Măcar cu o rețetă s-ajung și eu luna asta pe blog.
Grădina mi-i doldora-n trandafiri pentru dulceață. Și pentru că nu știu ce să fac cu ei, îi congelez. Oricum înfloresc pe rând și tot congelarea e soluția. În aste condiții m-o găsit rețeta doamnei Laura Laurențiu, ACEASTA, de rahat cu trandafiri.
B. e mare iubitor al dulcegăriei ăsteia și i-o plăcut atât de mult ce-o ieșit de m-o convins și pe mine că-i musai de repetat curând. Și chiar de nu sunteți fani, recomand! Are un gust, exact cum scrie la sursă, diferit de tot ceea ce există-n comerț. Eu l-aș vota peste cel turcesc, bulgăresc și care-o mai fi delicatesă.
Ingrediente pentru 500 grame rahat de casă cu trandafiri:
- 60 grame petale de trandafir curățate (de la 16 trandafiri)
- 50 grame zahăr tos
- 45 grame zeamă de lămâie
- 35 grame amidon
- 55 grame miere
- 175 grame zahăr pudră
- 265 grame apă
- 50 grame nuci tocate
- 25 grame fulgi de cocos pentru finisat
Preparare rahat de casă cu trandafiri:
1. Din păcate am adunat trandafirii după vreo două zile de ploaie. Teoria zice că atunci parfumul lor este mult redus. Se recomandă recoltarea dimineața, imediat după dispariția rouăi, când uleiul este intens. Cum gustul final a fost puternic de trandafir, n-aș crede că s-o verificat întocmai teoria. Pentru că-i spălase vremea, nu i-am mai scufundat în apă rece.
Am desprins petalele și le-am scuturat bine pentru a îndepărta insectele, grăuncioarele de polen etc. Capetele mai albicioase ale petalelor le-am rupt cu mâna. La sursă se recomanda folosirea unei forfecuțe și scopul e îndepărtarea unei părți ce ar putea fi amară. Ale mele nu erau, dar dacă tot presupuneau o chestiune migăloasă, n-am ratat-o.
Am pus petalele curățate într-un castron, am presărat zahărul tos și le-am frecat cu vârful degetelor până s-au umezit și și-au intensificat culoarea. Le-am amestecat cu zeama de lămâie, am acoperit castronul și l-am lăsat deoparte.
2. Am cântărit apa într-o crăticioară. Amidonul într-un castronel. Din cantitatea de apă cu 4 linguri (30 grame) am omogenizat amidonul. Se lasă deoparte.
3. În cratița cu apă am adăugat mierea și zahărul pudră. Am pus cratița pe foc. Temperatura la care se va încălzi amestecul e foarte importantă și e recomandată folosirea unui termometru.
4. Când siropul a dat în clocot am adăugat amidonul omogenizat cu apa. Am amestecat energic cu telul și am supravegheat continuu fierberea. Pân la final am folosit telul, dar m-o-ncurcat la sfârșit. Mai utilă este lingura de lemn. După ce fierbe, amidonul devine translucid.
5. În acel moment am adăugat petalele de trandafiri cu tot lichidul din castron. Am amestecat iară continuu în timp ce fierbea. După 10 - 15 minute ar trebui să ajungă la 105 grade Celsius și-i gata. Termometrul meu e atât de bun încât de când arăta 90 de grade am putut trece cu telul prin compoziție, făr ca aceasta să revină mai repede de 10 secunde pentru a acoperi fundul cratiței. Exact ca la gem, e gata când de tragem cu lingura de lemn prin cratiță, rămâne un spațiu liber prin care se vede 8 -10 secunde fundul tigăii.
7. Am pregătit rapid o caserolă tapetând-o cu folie de aluminiu. O altă variantă este hârtia de copt unsă cu unt. Pătratul formei mele a avut latura de 14 centimetri și am obținut o înălțime pentru rahat de 3 centimetri.
8. Am turnat compoziția de rahat în caserolă și n-am mai apucat s-o nivelez cu o lingură ușor umezită căci se închegase.
9. Am lăsat peste noapte rahatul la zvântat în tăviță într-o debara bine aerisită.
10. A doua zi am răsturnat tăvița pe un tocător presărat cu fulgi de cocos. Am tăiat rahatul cuburi cu un cuțit foarte bine ascuțit, cu lama subțire, pe care l-am șters după fiecare tăietură. Fiecare cub l-am tăvălit prin cocos pe toate părțile.
Rahatul astfel pregătit se păstrează în cutii cu capac. Umezeala îi dăunează, atenție sporită dară la condițiile asigurate.
ALTE MENȚIUNI
- În rețeta originală erau folosite 55 grame energizant la borcan sau glucoză, eu am pus aceeași cantitate de miere. Pentru dățile următoare mi-am cumpărat energizant. Se găsește pe raftul cu miere cam prin toate magazinele.
- N-am avut întreaga cantitate zeamă de lămâie, ci doar jumătate. Am completat până la 45 de grame cu apă.
- Tot la sursă erau folosite 50 grame migdale tocate. N-am avut și le-am înlocuit cu miez de nucă. S-a potrivit foarte bine cu aroma intensă a trandafirilor. Nucile trebuie tocate mărunt, altfel va fi greu de porționat rahatul. Este recomandată și combinația trandafiri - fistic.
- Pentru finisat se poate folosi zahăr pudră. Ca și doamna Laura, am ales cocosul pentru a nu suplimenta zahărul. Oricum este un produs final mult mai puțin dulce decât omologul său din comerț.
- Pentru că am obținut o culoare mult diferită de cea a rețetei de la care am pornit, presupun că de vină fu faptul că am alt soi de trandafir.
___________________________________
Alte rețete cu petale de trandafiri din arhivă:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu