vineri, 24 iunie 2022

BRIOȘE CU MERE ȘI LAPTE BĂTUT

Pân să umplu beciul cu mere conservate, n-am fost mare admiratoare a ăstor fructe în deserturi. Deși, drept e că,  în primele 5 combinații perfecte sunt de multă vreme perechile mere - brânză și mere - caramel. 

Cum pentru al treilea an consecutiv mărul din livadă este cel mai roditor dintre pomii noștri, tot îmi întreb sursele de inspirație ce să mai fac cu borcanele ce zac în pivniță de toamnele trecute. Unul dintre răspunsuri l-am găsit în cutia metalică ce-am cumpărat-o de la Lidl în urmă cu vreo duzină de ani. Cutie ce conține 50 de rețete pentru brioșe și care mi-o mai fost punct de pornire și în alte versiuni de dulcegării cu mere or ba. 



Ingrediente pentru 12 brioșe medii (60 de grame bucata,  baza 5 centimetri):

  • 150 grame mere tăiate cubulețe
  • 150 grame zahăr
  • 20 grame zahăr vanilat
  • 2 grame scorțișoară
  • 1 gram nucșoară (opțional)
  • 200 grame făină (am avut tip 550)
  • 3 grame bicarbonat
  • 3 grame praf de copt
  • 70 grame unt moale (am folosit unt 82% grăsime)
  • 3 grame de sare
  • 1 ou
  • 175 grame lapte bătut 
  • nuci caramelizate și zahăr pudră pentru decorare (opțional)


Preparare brioșe cu mere și lapte bătut

  • Pasul zero la aste copturi este aprinderea cuptorului, de astă dată la 180 de grade. Cartonașul zice 200 de grade pentru clasic, 180 de grade pentru ventilație. Tot printre primii pași este și tapetarea formelor cu hârtiile speciale de brioșe (chese). 
  • Merele curățate și tăiate cubulețe se amestecă cu 2 linguri de zahăr, scorțișoara și nucșoara. 
  • În bolul mixerului am cântărit și cernut făina, restul de zahăr, zahărul vanilat și praful de copt cu bicarbonatul.
  • Am adăugat untul moale și am mixat scurt.
  • Am cântărit apoi și laptele bătut peste compoziția din bol. Am adăugat oul și sarea. Am amestecat iară cu mixerul la viteză mică până s-au încorporat toate ingredientele.
  • La final am adăugat merele. 

  • Am repartizat compoziția de brioșe în fiecare formă. Și pentru că tot mai am granule de nuci caramelizate, am folosit 10 grame pentru a acoperi jumătate dintre brioșe. Nu cresc foarte mult la copt, de aceea aproape umplu formele. 


  • În cuptorul acum preîncins la 180 de grade am copt brioșele câte 20 de minute până s-au rumenit și au trecut testul scobitorii. 
  • După coacere le-am lăsat 5 minute la răcorit în formă și apoi le-am scos la răcit pe un grătar. 

  • Pot fi decorate cu zahăr pudră cele făr de nuci sau lăsate simple. 
  • Sunt pufoase, aromate, puțin umede și se păstrează proaspete mai multe zile. 


ALTE MENȚIUNI

  • Pe cartonaș scrie că rețeta e pentru 12 brioșe. Mie mi-au ieșit 17.  Am refăcut calculele pentru 12 bucăți. E păcat pe timpurile astea scumpe (nici de-ar fi ieftine) să risipim energie pentru o tavă pe jumătate goală. 

  • Brioșele sunt echilibrat de dulci spre uimirea mea. De fiecare dată când am respectat cantitățile originale de zahăr am obținut produse extrem de dulci. Drept e că și merele mele sunt acruțe. 
  • Nu am folosit mere proaspete ci conservate. Toamna din fructele care cad o parte le rad și o alta o tai cubulețe. La 1 kilogram de mere curățate adaug 75 de grame zahăr și 25 grame de zahăr vanilat. Le pun în borcane împreună cu zeama care se lasă și le sterilizez. S-au păstrat foarte bine mai mult de un an. Încă nu le-am terminat pe cele din 2020. 
  • Am adăugat nucșoară, nu era pe cartonaș, pentru că îmi place mult în combinație cu merele. Am început să folosesc tot mai rar scorțișoara, dar la aceste brioșe aș zice că-i musai. 
  • Nu am respectat pașii preparării doar pentru că nu am fost atentă. În compoziția de brioșe era folosită jumătate din cantitatea de scorțișoară și 100 grame zahăr. Restul de scorțișoară și zahăr era presărat pe brioșe înainte de coacere.
  • Cât primele tăvi cu brioșe (am două, fiecare pentru 6 bucăți) au fost în cuptor, restul de aluat a stat la temperatura camerei în așteptarea eliberării formelor. Nu am observat nicio diferență (de textură or creștere) între primele brioșe coapte și cele de pe urmă.
  • Le-am păstrat în frigider înfoliate. Au rămas pufoase și proaspete vreo săptămână.
  • Pot fi și congelate. Este o cale simplă de a coace o singură dată mai multe și apoi de a le dezgheța treptat. Își pierd foarte puțin din arome și pufoșenia rămâne identică celei de după coacere. La temperatura camerei se dezgheață repede, dar se recomandă dezghețare lentă la frigider.
  • Noi le-am mâncat cu iaurt la micul dejun deși am citit de curând (și sunt de acord întru totul) că un mic dejun care conține zahăr este un desert și nu un mic dejun sănătos.
  • Data viitoare mă gândesc să folosesc forma de chec pentru copt.


___________________

Alte rețete de brioșe (peste 40) în arhiva blogului sunt adunate sub umbrela ACEASTA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu