duminică, 25 noiembrie 2012

Brăduţi din turtă dulce




Am văzut la Real un brad din turtă dulce (cât un  băţ de frigăruie) 30 de lei. 
Ştiam că am reţeta de turtă dulce salvată de anu trecut 2 ani  şi netestată, ştiam că mai e concurs, nu ştiam că n-am beţe de frigărui, da’ l-am adaptat la nivel de scobitoare :))).


Îs tare mândră de ce-o ieşit!
Eu îs cu postu', la cât de bine mirosea casa a scorţişoară şi miere, pot depune jurământ că-i cea mai bună reţetă de turtă dulce din care n-am mâncat în viaţa mea!:)))

Voi căuta musai o variantă de post pentru darurile de Sf Nicolae, pân' atunci minunata aceasta.

Pentru 10 brăduţi,  am folosit o pătrime din ingredientele Cristinei de la  reţeta pentru turtă dulce:
  • făină  - cam 210 gr ar fi trebuit, la mine a fost nevoie de 250 pân să nu se mai lipească aluatul
  • 1 linguriţă miere or juma de lingură mai bine
  • 1 ou – am folosit 1 gălbenuş şi jumătate de albuş
  • 50 gr zahăr – cantitatea ar merita înjumătăţită de glazuraţi ca mine turta dulce finală
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte, eu am folosit apă
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • praf ienibahar, cuişoare – n-am avut, am pus  pudră de coajă portocală + lămâie
  • sare
Pentru royal icing:
  • o jumătate albuş
  • 100 gr zahăr pudră
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  •  colorant verde
Pentru decorare:
  • bomboane perlate Dr Oetker
  • bomboane steluţă
Pentru aluat amestecăm toate cele pân'  nu  se mai lipesc de degete, după care îl lăsăm 30 minute la frigider.

Întindem foaie subţire, decupăm şi coacem 15 minute în cuptorul încins anterior, pân' li se bronzează dosul, partea aflată pe hârtia de copt .


Pentru că bradul văzut era format din turtă dulce sub formă de stea, vro 6 dimensiuni diferite, iniţial, am încercat să-mi fac  şabloane de stele cu 6 colţuri din carton. Cum astea s-au lipit de foaia de aluat şi nici nu le puteam decupa perfect, am folosit ce forme aveam eu prin casă: steluţă, fulg, cerc, floare mare,  floare mică.

Pentru că trebe montat repede, de se răcesc formele cele mici crapă la introducerea scobitorii, sfatul meu este să se coacă în prima tavă decupatele mari şi la final cele mici, care au nevoie de un timp mai scurt pentru coacere.


Eu n-am respectat nicio regulă la montare, am început fie cu baza 2 piese mici, fie una mare, important este ca dimensiunile să alterneze până spre vârf.


După terminarea brăduţilor am bătut bine albuşul cu zahărul pudră şi zeama de lămâie. Am turnat peste turta dulce la margini, am adăugat bomboane şi gata! Peste o parte din royal am adăugat colorant verde, la cât de nesănătos este nu se merită!


După  câteva ore de stat într-o cameră răcoroasă glazura se usucă.


L-am adus la şedinţa foto şi pe omul de zapadă de la cursul de modelaj şi gata,  fugim să prindem închiderea concursului. 
N-am întârziat decât c-o zi,  s-o terminat, nu-i bai, am cu ce câştiga concursul!:))




Faine reţete ai Crisa!


2 comentarii:

  1. Ma omori tu cu ideile tale minunate!!! Iei o reteta si o transformi in altceva cu mare usurinta :D Bravo! Ti-au iesit minunat bradutii!!!
    Si permite-mi sa te anunt ca ai castigat TOATE premiile la concurs :D Felicitari!!!!!
    Astept pe adresa de mail de la contact o adresa la care sa-ti trimit premiile :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Crisa, am pregatit mai multe retete cu gandul la mai multe sanse, nu la toate sansele pentru forma de nuci:)))))Minunate retete ai!

    RăspundețiȘtergere