luni, 5 noiembrie 2012

Pricomigdalate cu brânză

Poveste

Moşii de iarnă, vară or de care soi mai sunt îmi poartă gândurile spre naşa mea de botez, Maria.
Nu mi-o amintesc venind cu ştergare, pilafuri or lumânări, o revăd cofetărind senină lângă sala mare cu autoservire dintr-o gară importantă acum 25 de ani. Peste imaginea aceasta se suprapune aceea a femeii din casa făr de curte, cu băncuţe albe sub bolte de oţetari. Din aluaturi şi fondant meşterea miei la Paşte. Nu mi-s amintirile suficiente să identific acum prăjituri cu nume şi prenume, creme, foi, ştiu citronade, ştiu corăbioare dulci şi plăcinte sărate.






Azi, în gând cu  mama,  care  pregăteşte meniuri pentru morţii ei, m-am gândit cu năduf că eu n-am pentru cine dărui cu bogdaproste. Întâi,  m-au învăluit pricomigdalele Nanei , apoi cele ce le scrisei la începuturi şi dezamăgirea că deşi ajungeau la ea poveşti cu cât de mică mare cofetăreasă sunt eu, nu m-a gustat niciodată.


Îs multe vorbe azi, cleioasele ei cu nuci în viaţa asta nu le voi regăsi, dar m-am străduit şi de voi fi găsind primitorul care prin bucuria darului acesta să înalţe dincolo de ceruri recomandări, poate că Nana-mi va zâmbi în dor.



Deci, reţeta:



PRICOMIGDALE
  • 2 albuşuri
  • 110 gr zahăr pudră
  • 135 gr nuci măcinate, eu le-am făcut pudră la râşniţă
  • esenţă de rom
Am mixat albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi am turnat treptat zahărul şi am continuat baterea până am obţinut o bezea tare, peste aceasta am adăugat nucile amestecând uşor.

BILUŢE CU BRÂNZĂ
  • 100 gr brânză dulce
  • 20 gr zahăr
  • 20 gr fulgi de cocos
  • 1 gălbenuş
  • o lingură rasă făină
Toate acestea se omogenizează şi cu o linguriţă se formează biluţe.

MINIBRIOŞE PRICOMIGDALATE  
Biluţele de brânză le-am aşezat   în hârtie de minibrioşe, peste ele am turnat o lingură de aluat procomigdălos şi le-am copt 30 de minute.
Pe  câteva  le-am tăvălit prin aluatul de ziceam şi le-am aşezat pe hârtie de copt în tava aragazului.
30 de minute la foc mic în cuptorul preîncălzit. 




Oi, ce daruri minunate voi face eu  de Sf Mihail şi Gavril din reţeta asta!





Pentru că pregăteam o reţetă pentru concursul Cristinei cu biluţe din brânză, mare secret încă, le-am folosit şi pentru pricomigdale şi fu peste aşteptările mele combinaţia.
Ceea ce ar fi trebuit să-mi treacă prin cap, da' nu mi-o trecut, să fi avut biluţa la mijloc între aluaturi, adică în hârtia de brioşă o parte compoziţie pricomigdale, bomboana de brânză şi iară pricomigdălos peste. Mai e vreme pentru reîncercat.




2 comentarii:

  1. Mie imi plac si asa, deci nu te refuz daca arunci si peste gard, la mine in curte, cateva chestiute din astea :D
    Si zici mare secret? Ce curioasa sunt! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine, vreau la schimb din comoara piraţilor:))

    RăspundețiȘtergere