vineri, 20 noiembrie 2015

Tort de post cu ciocolata



Pentru ziua mea, aia de ieri cu 40 37 de ani,  am refăcut unul dintre cele mai grozave torturi de post. Nu era nimeni postitor,  doar n-am găsit io altă ocazie pentru un astfel de tort. Ba chiar m-am amuzat în primă fază să țiu secret aspectul "făr de carne, brânză, ouă".
Prima încercare, cea din vară
Este rețeta Olguței, pe care am ratat-o parțial de ziua mamei, în iunie (aici pe zambetania, aici originalul). Tortul din urmă, ăl cu peștele, tot rețeta ei, mâine încerc un altul, nu mă mai satur să rătăcesc pe blogul Olguței și să-mi iau la pachet rețete!
Acum am respectat sfaturile primite între timp de la autoare și am încercat să nu mă abat de la calea ei cea dreaptă.

Am copt blatul cu o zi înainte, nu era musai, dar uitasem să țin la frigider conservele cu lapte de cocos. Îs tare fericită că le-am cumpărat prin vară de la Auchan când erau cu 6 lei și nu o trebuit să le iau de la Cora, singurul loc unde sunt oricând pe stoc, cu 12 lei.
Am copt blatul în tava de 16 centimetri, Olguța îl avea într-una de 18 parcă. Nu am mai avut un blat bombat, ca la prima încercare, ceea ce atunci mi-o asigurat  o secțiune interesantă, dar fac și io ce pot.

Ingrediente:
- 105 grame făină
- 15 grame cacao
- 100 grame zahăr
- 2 grame bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 50 ml ulei
- 125 ml apă rece
- 1/2 linguriță oțet
- extract de vanilie -  cumpăr la plic de la Dr Oetker

Blatul ăsta se face în 3 pași
- se amestecă uscatele între ele, alea de merg cernute, se cern înainte
- se adaugă lichidele și iar se amestecă
- se toarnă în tava acoperită cu hârtie și se coace, la carte zice 20-30 de minute la 180 grade, testul e scobitoarea curată.



După răcire, l-am înfoliat și ținut la frigider pân la asamblarea tortului, a doua zi.

Crema cu lapte de cocos și unt de arahide
- 1 conservă lapte de cocos
- 2 linguri de zahăr
- 150 grame unt de arahide - acum crema mi-a ieșit mult mai închisă, prima dată am pus 4 linguri de unt făr să le cântăresc, acuș am avut 150 de grame, probabil mai mult ca întâia oară

E o cremă minunată, chiar azi o refac pentru niște brioșe postoase. Conserva ținută la frigider am desfăcut-o și partea solidă de la suprafață am mixat-o cu zahărul. Partea lichidă am păstrat-o o parte pentru crema cu avocado, parcă apă de cocos i-o zis Olguța, restul am băut-o, e o leșinătură cu vagă aromă de cocos.



În frișca aceasta am adăugat treptat untul de arahide și am continuat mixarea pân la omogenizarea integrală. Crema am turnat-o peste blatul însiropat (am asamblat tortul în tava în care l-am copt acoperită cu folie). Revin la clementine, în finalul postării, cu  siropul. Se întărește aproape instant crema.



Crema cu avocado și ciocolată neagră
- 2 avocado foarte bine copți
- 100 grame ciocolată neagră topită pe aburi - 55% cacao fu, una de pe la Lidl
- 100 grame zahăr
- 3-4 linguri din apa de cocos păstrată de la conservă
- un praf de sare
- 1 lingură de ulei
- 20 grame de cacao de e moale făr de ea, la mine nu fu, n-m mai adăugat-o

Se blenduresc toate. Ce nu fu pe gustul meu, nu s-o pasat bine avocado și deși îl ador când îl mănânc crud, în cremă nu mi-o plăcut să-l identific. Data viitoare le blenduresc pe rând, întâi zahărul cu apa și avocado, apoi restul. Dar asta ține de piticii ce-i am, la fete o ajuns delicios.
Am întins crema peste cea cu unt de arahide care se întărise lemn în cele 15 minute cât am pregătit-o pe asta.

Pentru glazură - 70 grame ciocolată neagră topită pe baie de aburi și amestecată cu 2 linguri de ulei.
Am lăsat tortul asamblat în formă 4 ore, apoi am înlăturat folia și l-am acoperit cu ciocolata călduță.  S-a întărit foarte repede, nu era nevoie de 4 ceasuri, dar io n-am avut grabă. Era bine de marginile ar fi fost mai echilibrat acoperite, o fost foarte bine și așa!

Pentru decor și însiropare blat
- 75 grame zahar
- 75 ml apa
- 2 clementine mici
- migdale
- coajă de portocale și lămâi - tot plic de la Dr Oetker folosesc



Tot în ziua cu blatu, anterioara asamblării, am pregătit decorul. Eu am fiert în 2, 3 ape clementinele înainte de a le adăuga în sirop. Am clocotit apă, am aruncat în ea clementinele și le-am învârtit pe acolo 1 minut, am aruncat apa, am clocotit alta și iară fructele. Am sperat să le înlătur astfel măcar stratul ceros dacă nu mai mult. Oricum, G. o observat repede că n-au pic de amăreală în coajă. Apoi, am fiert un sirop din 75 apă + 75 zahăr, am adăugat clementinele tăiate felii, eu nu le-am tăiat prea subțiri, le-am lăsat 2 minute cu siropul să fiarbă și apoi să se răcească în el. Scurse de sirop le-am așezat pe hârtie de copt și le-am băgat 15 minute la cuptor, Olguța scrie că-s gata în  momentul în care se caramelizează ușor, eu le-am sucit din 5 în 5 minute pe cele 2 părți. Le-am lăsat la răcit în tavă, le-am adăugat pe tort în momentul glazurării, deci pe ciocolata moale.

Siropul pentru blat
Poate că nu aș fi însiropat blatul, dar siropul rămas de la confierea clementinelor era foarte aromat, i-am mai adăugat 25 ml apă, coajă de lămâie și portocală și cu el rece am însiropat blatul pe care am turnat apoi cremele după ingineria de mai sus.



O avut mare succes, mă rog, pe cât de mare poate fi succesul unui tort de 6 porții. Revin cu brioșele când o fi vreme și cu tortul sărat de la ziua lu' T și de la ziua mea, căci mi-am dăruit și mie perechea dulce-sărat.

4 comentarii:

  1. Deja ai devenit specialista in astfel de creme:-)
    Zile si ani buni sa ai din plin !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă specialistă înseamnă ca din cantități identice să obțin rezultate diferite, atunci îs, dacă nu, nu! :))) Mulțumesc mult, Ana! Îmi doresc ca-n anii ăștia buni de-s pe drum să nu mă rătăcesc de tine.

      Ștergere
  2. Pare de mare clasa acest tortulet! Pariez ca-l voi incerca,desi e destul de laborios( adica are cam multe etape de lucru )Partea buna e ca poti sa le imparti in 2 zile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, poți face blatul chiar cu două zile înainte. Pare laborios pentru că am scris foarte mult, dar chiar nu este. Succes! Ai ales o rețetă minunată.

      Ștergere