Pentru că n-aveam
bani de dăruit mamei tort cu pastă de
zahăr am tot căutat o reţetă specială. Tortul Doboş al doamnei Laura Laurenţiu se potrivea perfect
dorinţelor şi putinţelor mele.
N-am fost foarte
încântată de rezultatul final, dar îl voi repeta cu siguranţă!
Dacă batoaneleBounty le-am ratat substituind nefericit un ingredient principal, aci nu m-am
priceput să transform cantităţile de la un tort de 22 cm pentru unul de 26.
Pentru cele 6
blaturi am dublat cantităţile, o fost taman bine!
N-am respectat
procedura cu albuşuri bătute separat de gălbenuşuri, ci pe aceea a blaturilor
subţiri.
Pentru un blat am
folosit:
-
2 ouă
-
60 gr
făină
-
60 gr
zahăr
- un praf de sare
- un praf de vanilină
Am mixat la viteză mare ouăle cu sarea, treptat am adăugat zahărul+ vanilina menţinînd viteza
şi la final la treapta cea mai mică am
adăugat făina.
Am desenat pe hârtie de copt cercul meu de 26 cm, am aşezat hârtia în tava
mare a cuptorului cu partea desenată în jos, am turnat în centru compoziţia şi
prin mişcarea tăvii am acoperit desenul cu o diferenţă de jumătate de centimetru
în laterale.E partea care se va auri şi va fi înlăturată la asamblare.
Eu am copt 10 minute în cuptorul preîncins.
Până marginile s-au aurit.
Pentru că nu-s în stare de împărţit compoziţii, am făcut toate cele 6
blaturi pe rând. Cât unul era la copt îl desenam şi mixam pe următorul. Puţin
peste un ceas o durat să le termin pe toate.
După răcire le-am decupat exact pe capacul meu de 26 cm, adică am eliminat
marginile bronzate.
Pentru cremă am folosit cantităţile din reţeta iniţială. A fost
insuficientă, trebeau multiplicate cu 1,5.
Eu am avut:
-
6 gălbenuşuri
-
200 gr zahăr
-
200 gr ciocolată amară
-
400 gr unt 80% grăsime
-
1 fiolă esenţă de vanilie
Gălbenuşurile cu zahărul le-am pus la bain marie până s-o
topit zahărul şi s-o-ngroşat crema.
Separat am topit şi ciocolata.
Cele două uşor răcite le-am amestecat şi apoi mixat
adăugînd untul tăiat cubuleţe şi la final romul.
Am aşezat peste primul blat o parte de cremă, apoi iară
blat, iară cremă, am păstrat doar blatul nr. 6 pentru zahărul ars.
La zahărul ars iară am mers greşit pe cantităţile din reţeta
originală. Astea trebe dublate pentru 26 cm.
-
6 linguri de zahăr
-
1 lingură de oţet
Am pus zahărul la caramelizat , când şi-a schimbat culoare am adăugat oţetul. Trebe olecuţă de atenţie la
operaţiunea asta. Apoi, am turnat caramelizatu peste blat şi am încercat
imediat să-l porţionez cu un cuţit trecut prin unt. N-am reuşit prea bine, nici
pe departe perfect cum e la doamna Laura.
Pentru că zahărul meu a fost
insufficient am încercat să acopăr marginile cu nuci pralinate, ceea ce chiar
i-o priit. Tare interesantă partea asta, o voi folosi ca idee la o prăjitură.
Eu l-am lăsat o noapte la
frigider, apoi l-am plimbat cu trenu. Cred că se poate consuma şi de nu-i
plimbat!
Ziceam că-l repet, adică:
-
mai
multă cremă
-
poate
chiar blaturile însiropate cu sirop de zahăr ars or adăugat ulei la copt
-
înainte
de consum, o vreme ar trebui să stea în afara frigiderului, ciocolata şi untul
au întărit instant crema, blaturile nu s-au umezit, nu e ceea ce-mi doresc eu
de la un tort
-
mi-ar
plăcea ca interior al unui tort cu pastă de zahăr, ceva de genul blat, cremă,
apoi vro 3 foi d’astea doboşoase şi iară crema şi blatul tortului.
-
crema
asta e şi ea interesantă, îs mai mare fan al celei cu lapte şi cacao, dar cu
stafide tre să fie şi asta grozavă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu