Nu mi-s mulţumită întrutotu cu modul în care mă prezint dar de aştept reusite d’ astea trece provocarea, provocarea iniţiată de Cerasela şi găzduită luna asta de Crisa. Io din prima clipă în care am citit ingredientele am ştiut că va fi reţeta asta, că-n capul meu era un minitort aperitiv cu strat înalt de iaurt, e o poveste neadeverită, nu mai pierd vremea amu.
- dovlecel
- ouă
- peşte
- căpşuni
- rubarbă
- spanac
- varză
- lămâie
- ceapă verde
- usturoi verde
- iaurt – ingredientul vedetă
De nu-mi pierdeam
toţi timpii liberi cu piesele de şah şi apoi cu testat secţiuni de tort şah,
reuşeam să folosesc mai multe ingrediente (mai ai multe scuze, Mărie?!).
Crema de brânză cu file de somon afumat e una dintre preferatele
mele, pe motive de costuri o mănânc doar la Paşte şi la Crăciun, cum ediţiile
ultime fură crâncene, nici măcar atunci. Crisa o zis să fie o reţetă ieftină,
da’ io aveam de ostoit restanţe. M-a bucurat grozav diagnosticul prietenei mele
când i-am zis de ispravă: da’ de
unde ai avut tu bani de somon? De la frate’miu! M-a bucurat pentru
că până câştig la loto are cine să mă muştruluiască de risipe. Mulţumesc pentru
atenţie, Tori!
Să vă mai spui amu şi reţeta, dar cum am terminat cu
văicăritu, parcă nici chef a scrie nu mai am:
-
foaie
de spanac
-
cremă
de brânză
-
somon
-
foaie
de spanac
-
cremă
de brânză
-
somon
-
foaie
de spanac
-
cremă
de brânză
-
ceapă
verde
Pentru 900 gr produs final asamblat în casoleta de unică folosinţă de 12x16
cm:
-
blatul cu spanac
– cel de la rulada cu salata, fireşte că nu i-am mai reuşit culoarea aceea
splendidă
- 4 ouă
- 4 linguri de făină
- un praf de sare
- o mână de spanac
- 4 linguri de ulei
- 4 linguri de apă
- o linguriţă rasă praf de copt
Am blendurit spanacul, apa, uleiul, gălbenuşurile.
Am mixat la viteză mare albuşurile spumă cu sarea, am adăugat treptat
blendureala şi la final la treapta cea mai mică a mixerului am încorporat făina
şi praful de copt cernute. Am turnat compoziţia în tava mare a cuptorului
acoperită cu hârtie de copt, la foc mic în cuptorul preîncins am lăsat-o 15
minute pân nu s-o mai prins de scobitoare.
Am decupat 3 foi pentru casoleta mea 12x16.
-
crema de brânză:
- 1 kg iaurt gras – al meu fu Napolact 3.5% grăsime
- 100 gr unt 80% grăsime
- 1 lingură rasă sare mare
Uf, de-ar vorbi şi pozele mele să
nu mai trebuiască io să scriu, mare năcaz am că nu se vede cât de grozavă e
brânza obţinută după reţeta Crisei.
Deci, am păstrat 3 linguri de
iaurt pentru reţeta finală, restul de iaurt amestecat cu sarea l-am pus într-un
tifon curat, tifonul într-o sită, sita într-un vas. Dacă la ea pe blog Crisa
atrage atenţia ca marginile materialului să fie în castron ca să nu zăruiţi
frigiderul, io mai spui că de puneţi ca mine într-o sită de cernut mălai, că
alta n-aveţi, riscaţi ca negreala plasei să se transfere după 24 de ore de
şezut pe brânză. Nu fu mare pagubă, data viitoare strâng tifonul şi evit
folosirea sitei. Deci după 24 de ore de stat la frigider am avut fabuloasa
producţie de 400 gr brânză şi 400 ml zer. Ceea ce nu mi se pare deloc scump, 5
lei am dat pe iaurt.
A doua zi, când aveam şi brânză
de casă şi foaie cu spanac, am făcut crema.
Am mixat spumă untul cu iaurtul
păstrat, aşa ar fi trebuit, io l-am bătut prea puţin şi mi-o rămas cocoloaşe,
apoi am adăugat şi brânza care vă spui că-i oricum aia mai cremoasă şi untoasă
şi făr de adaos. Abia aştept să mai refac, sigur că nu-mi va ieşi combinaţia
asta fabuloasă care-mi reuşeşte întotdeauna la o prima încercare pe fugă şi
apoi niciodată la repetări pe îndelete.
-
file de somon
afumat – 150 gr – tăiat mărunt – ceea ce desigur că n-am prestat la
calitatea corespunzătoare, era prea soare afară ca io să bibilesc somoni.
-
ceapă verde – frunze – tăiată mărunt,
nu mai reiau cu soarele, se vede şi în poze cât de mărunte fură toate
La asamblare am împărţit crema în 3, somonul în două şi gata.
La frigider 4 ceasuri, cât să apuie soarele şi să vină poftele.
Pentru că scoaterea din casoletă se făcu lângă pofticioşi,
n-am mai avut ce poza.
Spui aşa:
-
se taie minunat
-
blatul se înmoaie
-
teama mea că trebea să folosesc gelatină fu nefondată
-
problemele mele ţinură la porţionat de bucăţile mari de somon, atât
-
sigur că puteam amesteca somonul în cremă, ba chiar şi
ceapa, aşa m-o dus pe mine mintea în secundele alea, aşa aş repeat-o
-
nu-i o reţetă ieftină, dar e săţioasă şi gustoasă şi de
n-ar fi timpii morţi cu iaurtul 24 de ore la scurs şi totul la frigider 2-3 ore
ar fi şi rapidă, cu niţică organizare e
şi rapidă.
Pentru mine iaurtu fu ăla mai
vedetă, n-am habar dacă şi pentru “juriu”. Din păcate din cele 11 ingrediente
am bifat doar 5, parcă-s mai multe ca la ediţia precedentă, dar de eram atentă adaugam cu uşurinţă usturoiul la blat şi lămâia la decorat. N-am fost!
Pân pe 15 tre să reuşesc cu mai
mult simţ de răspundere Virtual hugu, altfel nu particip! Am zis!
Si parca am avut gura aurita cand am zis ca pe tine te vad la cutia asta cu tort :D Mai, da frumos ti-a iesit! ♥♥♥
RăspundețiȘtergereEu, fiind marele juriu, zic asa: sa mai faci deastea planse si in graba mare, ca-ti ies de minune!!! :D
Multumesc pentru participare! :*
Io multumesc pentru minune de branza la sita, nu ma mai opresc din minunat :))
ȘtergereTe felicit pt aceasta,, minune- mister" sa stii ca am luat si eu o felie mare.!!!!!Bine ca nu a vazut si sotul meu reteta ca ma punea s-o fac dar avind in vedere ca inca sintem la buget de criza ,o ascund bine pina la noi restabiliri financiare.
RăspundețiȘtergereSa stii ca nu-i intratat de scumpa precum pare. Sigur, cu banii aia si tu si io gatim pentru 3 zile:)) Vorbim Tori, inca-s is pe drumuri medicale cu o caruta de indoieli.
ȘtergereAoleo Marieeee... Spanac?Somon? La un tort? Cum naiba vine??
RăspundețiȘtergereDanu
Pai, di ci in mintea ta tortu ii dor frisca, ciocolata? :) Bine ca traiesti, am zis ca nu.
Ștergere