duminică, 2 iunie 2013

Discuri cu migdale, căpşuni, răvaşe




Să încep a scrie întâi pentru bătrâneţile mele. Îs în cel mai tulbure dintre toate momentele anilor ăstora. Scriu asta zâmbind, îs în  sincron c-o linişte pe care  n-am atins-o niciodată. Parc-aş avea un  bilet pe care scrie că tre să cobor în staţia asta, să respir şi să fac calea-ntoarsă,  dară eu vreau a merge mai departe, aşa cu simţul orientării lipsă la inventar şi cu certitudini de rătăcit iară cărări. Ş-apoi, am mai călătorit eu făr de bilet!


Aveam de dăruit răvaşe. Aveam migdale. Am cumpărat căpşuni. Mă aşteptam să fie o surpriză gândul meu prăjiturit, dar să nască emoţii atât de mari într-un om mare, fu o surpriză!



Pentru tava mare a cuptorului:
- aluatul fraged -  300 gr făină, 2 gălbenuşuri, 150 gr unt tare, 30 ml lapte rece - astea toate le-am omogenizat şi le-am lăsat înfoliate juma de ceas în frigider
- căpşunile - 500 gr căpşuni, 50 gr zahăr brun - jumătate dintre căpşunile spălate, curăţate, tăiate în două le-am pus pe foc cu zahărul şi două linguri de apă. După ce au dat în două clocote am stins focul şi am adăugat şi cealaltă jumătate de căpşuni
- pandişpanul - 2 albuşuri, 3 ouă, 5 linguri amidon, 5 linguri ulei, 5 linguri zahăr brun, un praf de sare le-am mixat spumă
- răvaşele - pe hârtie de copt am scris urările cu ale mele scumpe carioci comestibile, le-am înfoliat - s-o păstrat într-o stare foarte bună
- fulgii de migdale - 100 gr + 2 plicuri zahăr vanilat.


În tava acoperită cu hârtie de copt:
1- am întins aluatul
2- l-am acoperit cu domniţele căpşuni
3- am turnat pandişpanul
4- am aşezat în cele 4 zări răvaşele
5- am acoperit totul cu fulgii de migdale şi zahărul vanilat
6- am aşezat câte o căpşună întreagă pe răvaşe să nu le pierd rădăcinile după coacere

În cuptorul preîncins am copt-o 20 minute la foc mic. Se lasă la răcit în tavă. Se taie/decupează. Mi-a plăcut mai mult imediat după răcire, decât după o zi de stat în frigider. E de încercat, de va fi vreme, cu rubarbă.


Am pornit de la reţeta aceasta cu modificările proprii ce se văd limpede amu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu