Relația mea cu gogoșile era foarte simplă pân la astă rețetă. Îs cu dospiri lungi și prăjeală, mă lipsesc! În duzina asta de ani zambetani am adunat în arhivă fix 5 rețete de gogoși. Pentru pofte din an în Paști mi-i suficient să-mi cumpăr d' alea uleioase și făr de arome de la stradă. Ș-apoi motivul principal al respingerii lor în bucătăria mea e ăsta: nu mă pot opri din mâncat, un lighean prăjesc, c-un lighean mă-ndop. Pentru că rețeta aceasta mi-a plăcut foarte mult, am găsit și soluții: îmi organizez alte activități pentru timpii de ședere ai aluatului și ajustez cantitatea de gogoși în funcție de câți poftitori sunt prin preajmă.
Deși nu-mi plac rețetele, căci le tot ratez, care folosesc ca unitate de măsură cât cuprinde, lingura, paharul după ce am testat de două ori rețeta aceasta, mi-am propus pentru dățile următoare să folosesc cât cuprinde pentru lapte.
Ingrediente pentru gogoși pufoase și aromate (primele cantități sunt cele folosite de mine, între paranteze le indic pe cele recomandate de Radu Anton Roman):
- 500 grame făină - am avut tip 000
- 40 grame unt (2 linguri) - l-am topit
- 7 grame drojdie uscată (1 lingură)
- 3 ouă
- 4 grame sare
- 10 grame zahăr vanilat (lipsea la sursă)
- 30 grame zahăr tos (3 linguri)
- coajă rasă de lămâie (nu exista în rețeta originală)
- lapte călduț cât cuprinde - am folosit întâi 250 grame, apoi 200, dar tot a fost prea mult.
ALTE MENȚIUNI
- Aluatul nu este dulce, dar după ce gogoșile sunt tăvălite prin zahăr pudră pentru mine s-a atins echilibrul perfect.
- Îmi place foarte mult coaja de lămâie și portocală în gogoși. Poate pentru că în copilărie mama întotdeauna o folosea din borcanul în care o ținea cu zahăr la frigider.
- Pentru că prima dată am adăugat 250 de grame lapte și a doua oară 200, a trebuit să completez cu făină. Întâia dată am suplimentat făina cu 200 grame, a doua oară cu 150 pentru a obține un aluat modelabil. Pentru ocazia viitoare mi-am propus să adaug laptele treptat, exact cum se impune în rețeta originală, pentru a nu mai completa făina inițială.
- Când am întins foaie cu grosimea de 1,5 centimetri, unele gogoși au rămas crude la mijloc. Radu Anton Roman zice ca grosimea gogoșilor decupate să fie aceea a unui deget.
- Îmi place să folosesc pentru tăvălit gogoșile zahăr pudră cu arome. Mi-am cumpărat cu aromă de citrice și rom, dar are mare succes și zahărul pudră vanilat.
- În tribul nostru există trei băieți aflați în plasament la oameni dragi. Motive medicale mi-au oferit ocazia câteva amiezi legate să le petrec cu ei. Cum de-a lungul timpului le-am tot dăruit brioșe, pentru ultima întâlnire m-am gândit la gogoși. S-o nimerit tot atunci pruncii uliței să fie ademeniți de mirosuri, drept care nu doar că n-am avut ce poza după prima tură, dar aproape nici ce gusta. La câteva zile am repetat rețeta și pân o alta nouă o va înlocui, cu siguranță va mai trece prin ligheanele și bucuriile noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu