteluţe cu ton

Cristina are concurs. Nu, nu cu reţete  de pe blogul ei deja încercate, ce fain ar fi fost, ce defilam eu cu ciorba falsă de burtă, truffele or Kinderu':))

Pentru o primă reţetă am ales chifteluţele din ton.


De planetele rămân în şir indian cât să-mi reuşească darurile de Sf Mihail şi cursul de modelaj, pân' la începutul postului m-am programat cu  vro 5 reţete de la ea, acestea  erau pe lista cu "musai de încercat" şi pe care  de nu le testez  pentru concurs mai trec vro 5 ani pân să le vină rându'.


Ingrediente
* Pentru pasta de ton:
- 2 conserve de ton în ulei, în suc propriu fură ale mele
- o ceapă mică, 4 fire de ceapă verde am folosit eu - amu văd că printre ingredientele ei nu este ceapa mică, nu ştiu din ce altă reţetă am luat-o, probabil de la flanul cu ton:))
- 2 linguriţe de muştar, cu hrean al meu
- 2 linguri de smântână groasă, am avut doar iaurt
- 100 gr unt moale
- mărar o linguriţă, eu într-un final tot gustînd şi adaugînd am ajuns la o mână de mărar tocat
- 2 linguriţe  zeamă lămâie
- sare, piper - le-am sărit că le avea muştarul

* Pentru tăvalit chifteluţe:
-  50 gr de mac
-  mărar şi cozi de ceapă verde

* Eu am folosit un morcov fiert tăiat rondele pentru interiorul chifteluţelor, asta cu riscul de a nu respecta principiul neprelucrării termice din reţeta originală. Mi-am dorit ouă de prepeliţă pentru asta, dar taman amu n-am găsit!

Ingineria
Eu am împărţit pasta de ton în două, jumătate pentru chifteluţe cu mac/mărar/cozi de ceapă şi restul pentru o ruladă cu cremă de brânză, pe care o voi posta în zilele ce vin.

Pentru compoziţia cu ton:
- tonul scurs bine, foarte bine,  se amestecă împreună cu untul moale, foarte moale (fie lăsat o vreme la temperatura camerei, fie dat pe răzătoare), muştarul, ceapa şi mărarul tocate mărunt, iaurtul şi zeama de lămâie;
- pasta asta se lasă peste noapte bine înfoliată la frigider, noapte în care de n-aş fi visat cât de frumos va fi cursul de modelaj jucării din pastă de zahăr, cu siguranţă aş fi visat premii la concursul culinar:)


Pasta rezervată chifteluţelor am împărţit-o cu linguriţa în bucăţi, pentru 9 chifteluţe am tăiat  rondele de morcov fiert  şi le-am introdus în mijlocul gogoloaielor pe care le-am rotunjit între palmele umezite.


 Le-am tăvălit prin  mac. 


După ce le-am pozat m-am gândit la cozi de ceapă verde şi mărar tocat, aşa că la jumătate am curăţat macul pentru o nouă tăvăleală verde:)

Se lasă la frigider 2 ceasuri or 15 minute la congelator.



De soarele e la post să însoţească şedinta foto e de bine, de nu, se eliberează cel de la întrerupătoare şi se imortalizează repede toate cele, asta desigur de există apucături pozoase,  nu de alta dar deja pofticioşii leşină pe capete.

Pasta e bună pentru umplut legume, n-am în cap amu decât ardei, roşii,  ciuperci, dovlecel, ultimele două pentru cei ce le iubesc crude sau chiar  jumătăţi de lămâie scobită or de ouă fierte. Musai  de testat!

Tre să-i găsesc un corespondent pentru zilele de post cu dezlegare la peşte, chiar e minunată reţeta!

Mulţumesc, Crisa!


2 comentarii:

  1. Fata, ti-au iesit mortal de frumoase si m-ai dat pe spate cu laudele :D
    Multumesc ca partici la concurs! Pana acum nu prea s-a inghesuit lumea, deci s-ar putea sa te trezesti ca esti castigatoarea tuturor premiilor :D Timpul insa nu este trecut si tare ma bucur ca cineva a spart gheata :D Si mai tare ma bucur ca tu ai fost prima :D
    Te imbratisez cu drag si-ti doresc o zi minunata! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare drag particip, şi chiar nu-i pentru vrunul dintre premii în mod special, îmi doresc foarte tare să încerc unele dintre reţetele tale şi amu îs toate cele favorabile în bucataria mea pentru asta:))Baftă multă cu domnul concurs!

    RăspundețiȘtergere