joi, 12 februarie 2015

7 paşi pentru a rata un tort cu 7 ciocolate. Garantat!


           Citeam pe diagonala televizorului meu de cinşpe centimetri despre un tort cu şapte ciocolate. Nu ştiu despre ce fu vorba mai mult căci atât am zărit, titlul. Din secunda aia m-o pălit gându la un astfel de tort şi m-o bântuit vro două săptămâni pân am ajuns io să caut prin Auchan şapte soiuri de ciocolată. Îs mare ciocolatoasă, dar d’ alea de bază: albă, amară, cu lapte, nu mă ating de niciuna de alt neam. 

Pentru că deşi a fost foarte apreciat, eu îl consider un tort ratat, nu voi scrie cantităţi, ci doar despre ce şi cum am eşuat. 
  
Tortul ăsta e dovada supremă despre cât de haotică şi impulsivă sunt. Nu m-am întrebat decât atunci când era prea târziu “dar cum îl fac, ce gust va avea ghiveciul?!”

Mi-am cumpărat o cutie de smântână pentru frişcă, 7 neamuri de ciocolată ( cu portocale, cu mentă, cu fulgi de cacao caramelizaţi, cu violete, albă, amară, cu lapte). Mi-am luat reţeta de la tortul cu 3 ciocolate ş-am început a calcula dacă la 100 gr ciocolată trebuie 2 grame de gelatină atunci la 50 gr ….. - aci oarecum ciocolatosu ăl grozav.

M-am trezit într-o sâmbătă dimineaţă cu mare chef tortulos ş-am început două ceasuri a căuta vase cu diferenţe de 2 centimetri între diagonale, 7 vase. Nici atunci nu m-am întrebat de ce fac asta. Am montat repede 4 creme ciocolatoase în 4 dintre ele (7.5 cm, 9 cm, 14 cm, guguluful de 18 cm). Apoi, am făcut blatul ciocolatos de la tortul cu piersici - aci reţeta.
După coacerea blatului m-o pălit revelaţia: „da cum le montez?!


1. Blatul ciocolatos are interiorul mult mai jos decât lateralele, de câte ori l-am făcut aşa o ieşit, deci am ajuns la concluzia că aşa tre să fie, nu că fac io ceva greşit de fiecare dată!


2.  Am acoperit pân la nivelul lateralelor cu ciocolatoasa caramelizată. Când să scot din guguluf ciocolatoasa albă, am descoperit că nu-i întărită. Am aşezat-o peste caramelizată. Din cea cu mentă am decupat interiorul.      


3. În interiorul celei mentolate am aşezat ciocolatoasa amară. Interiorul l-am folosit pe post de terapie pentru cofetăreasa cu inima zdrobită. 


4. Pe cea cu lapte montată în forma de 7,5 cm am făcut-o bomboane ce le-am aşezat în jurul cercului cu mentă.


5. În momentul ăla deja mă dumirisem c-am ratat secţiunea, drept pentru care ciocolatoasa cu portocale nici n-am mai făcut-o pe principiul celorlalte: frişcă lichidă+ciocolată topite pe aburi, adăugată frişcă bătută şi gelatină, ci doar am mixat ciocolata topită cu smântănă. S-o dovedit o decizie proastă rău pentru că s-o întărit ş-o crăpat toate secţiunile la porţionat. Şi pentru că tot eram terminată cu nervii am zis să-i fac model cu mixeru, deci jumate din ultimul strat de ciocolată o zburat pe pereţi. Ce-o rămas fu ciufulit cât să mă sature de idei creţe.


6. Pentru decor am topit ciocolată albă şi am lăsat-o la întărit în forme de silicon.



7. Ciocolata cu violete o rămas pe stoc  pentru alte vise măreţe.



De ce o consider o reţetă ratată când tortul o fost delicios?
-         pentru că ciocolata cu mentă domină tot, combinaţia ciocolată albă – ciocolată cu mentă e criminală, ce-mi trebea mie să cumpăr 20 de tablete care mai de care mai scumpe?!



Oare ce-oi fi învăţat din toate greşelile astea? Vom afla la următorul tort cu 7 ciocolate, pe care sper să-l reuşesc de Paşti. 

Mulţumesc, Omule,  pentru poze!

7 comentarii:

  1. Ai un om pentru poze??? Mai, mai ce ne-am dezvoltat :D
    Mie nu-mi place nici sa ma bati combinatia de ciocolata cu menta, deci eu nu as fi cumparat ciocolata cu menta :D Sigur insa s-ar fi gasit alta "desteapta" sa acapareze toata atentia :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am profesor pentru poze, din păcate taman amu când nu mai am ce poza:))) Eu pentru prima dată am gustat ciocolata cu mentă şi deja m-am reaprovizionat, habar n-am pentru ce :))

      Ștergere
  2. Toata lumea mai rateaza cite una cite alta.......si eu am un club al ,,ratatelor",important ca e comestibil tortul tau si ca cel putin ai incercat.Mai fur o idee de la tine cu formele din silicon ,voi turna ciocol. pe ele sa vedem ce se intimpla,sint pt pdz dar voi incerca cu ciocol.,am modele f f frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gândit mult dacă să-l public or ba, decisiv fu gându că am avut câteva idei bune, numa ca-mpreunate au fost catastrofale:)) Tori, tu cum faci numa ciocolată cu smântănă? Eu am folosit 150 ciocolată şi 75 gr smântână, cantităţile de la trufe, şi fu prea tare, no putui tăia.

      Ștergere
  3. Concret de care smintina ai folosit?
    Ca stiu ce raspuns sa-ti dau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu folosesc cantitate egala atit de ciocol. cit si de frisca.Pun la un loc ambele si pe aburi.NU o tin chiar pina la final pe aburi ,si amestec incontinu.

    RăspundețiȘtergere