vineri, 25 februarie 2022

GOGOȘI CU BRÂNZĂ

⧭ Dulcegăria de vineri e gata de lansare iară. 

Vinerea la amiază ajunge copilul acasă după 4, 5 zile de stat la mumă-sa. Nu era mare fan deserturi în trecut, dar de la o vreme o-nceput să spună ce-i place mult și atunci repet rețeta. Gogoșile astea deși le-am pregătit în două duminici, nu le-o apucat. Sunt sigură c-ar fi avut soarta clătitelor, ar fi dispărut toate rapid făr de urmă. 

- Îți plac, B.? Cum sunt?

- Sunt a dracu de puține!

Prin cuvinte atât de multe am vrut a zice doar că asta-i motivația teoretică a Dulcegăriei de vineri, le mănâncă și altcineva decât oamenii ăia de-s de-o veșnicie la dietă. 

Cumpăr o brânză dulce cu 20% grăsime pentru torturi sau prăjituri. Mai întotdeauna îmi rămân câteva linguri, care-s prea puține pentru mămăliguță. Într-un astfel de moment l-am întrebat pe Google ce-mi recomandă. Dintre variantele sale am ales gogoșile ACESTEA de pe blogul doamnei Laura Laurențiu. Mai inspirată nici că puteam fi! 

Arhiva-mi zice că din 2011 am prăjit de două ori gogoși. N-o fi chiar de două, dar mai mult de cinci nu-s. Pentru pofte îmi cumpăr uneori o gogoașă și evit astfel să pregătesc  câte un lighean ispititor. Plus că uleiul ăla de la prăjit altfel mi-ar ajunge  juma de lună pentru a găti mâncare. 


Ingrediente gogoși (22 bucăți de 6 - 7 centimetri)

  • 250  grame  brânză de vaci
  • 250 grame făină (tip 650 am avut)
  • 2 ouă
  • 125 grame zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat sau extract de vanilie
  • coaja rasă fin de lămâie și portocală
  • 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
  • ulei pentru prăjit din abundență - am avut 500 grame
  • zahăr pudră (tos) pentru finisat


Preparare gogoși cu brânză

  • Dacă brânza de vaci are o textură mai aspră (bulgărași) se pasează cu blenderul. Cea pe care am folosit-o fu mătăsoasă și fină direct din ambalaj.

  • Ouăle întregi, zahărul, sarea, vanilia și aromele se pun într-un castron încăpător.
  • Separat făina se amestecă cu praful de copt.
  • Se mixează dintâi ouăle cu zahărul și aromele timp de 3-4 minute până se obține o compoziție spumoasă, care s-a deschis mult la culoare și a crescut în volum. Zahărul nu se va dizolva complet. 
  • Se adaugă brânza  și se mixează scurt pentru omogenizare. 
  • Se cerne făina amestecată cu praful de copt direct peste compoziția spumată. Se mixează la viteză mică, scurt cât să fie încorporate. Se obține un aluat foarte moale, curgător de pe paletele mixerului. 

  • Pentru prăjire se adaugă ulei într-o cratiță cu fund gros, într-un strat suficient de înalt încât să permită plutirea gogoșilor. Eu am folosit în cratița de 18 centimetri 500 grame ulei. 
  • Uleiul se încălzește la foc mediu. La 180 de grade Celsius zice cartea. De temperatura va fi mai mare, gogoșile rămân crude pe interior, chiar de exteriorul e bine prăjit. 
  • Cu vârful unei linguri am luat compoziție (cam jumătate de lingură) și cu ajutorul unei a doua linguri am turnat aluatul în uleiul încins. Trebuie ușor modelate rotunde cu ajutorul celor 2 linguri pentru că toate ciufuliturile se vor prăji mai tare și apoi usca. Ele se mai rotunjesc singure în ulei când se umflă, se și întorc de pe o parte pe alta singure. Nu toate, habar n-am care au fost mai leneșe. 
  • Se scot cu o paletă pe hârtie absorbantă și se tăvălesc fierbinți prin zahăr pudră or tos. Eu am avut unul pudră de la Dr Oetker cu aromă de rom și un al doilea cu aromă de citrice. N-aș ști să zic care mi-o plăcut mai mult. 
  • Sunt pufoase, aromate. Se păstrează proaspete și a doua zi. N-au gust de praf de copt nici când sunt fierbinți.
  • Absorb puțin ulei. Am cântărit de curiozitate și a rezultat un consum de 100 grame din cele 500 inițiale. 
  • Le foarte recomand. 




________________________________________________

În arhivă celelalte rețete de gogoși sunt în sertarul ACESTA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu