vineri, 10 iulie 2015

Trufe bicolore



Nu încercasem pân acuş  facerea trufelor albe. Cele negre de câte ori le-am testat au fost delicioase.


Sigur că nu puteau lipsi din lista celor 10 dulcegării pentru nuntă, erau chiar la capitolul astea sigur nu-mi vor da bătăi de cap.


Şi cum mă gândeam ce le-aş putea face ca să apară şi  pe blog într-o versiune diferită, mi-o venit ideea aceasta de două culori într-o singură bomboană, care-i una dintre cele mai grozave din toate timpurile zambetane. Că-n practică m-am poticnit cumplit e făr de importanţă.



Pentru 25 de bomboane – 350 grame, 11 albe şi 14 negre, am pregătit separat şi simultan 2 compoziţii:

Trufe negre 
–   80 grame ciocolată neagră – fu Kandia 85% cacao
-       40 ml frişcă lichidă + 20 – am mai avut nevoie să suplimentez, presupun că din cauza concentraţiei mărite de cacao
-       30 grame migdale măcinate
-        esenţă de cafea şi rom

Trufe albe
 – 100 grame ciocolată albă – fu Milka – n-o recomand
-         50 ml frişcă lichidă
-         40 grame migdale măcinate –  le-am opărit şi decojit căci aşa mi-au rămas de la macarons
-          esenţă de vanilie din care desigur am pus cu ghiotura

Se pregătesc la fel. Ciocolata cu frişca se pun pe baie de aburi pân la topire,  când se adaugă migdalele şi esenţa. După răcire se mixează 5 minute, 5 se lasă la frigider în 3 etape identice. Iar mixare doi, iar frigider, trei mixare 5 minute , trei frigider 2 ore. După cele 2 ceasuri de rece se modelează.
Nu ştiu din ce motiv eu am avut probleme cu ambele. Alba nu s-o întărit nici a doua zi, iar cea neagră mult mai târziu decât cele 2 ore.

Cea albă se făcea lichidă în contact cu palmele calde şi sunt convinsă că vinovată e Milka, mi-o mai stricat şi alte dulcegării, dar îmi place foarte mult gustul şi încă nu renuţ la ea.




După ce oarecum compoziţiile au fost întărite am făcut 11 bile albe la 5 grame, mult prea mari şi 14 negre fie de 4 grame, fie de 3 - iniţial fură 15 dar trebui una s-o folosesc la îmbrăcat o albă. Le-am lăsat la frigider juma de oră şi încă un sfert de oră la congelator înainte să le îmbrac în compoziţie de culoare inversă, pe albe cu neagră şi pe negre cu albă. Câte o lingură  întindeam în podul palmei, în mijloc aşezam biluţa şi încercam s-o acopăr cât mai bine. Nu e greu,  prin rotunjire,  dacă are suficientă compoziţie,  se înveleşte integral.




Pentru că-mi fu teamă de condens le-am tăvălit prin lapte praf +zahăr pudră pe cele albe şi prin cacao pe cele negre în momentul livrării, la vro două zile de la facere, timp în care le-am ţinut în frigider într-o casoletă.
 Probabil în condiţii de necaniculă aş fi reuşit mult mai uşor să le modelez.
 Eu una le ador.



Trufe din arhivă:

Octombrie 2014 ACI
Februarie 2012 - tort cu trufe - ACI

4 comentarii:

  1. Arată bine trufele tale.Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oi, Ana de le vedeai ce leşinate erau în cutia de la cununia civilă...

      Ștergere
  2. Nu m-as fi gandit niciodata sa fac trufele in doua culori :D Imi place mult cum sta praful pe ele ♥ Mie mi-a fost frica sa le pudraz asa si le-am imbracat in bombonele decor unele si altele in nuca macinata :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io visez, când va fi multă vreme pentru bibilit, să le tăvălesc prin ciocolată şi apoi prin prafuri

      Ștergere