duminică, 13 octombrie 2013

Film Click


    Pe la începuturi,  povesteam filmele cele grozave ce-mi petreceau serile ioniene. Apoi, nu le-am mai găsit rostul pe zambetania. Amu, când n-am ratat decât două reţete pentru Provocarea “Dulce Românie”, mă strădui a naşte iară regula filmului pentru blog.

D. mi-o dăruit Clickul cu menţiunea “la un moment dat, filmul ăsta mi-a schimbat viaţa!”. Fireşte că tare-mi doream să aflu secretul, dar nu-mi plac comediile. Ş’apoi,  cum să se-ntâmple decisive d’ astea?! Pare mai degrabă subiect pentru film decât moment real. Dar, nu-i! Deloc, nu-i!

Aşa că,  azi, dupa şase ceasuri de laborator dulce practic, c-un ceai de ghimbir în ceaşca cea galben ochioasă,  în care ar fi trebuit să şadă la pozat nuga cu cafea (m-am lădat deja cu succesurile pe linie ale Provocării) l-am lichidat pe restant.


Pe fundal de televizor deschis  făr de program, deci puricos, o raţă galbenă de pluş ş-un câine tolănit în colţ de canapea intrăm în casa şi dimineaţa unei familii cu doi pitici. Domnul tată are o problemă gravă de identificare a telecomenzii pentru tv. Ca-n filme,  din cele patru din faţa sa,  primele trei testate sunt cele pentru garaj, jucării şi ventilator. Nu ca-n filme, să nu fiu nedreaptă, ci ca-n legile lui Murphy.

Pe repede înainte se identifică şi a doua problemă gravă a domnului tată (Adam Sandler) în criza de timpi disponibili necesari  căsuţei din copac.

Apoi, o a treia. Este arhitect asociat,  Michael Newman se numeşte personajul despre care tot  încerc  a da diagnostice. Cum mama măsii e atât de stângaci cu telecomenzile alea?!  A treia dificultate ţine de neputinţa de a jongla cu ambiţia de a deveni partener în firma la care amu e asociat şi aceea de a-şi ferici familia. Deh, doar dileme comune cu dezamăgit una dintre părţi, indiferent de direcţia deciziei.

În aste condiţiuni pune piciorul în prag, ajunge la capătul răbdărilor şi se duce să cumpere o telecomandă universală! Dacă tot o găseşte într-un magazin (Bed, Bath & Beyond ) îşi slobozeşte şi neputinţele către vânzătorul Morty (Christopher Walken) să fie una pentru o viaţă mai uşoară, mai rapidă (?!) şi mai necomplicată.
Nu l-am priceput pe mai rapidu' ăla, în 15 minute de film îşi dezamăgeşte micuţii, cedează în faţa şefului (David Hasselhoff), prezintă un proiect, acceptă un altul, soarele o apus de unde pornisem în zori, deci nu pricepui deloc!
Pe deviza:  clientul nostru,  stăpânul nostru, ce comandă aia primeşte. Un dispozitiv experimental unicat, gratis şi nereturnabil, sub  garanţia “băieţii buni au nevoie de o pauză din când în când”.

Şi în aste toate condiţiuni începe marea butonare. Reglat volum lătrat câine, dirijat pe repede înainte ieşirile câinoase cu piciorul ridicat la gard,  certurile cu nevasta şi prietena de nevastă. Ba chiar, când se întoarce la magazin cu reclamaţii este luminat cum să acceseze diferite momente din viaţa sa trecută.

Abia după juma de ceas ş-un sfert de film, am ajuns să  privesc cu atenţie şi interes.
Toate momentele în care sărea trăiri, de la cina în familie pân la a face dragoste pe rapid  înainte, mi s-au părut de o tristeţe infinită., presărată cu două, trei  glume bune.

Este tare interesantă partea aceasta din film. Morty îi povesteşte cum de fapt intră pe pilot automat, toate cele se întâmplă în ritmul lor, doar mintea sa nu le  înregistrează, deci ele nu există. 


Uf, de câte ori nu ni se întâmplă asta şi făr a fi posesori ai telecomenzii buclucaşe?! A trăi acumul cu gândurile la viitorul de peste un ceas, trei luni or zece ani când cu siguranţă vom fi mai fericiţi fie pentru că e Crăciunu or ziua de naştere or doar vom împlini visul cel scump, îs limpede cele mai sigure căi de risipit frumuseţea, adâncimea or zâmbetul unor moamente “oarecare” . Când limpede e că doar prezentul ni-l stăpânim şi nici trecutul, nici viitorul . Iară e luni, iară vineri, amu e Paştele şi imediat după amu vacanţa de iarnă. Şi unde ne suntem noi în toate trecerile astea?!


Mi-a plăcut grozav ultima parte a filmului. Grozav! Şi de pare c-am povestit tot, nu-i deloc aşa. Frumuseţea poveştii începe abia unde m-am oprit.

Filmul acesta e musai de  văzut, fie şi numai pentru a ne limpezi definitiv cât de magic ni-i prezentul.

14 comentarii:

  1. Stiam eu ! Doar pe " Zambetania " toate sant complete si complexe , imbinandu-se intr-o armonie de ganduri , trairi , filozofii de viaţa si concuzionari de bun simţ si profunzime care amprenteaza tot ce gandesti si daruiesti tu ! Poate ca uneori razbate dinspre tine o adiere discreta de tristeţe , disimulata in rasul , expresiile ori formularile tale personalizate , incarcate de vitalitate , solicitudine , exuberanţa si distincţie a mersului inainte peste inerentele adversitaţi aferente zilelor noastre . Na , ca acum am devenit piticul analist-filozofic ... Dar cum s-ar putea altfel - doar sunt piticul tau ! Evident nu am pretentia ca emit judecaţi de valoare incontestabila , dar spun ceea ce simt . Iar recenzia ta la filmul prezentat , are o intuitivitate si interpretare aparte , concluzionata atat de frumos si reprezentativ ţie : "... cat de magic ni-i prezentul..."
    >piticul Cri<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Candva, m-a durut cumplit o secventa de nefilm. O fetita blonda, sa fi avut 3 ani, ii spunea mamei sale ca-i e dor de ea si de jocul cu ea. Mama era prabusita intr-un pat, dupa multe ore de munca. Hai sa facem dus impreuna! - ii sopteste mama epuizata. Fireste ca dupa dusul de 5 minute, mama a adormit instant, iar fetita cea aurie o ramas cu dorurile cele mari. Si despre asta e Click.
      Cat despre prezentul magic, frunzele acestea curcubee calatoare imi adeveresc ca nicicand toamna nu fu mai frumoasa!

      Ștergere
  2. Nu incerc sa demonstrez , sa elalez ori sa impresionez prin ceva anume - piticii nu au nevoie de artificii de nici un fel - ei au oricum lumea lor... Doar ma gandesc cat de aparte ai comenta si interpreta tu Distinso si Minunato , unele din filmele care trec dincolo de toti si toate ori peste timp si generatii - prin mesajul lor subliminal si prin trimitere la spiritul existential ori la ceea ce eu numesc " Imposibilul posibil " Si nu le enumar ptr. a da intindere si continut cuvintelor mele - au ele , respectivele filme suficienta forma si unicitate , care delimiteaza modestele mele intenţii ... Doar le voi cita :
    " NOAPTEA IGUANEI ( The night of the iguana ) " - Richard Burton ; Ava Gardner .
    " CORABIA NEBUNILOR ( Ship of fool) "- Vivien Leigh .
    " ZORBA GRECUL ( Alexis Zorba )" -Anthony Quinn ; Alan Bates .
    " PAPILLON " -Dustin Hoffman ; Steve McQuin .
    " VACANŢA LA ROMA ( Roma Holiday)" - Gregori Peck ; Audry Hepburn .
    " INCA O DATĂ ( Once Around ) " - Richard Dreifuss ; Holly Hunter .
    " RAPSODIE IN AUGUST " -Richard Gere .
    " PARFUM DE FEMEIE ( Scent of a Woman) " - Al Pacino ; James Rebhorn .
    " STRADA HANOVRA ( Hanovra Street )"- Harisson Ford ; Cristopher Plummer .
    " FANTOMA ( The Ghost)" - Patrick Swaize ; Demi Moore.
    " UNDEVA CANDVA ( Somewhere in time )" - Cristopher Ree ; Jane Seymour .
    " INTALNIRE CU JOE BLACK" -Anthony Hopkins ; Brad Pitt.
    >piticul Cri<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cri, de mi-ai spune Maria, ar fi mai putin exagerat decat DistinsaMinunata, dar tot de poveste as ramane:)
      Am vazut doar vro 5 din cele 12 filme din lista ta. O sa-ncerc sa recuperez. Saptamana aceasta voi scrie si episodul 2 despre Labirintul lui Pan. De-l vezi pana duminica, te astept atunci cu ganduri:)
      (El laberinto del fauno).

