Dacă după 3 variante ale aluatului cu nucă (fursecuri, prăjitură, blat tort) nu s-o priceput cât de mare fan îi sunt, atunci adaug şi prezentul desert, tot de post. Am înlocuit nucile o dată cu morcov proaspăt, a doua oară cu sfeclă roşie coaptă şi le-am împreunat. Am redus zahărul cu 1/3 pentru că legumele-i sunt dulci şi pentru că am folosit glazură zaharoasă.
Pentru copt în tava de 22x32 cm (8 decupate rotunde de 7.5 cm), am pornit cu:
- o foaie de napolitană, nu-i musai, mie-mi place foarte tare şi am observat că nu se mai arde fundul prăjiturii prea uşor
- pentru jumătatea cu morcov :
* 100 gr zahăr +1 zahăr vanilat
*100 ml ulei
* 130 ml apă
*200 gr morcov
* 175 gr făină
* 5 gr praf de copt + zeamă lămâie
* un praf de sare
- pentru jumătatea cu sfeclă:
* 100 gr zahăr +1 zahăr vanilat
*100 ml ulei
* 130 ml apă
*200 gr sfeclă roşie coaptă or fiartă
* 175 gr făină
* 5 gr praf de copt+zeamă lămâie
* un praf de sare
- pentru decorat:
* glazura portocalie: 50 gr zahăr pudră + 1 lingură zeamă morcov;
* glazura liliachie: 1 lingură zeamă sfeclă rasă + 50 gr zahăr pudră
* flori decupate din morcov fiert / sfeclă coaptă şi trecute prin miere, s-o-nmuiat urât glazura de la miere, deci nu recomand calea asta
1.Am început cu încălzitul cuptorului
2. Am decupat foaia de napolitană şi am aşezat-o în tava de copt pe hârtie.
3. De astă dată le-am blendurit pe toate cele pentru blat. Adică, pentru partea portocalie am pus în blender zahărul, sarea cu uleiul, apa şi morcovul curăţat şi tăiat în bucăţi. După ce morcovul a fost mărunţit am adăugat făina şi praful de copt stins în zeamă de lămâie şi am mai blendurit olecuţă să se omogenizeze bine făina.
Identic şi partea cu sfecla.
Compoziţiile sunt ca de clătite groase.
4. Am turnat blendureala sfeclei, apoi pe cea a morcovului şi la foc mic am copt-o 45 de minute până o trecut testul scobitorii.
După răcire io am decupat-o, putea fi doar tăiată, am glazurat-o (se amestecă bine zahărul cu zeama de morcov / sfeclă), decorat-o şi gata!
După ce s-o-ntărit glazura eu am aşezat floricele trecute prin miere. Glazura s-a topit în respectivele locuri foarte urât, la cea cu sfeclă nu se observă, doar la cele cu morcov.
Când am pregătit-o prima dată am respectat cele 150 de gr iniţiale pentru zahăr şi fu prea dulce. Tot atunci morcovul şi sfecla le-am dat pe răzătoare şi cu telul am pregătit compoziţia. Culoare n-o fost uniformă, la sfeclă o fost chiar albă cu grena pe ici, pe colo. De aceea de astă dată am folosit blenderul, dar nu-i obligatoriu pentru gust.
După cum se vede pe zambetania am avut unul dintre cele mai rodnice posturi din toţi anii. Nu ăsta-i rostul perioadei ăsteia, dar mie mi-o plăcut foarte, foarte tare dezmăţul ăsta postos! Cu toate acestea, puţin probabil în restul zilelor până-n Paşti să mai postez d'astea.
Am început să mă joc festiv cu pasta de zahăr, dar despre biscuiţi încondeiaţi şi ouă îndulcite în programul viitor.
Deci asta e morcovoasa ta :D Fain!
RăspundețiȘtergereEu am ras morcovul pe razuitoarea cu ochiuri mici, dar vad ca tu ai obtinut culori mai frumoase daca ai blenduit ingredientele :)
Prima dată şi eu am dat morcovul pe răzătoarea mică şi sfecla pe cea mare, sfecla se vedea urât după coacere, ca nişte arsuri picate p' acolo, dar habar n-am de ce atunci era foarte frumoasă culoarea:) Şi-mi place blendureala că le face pe toate "cremoaso-fine"!
ȘtergereFrumoasa prezentarea si drept sa-ti spun daca nu vedeam compozitia nici prin gind nu-mi trecea ce contine.POti concura la un concurs cu brio,la un dineu,etc.Torina
RăspundețiȘtergerePot concura, Torina, asta nu inseamna ca si castig concursul:))) Vezi cele doua posturi cu sarmale pentru concurs:(( Perioada aceasta mi-a intarit credinta ca se poate gati de post fara numar:))Sper ca mi-ai vazut torturile postoase!
ȘtergereSINT MIRACULOASE TORTURILE DE POST ,o alternativa noua pt cei care isi doresc ceva dulce de post,iar de sarmale nici nu mai vorbesc...TORINA
RăspundețiȘtergere