sâmbătă, 27 iulie 2013

Tort Dobos





Pentru că n-aveam bani de dăruit mamei  tort cu pastă de zahăr am tot căutat o reţetă specială. Tortul Doboş al  doamnei Laura Laurenţiu se potrivea perfect dorinţelor şi putinţelor mele.

N-am fost foarte încântată de rezultatul final, dar îl voi repeta cu siguranţă!

Dacă batoaneleBounty le-am ratat substituind nefericit un ingredient principal, aci nu m-am priceput să transform cantităţile de la un tort de 22 cm pentru unul de 26.

Pentru cele 6 blaturi am dublat cantităţile, o fost taman bine!
N-am respectat procedura cu albuşuri bătute separat de gălbenuşuri, ci pe aceea a blaturilor subţiri.
Pentru un blat am folosit:
-         2 ouă
-         60 gr făină
-         60 gr zahăr
-     un praf de sare 
-     un praf de vanilină
Am mixat la viteză mare ouăle cu sarea, treptat am adăugat zahărul+ vanilina menţinînd viteza şi la final la  treapta cea mai mică am adăugat făina.
Am desenat pe hârtie de copt cercul meu de 26 cm, am aşezat hârtia în tava mare a cuptorului cu partea desenată în jos, am turnat în centru compoziţia şi prin mişcarea tăvii am acoperit desenul cu o diferenţă de jumătate de centimetru în laterale.E partea care se va auri şi va fi înlăturată la asamblare.
Eu am copt 10 minute în cuptorul preîncins.  Până marginile s-au aurit.
Pentru că nu-s în stare de împărţit compoziţii, am făcut toate cele 6 blaturi pe rând. Cât unul era la copt îl desenam şi mixam pe următorul. Puţin peste un ceas o durat să le termin pe toate.

După răcire le-am decupat exact pe capacul meu de 26 cm, adică am eliminat marginile bronzate.


Pentru cremă am folosit cantităţile din reţeta iniţială. A fost insuficientă, trebeau multiplicate cu 1,5.
Eu am avut:
-         6 gălbenuşuri
-         200 gr zahăr
-         200 gr ciocolată amară
-         400 gr unt 80% grăsime
-         1 fiolă esenţă de vanilie

Gălbenuşurile cu zahărul le-am pus la bain marie până s-o topit zahărul şi s-o-ngroşat crema.
Separat am topit şi ciocolata.
Cele două uşor răcite le-am amestecat şi apoi mixat adăugînd untul tăiat cubuleţe şi la final romul.

Am aşezat peste primul blat o parte de cremă, apoi iară blat, iară cremă, am păstrat doar blatul nr. 6 pentru zahărul ars.

La zahărul ars iară am mers greşit pe cantităţile din reţeta originală. Astea trebe dublate pentru 26 cm.
-         6 linguri de zahăr
-         1 lingură de oţet

Am pus zahărul la caramelizat , când şi-a schimbat culoare am adăugat oţetul. Trebe olecuţă de atenţie la operaţiunea asta. Apoi, am turnat caramelizatu peste blat şi am încercat imediat să-l porţionez cu un cuţit trecut prin unt. N-am reuşit prea bine, nici pe departe perfect cum e la doamna Laura.
Pentru că zahărul meu a fost insufficient am încercat să acopăr marginile cu nuci pralinate, ceea ce chiar i-o priit. Tare interesantă partea asta, o voi folosi ca idee la o prăjitură.

Eu l-am lăsat o noapte la frigider, apoi l-am plimbat cu trenu. Cred că se poate consuma şi de nu-i plimbat!


Ziceam că-l repet, adică:
-         mai multă cremă
-         poate chiar blaturile însiropate cu sirop de zahăr ars or adăugat ulei la copt
-         înainte de consum, o vreme ar trebui să stea în afara frigiderului, ciocolata şi untul au întărit instant crema, blaturile nu s-au umezit, nu e ceea ce-mi doresc eu de la un tort
-         mi-ar plăcea ca interior al unui tort cu pastă de zahăr, ceva de genul blat, cremă, apoi vro 3 foi d’astea doboşoase şi iară crema şi blatul tortului.
-         crema asta e şi ea interesantă, îs mai mare fan al celei cu lapte şi cacao, dar cu stafide tre să fie şi asta grozavă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu