luni, 4 aprilie 2022

RULADĂ CU BRÂNZĂ, ANANAS ȘI PIERSICI


Pe 30 decembrie eram cu băieții la Sâmbăta. Pentru noaptea lui 31 erau invitați prieteni acasă. Pe 1 ianuarie aveam de predat tort. Mi s-o părut că nu-i suficient de complicată situațiunea așa că în noaptea lui 30 am copt și 3 rulade diferite. Prima dintre ele este aceasta ș-o apărut imediat după ce finalizasem tortul sub forma lui 4, ĂSTA


Mi-o plăcut atât de mult combinația încât mi-am dorit să ajungă și la cei care nu se vor întâlni cu tortul. Am congelat o bucată atunci ș-am scos-o acuș, 3 luni mai târziu. Ș-o păstrat toate aromele și întreaga prospețime spre surprinderea mea. Cum coceam sărățele când pe televizor curgea șampanie și-n curte zburau artificii nu mai povestesc. 


Ingrediente

Pentru foaia de pandișpan

- 5 ouă

- un praf de sare

- 105 grame zahăr

- 20 grame zahăr vanilat

- 125 grame făină

- coajă de lămâie și portocală


Pentru cremă

- 100 grame brânză grasă de vaci

- 100 grame mascarpone

- 200 grame frișcă lichidă

- 25 grame zahăr pudră

- 10 grame zahăr vanilat

- 7 grame gelatină hidratate în 40 grame apă

- 250 grame ananas, piersici din compot, dulceață de ananas 


Pentru decorare

- zahăr pudră sau frișcă și fulgi de cocos


Preparare

Foaia de ruladă (36 x 32 centimetri)

Am aprins cuptorul la 180 de grade ș-am acoperit cu hârtie cerată tava cuptorului. 

Am separat albușurile de gălbenușuri. 

Albușurile c-un praf de sare le-am pus în bolul mixerului.

Gălbenușurile,  coaja de lămâie și portocală le-am amestecat într-un castronel folosind o furculiță. 

Albușurile cu sarea le-am bătut cu mixerul la viteză mare până am obținut o spumă tare. Moment în care am adăugat zahărul ș-am continuat baterea până s-a dizolvat și spuma s-a transformat într-o bezea fermă, lucioasă, albă. 


Am adăugat peste albușuri gălbenușurile, pe care le-am încorporat la viteaza cea mai mică a mixerului.


Am cernut făina peste ouă și cu ajutorul unei palete prin mișcări lejere, de sus în jos, am încorporat-o. 

Am turnat și nivelat compoziția în tava de copt, pe hârtie. 

Am copt foaia de pandișpan 15 minute la 180 de grade Celsius până s-a rumenit ușor la suprafață și a trecut testul scobitorii. 


Am răsturnat blatul cald pe o nouă coală de hârtie. Am îndepărtat-o pe cea pe care s-a copt. L- am rulat strâns împreună cu hârtia.


 Am lăsat foaia la răcit cât am pregătit crema și fructele. 


Crema cu brânză și fructe

Crema o pregătesc doar în momentul în care încep montarea ruladei. 

Am hidratat gelatina într-un pahar. Când am început a pregăti crema am pus paharul cu gelatină într-un bol cu apă caldă pentru a o dizolva. Poza este de la o rețetă cu o cantitate mai mare de gelatină, în pahar este cea dizolvată, iară-n bol hidratata (se face ca o piftie). 


Am bătut frișca nu cu creste tari, ci mai degrabă moi. 

Am combinat mascarpone cu brânza de vaci. Cumpăr la găletușă brânza de vaci fină (din Kaufland). Dacă brânză este perluțe, trebuie pasată cu blenderul înainte. Asta de se vrea o cremă fină, altfel nu contează textura. 

În amestecul mascarpone - brânză de vaci am încorporat frișca. 

Pentru a nu risca din cauza diferențelor de temperatură coagularea rapidă a gelatinei sub formă de cocoloașe, este nevoie a fi temperată. Pentru aceasta în gelatina topită se adaugă o lingură de cremă, se amestecă, se mai adaugă una și se omogenizează, abia apoi gelatina se pune în crema de brânză. Folosesc mixerul la viteză mică pentru a obține o cremă aerată, omogenă, fină. 

Am pregătit și fructele tot în momentul montării. Adică le-am lăsat la scurs pe o sită și le-am tăiat cubulețe. 


Montare ruladă cu brânză, piersici și ananas

  • Am desfăcut din rulare foaia răcită. Este mai ușor de montat rulada pe folie alimentară, dar pentru a nu risipi hârtia o folosesc tot pe ea și la umplere. 
  • Am întins crema în strat uniform. Pe latura mare, pe care se va încheia rularea,  las un spatiu de un deget făr de cremă de regulă. Acum am uitat și crema a curs din astă cauză. 
  • Peste cremă am adăugat fructele.
  • Am rulat pe cât de strâns este posibil foaia plină. 
  • Am lăsat rulada peste noapte la frigider și a doua zi am tăiat-o felii. Înainte poate fi pudrată cu zahăr sau decorată cu frișcă. Eu am mai avut de la tort puțină frișcă și am acoperit o parte din ruladă cu ea. Peste frișcă am presărat fulgi de cocos.


Alte mențiuni

  • Crema se întărește foarte repede, dar este nevoie de cel puțin 2, 3 ore de păstrat rulada la frigider pentru a o putea porționa frumos. De se crește cantitatea de mascarpone, renunțând la brânza de vaci, și se scade cea de frișcă,  nu mai este nevoie de gelatină. 250 - 300 grame mascarpone și 100 grame frișcă sunt suficiente pentru a umple această foaie. Mie îmi place foarte mult cu brânza de vaci. 
  • Am cumpărat de la Prăvălia aromelor o dulceață din fructe exotice (n-am identificat decât ananas). Apare dulceața în poza cu umplerea. Poate la fel de bine însă  lipsi. 
  • O variantă la fel de gustoasă este cu mere. Una dintre rețete în care merele au făcut pereche cu brânza este ACEASTA.
  • Mă gândesc să hidratez smochine, stafide pentru data următoare. 
  • Bucățile congelate de ruladă le las de regulă  în frigider pentru dezghețare. Uneori însă le scot direct la temperatura camerei și n-am observat modificări de textură. Pentru mine este o variantă grozavă de a avea la-ndemână dulcegării făr de a sta pe lângă cuptor în toate zilele. Sigur că nu-i situația ideală, dar noi oricum de nu avem dulce îl cumpărăm și parcă ăsta-i răul mai mic de știi și ce conține ceea ce mănânci. Checul, brioșele sunt și ele printre congelatele pe termen nu scurt. 
  • Rămân fana ruladelor. Se pregătesc repede, sunt ușor de combinat într-o infinitate de variante sărate or dulci. La blat se pot adăuga cafea,  cocos, nuci, migdale, fructe.  La creme nici nu mai zic: fierte, cu unt, cu brânză, ciocolată, doar frișcă. 
__________________
În arhivă celelalte rețete de ruladă sunt adunate AICI și DINCOACE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu