Pentru ziua mea, aia de ieri cu
Prima încercare, cea din vară |
Acum am respectat sfaturile primite între timp de la autoare și am încercat să nu mă abat de la calea ei cea dreaptă.
Am copt blatul cu o zi înainte, nu era musai, dar uitasem să țin la frigider conservele cu lapte de cocos. Îs tare fericită că le-am cumpărat prin vară de la Auchan când erau cu 6 lei și nu o trebuit să le iau de la Cora, singurul loc unde sunt oricând pe stoc, cu 12 lei.
Am copt blatul în tava de 16 centimetri, Olguța îl avea într-una de 18 parcă. Nu am mai avut un blat bombat, ca la prima încercare, ceea ce atunci mi-o asigurat o secțiune interesantă, dar fac și io ce pot.
Ingrediente:
- 105 grame făină
- 15 grame cacao
- 100 grame zahăr
- 2 grame bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 50 ml ulei
- 125 ml apă rece
- 1/2 linguriță oțet
- extract de vanilie - cumpăr la plic de la Dr Oetker
Blatul ăsta se face în 3 pași
- se amestecă uscatele între ele, alea de merg cernute, se cern înainte
- se adaugă lichidele și iar se amestecă
- se toarnă în tava acoperită cu hârtie și se coace, la carte zice 20-30 de minute la 180 grade, testul e scobitoarea curată.
După răcire, l-am înfoliat și ținut la frigider pân la asamblarea tortului, a doua zi.
Crema cu lapte de cocos și unt de arahide
- 1 conservă lapte de cocos
- 2 linguri de zahăr
- 150 grame unt de arahide - acum crema mi-a ieșit mult mai închisă, prima dată am pus 4 linguri de unt făr să le cântăresc, acuș am avut 150 de grame, probabil mai mult ca întâia oară
E o cremă minunată, chiar azi o refac pentru niște brioșe postoase. Conserva ținută la frigider am desfăcut-o și partea solidă de la suprafață am mixat-o cu zahărul. Partea lichidă am păstrat-o o parte pentru crema cu avocado, parcă apă de cocos i-o zis Olguța, restul am băut-o, e o leșinătură cu vagă aromă de cocos.
În frișca aceasta am adăugat treptat untul de arahide și am continuat mixarea pân la omogenizarea integrală. Crema am turnat-o peste blatul însiropat (am asamblat tortul în tava în care l-am copt acoperită cu folie). Revin la clementine, în finalul postării, cu siropul. Se întărește aproape instant crema.
Crema cu avocado și ciocolată neagră
- 2 avocado foarte bine copți
- 100 grame ciocolată neagră topită pe aburi - 55% cacao fu, una de pe la Lidl
- 100 grame zahăr
- 3-4 linguri din apa de cocos păstrată de la conservă
- un praf de sare
- 1 lingură de ulei
- 20 grame de cacao de e moale făr de ea, la mine nu fu, n-m mai adăugat-o
Se blenduresc toate. Ce nu fu pe gustul meu, nu s-o pasat bine avocado și deși îl ador când îl mănânc crud, în cremă nu mi-o plăcut să-l identific. Data viitoare le blenduresc pe rând, întâi zahărul cu apa și avocado, apoi restul. Dar asta ține de piticii ce-i am, la fete o ajuns delicios.
Am întins crema peste cea cu unt de arahide care se întărise lemn în cele 15 minute cât am pregătit-o pe asta.
Pentru glazură - 70 grame ciocolată neagră topită pe baie de aburi și amestecată cu 2 linguri de ulei.
Am lăsat tortul asamblat în formă 4 ore, apoi am înlăturat folia și l-am acoperit cu ciocolata călduță. S-a întărit foarte repede, nu era nevoie de 4 ceasuri, dar io n-am avut grabă. Era bine de marginile ar fi fost mai echilibrat acoperite, o fost foarte bine și așa!
Pentru decor și însiropare blat
- 75 grame zahar
- 75 ml apa
- 2 clementine mici
- migdale
- coajă de portocale și lămâi - tot plic de la Dr Oetker folosesc
Tot în ziua cu blatu, anterioara asamblării, am pregătit decorul. Eu am fiert în 2, 3 ape clementinele înainte de a le adăuga în sirop. Am clocotit apă, am aruncat în ea clementinele și le-am învârtit pe acolo 1 minut, am aruncat apa, am clocotit alta și iară fructele. Am sperat să le înlătur astfel măcar stratul ceros dacă nu mai mult. Oricum, G. o observat repede că n-au pic de amăreală în coajă. Apoi, am fiert un sirop din 75 apă + 75 zahăr, am adăugat clementinele tăiate felii, eu nu le-am tăiat prea subțiri, le-am lăsat 2 minute cu siropul să fiarbă și apoi să se răcească în el. Scurse de sirop le-am așezat pe hârtie de copt și le-am băgat 15 minute la cuptor, Olguța scrie că-s gata în momentul în care se caramelizează ușor, eu le-am sucit din 5 în 5 minute pe cele 2 părți. Le-am lăsat la răcit în tavă, le-am adăugat pe tort în momentul glazurării, deci pe ciocolata moale.
Siropul pentru blat
Poate că nu aș fi însiropat blatul, dar siropul rămas de la confierea clementinelor era foarte aromat, i-am mai adăugat 25 ml apă, coajă de lămâie și portocală și cu el rece am însiropat blatul pe care am turnat apoi cremele după ingineria de mai sus.
O avut mare succes, mă rog, pe cât de mare poate fi succesul unui tort de 6 porții. Revin cu brioșele când o fi vreme și cu tortul sărat de la ziua lu' T și de la ziua mea, căci mi-am dăruit și mie perechea dulce-sărat.
Deja ai devenit specialista in astfel de creme:-)
RăspundețiȘtergereZile si ani buni sa ai din plin !
Dacă specialistă înseamnă ca din cantități identice să obțin rezultate diferite, atunci îs, dacă nu, nu! :))) Mulțumesc mult, Ana! Îmi doresc ca-n anii ăștia buni de-s pe drum să nu mă rătăcesc de tine.
ȘtergerePare de mare clasa acest tortulet! Pariez ca-l voi incerca,desi e destul de laborios( adica are cam multe etape de lucru )Partea buna e ca poti sa le imparti in 2 zile!
RăspundețiȘtergereDa, poți face blatul chiar cu două zile înainte. Pare laborios pentru că am scris foarte mult, dar chiar nu este. Succes! Ai ales o rețetă minunată.
Ștergere