      Ștergere
    2. poate acum o sa l recunosti marie...ti am spus ca l stii!
      danu
      on topic..filmul l am vazut si mi s a parut groaznic de comercial. sandler face dooar comedii de vara...povestit de tine pare de oscar... vrei film bun? pt tine..."pozitia copilului". tu o sa l gusti teribil pentru ca esti altfel. eu il urasc pentru ca ne arata cum suntem!

      Ștergere
    3. Oi, Danu, io n-am vorbit decât despre tema filmului. N-am zis nimic despre actori, tocmai pentru că şi la mine Sandler a ajuns deloc convingător în rol. "Poziţia copilului" sper să ruleze şi pe la mine prin calculator:))) Am citit atât de multe comentarii pozitive, anulate de unele crunt de negative, încât tare mi-l doresc. Nu prea-s pe sufletul meu filmele româneşti suprapremiate.
      Cât despre GreierelePitic, poate să-ţi confirme şi el că nu-l cunosc decât de p'aci!
      Cum îi poţi şi tu anula credinţa că eşti păzitor pe zambetania.
      Să-mi zici d'un film pe gustul tău necomercial:)) Şi apoi să vezi Labirintul, te aştept cu dezaprobări la sfârşitul săptămânii:)

      Ștergere
  3. EU , PITICUL , ALIAS GREIERELE CRI , IN DEPLINATATEA FACULTATILOR MINTALE , DECLAR PRIN PREZENTA CA NU O CUNOSC PE MARIA - ADMINISTRATOR UNIC AL ACESTUI BLOG . PRECIZEZ CA NU AM AVUT DISCUTII PRIVATE CU DOMNIA SA ORI INTALNIRI DE TAINA . IMI EXPRIM REGRETUL PTR.SITUATIA CONFUZA SI DE NEINCREDERE CREATA DE PREZENŢA MEA SI MA ANGAJEZ SA REDAU LINISTEA ACESTUI LOC DEOSEBIT . ASUMANDU-MI RESPONSABILITATEA PE CALE DE CONSECINTA A GANDURILOR SI CUVINTELOR MELE DIN COMENTARIILE LA POSTARI SI ASIGURANDU-VA DE INTREAGA CONSIDERATIE SI STIMA , VA MULTUMESC PTR.TOT SI VA DORESC NUMAI BINE !
    >piticul <

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cri, tu ne esti poveste. Or povestile is liniste deplina. Departe de noi confuzenia si neincrederea:))

      Ștergere
    2. ia o usor tata... nu i sunt nici paznic nici stapan NICI ATAT mariei... faci cum ti e voia. ptiu!m am tampit! pe blogul asta vorbesc ca n vechi timpuri! MARIEEEEEE!!!!!TU ESTI DE VINA!!!!

      Ștergere
    3. Danu, te calmeaza. Din cauza furiei tale cu povestea celor doua ceasuri nesalvate, ai pierdut sensul vorbelor greieresti. Pazitor de comori dulci, nu-i condamnare la moarte:) Imi iubesti povestile, nu pierzi niciuna, e limpede ca-mi esti pazitor de comori dulci. Iti tin pumnii pentru rescriere superblogoasa.

      Ștergere
  4. marele gatsby cu di caprio. e o nebunie de muzica cu o fantezie de imagini cu o poveste de dragoste cu trist/bucurie/tradare...e perfect! sunt niste scene cu mu muzica de acum si atmosfera de atunci de m au facut praf. marie...eu nu pot scrie ca greierele tau. sa l apreciezi! are talent cu carul! poate o sa si scoata masca odata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il trec pe lista. L-am vazut doar pe cel din '70 cu Redford. Cat despre greieru cel talentat cu caru, confirm:)
      N-as dori musai demascarea. A descoperi secretul unui truc distruge magia neposibilului:))

      Ștergere
  5. MAria ,miine sosesc!Ti-am scris pe i-mail!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am citit SMSul. Te rog, sa ma anunti din vreme, sa pot lipsi de la birou. Sa-ti fie drumul bun!

      Ștergere