Nu trecu decât un an de când pregătind pentru prima dată pâinea cu mălai si ardei iute din "Cartea regală de bucate" mi-o imaginam alivencă plină cu brânză de burduf.
Amu, s-o împlinit şi pohta ce-am pohtit!
N-am făcut decât să adaug 100 gr brânză de burduf la reţeta iniţială şi să înlocuiesc pe rând ardeiul iute prima dată cu mărar, a doua oară cu praz verde.
Pentru o pâine coaptă în tava de cozonac (11x25cm) am pornit de la:
* 140 gr făină albă
* 120 gr mălai
* 2 ouă
* 20 gr unt topit
* 50 ml ulei
* 80 ml lapte
* 1 plic drojdie uscată
* mărar proaspăt tocat/praz
*oregano, salvie, seminţe de chimen - câte o jumătate de lingură
A doua oară, repetată la diferenţă de câteva ore (n-am mai avut ce poza:))), pentru că n-am mai găsit prin casă mărar, am adăugat fâşii de praz proaspăt.
Deşi, nu am mai frământat-o la maşina de pâine, am respectat regula de acolo cu lichidele primele ( laptele + untul topit + uleiul) şi restul peste ele cu drojdia moţ, fără să le atingă pe lichide.
Am amestecat toate cele şi aluatul omogen l-am turnat în tava de copt pe care am uns-o cu unt şi tapetat-o cu mălai, din lipsă de pesmet.
Vro juma de oră s-o hodinit ş-o crescut la căldură.
Prima dată fu cu mălai cernut după cum scrie în peticul de carton al ţăranului din piaţă, pe care eu îl prefer, iar a doua oară cu mălai grisat, care sigur colorează mult mai frumos pâinea:)) .
Mie mi-o picat cu mare tronc pâinile astea mămăligoaso-brânzoase!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu