miercuri, 6 iulie 2011

Pâine de porumb cu ardei iute


 
                            Cu gând de zambetania 1 an, am împrumutat Cartea regală de bucate*, am selectat vro 5 deserturi şi mi-am promis să încerc măcar unul dintre ele în prima vineri (de când îs în Casa cea Nouă gătesc doar vinerea).

              Promisiunea odată făcută, în prima vineri fu numa bună de încălcat :). Adică, am pregătit checul cu vişine şi-am reportat cencile, jeleul, cheesecakeul, sufleul de ciocolată şi îngheţata pentru alte vremi de onorat promisiuni. Deci, aveam 5 deserturi regale musai de încercat, le-am abandonat fără regrete în favoarea checului glazurat şi am ales din carte o altă reţetă, cea de pâine.

            De când am maşina de pâine, din noiembrie, mi-am dorit să încerc pâinea cu mălai, am îndrăznit eu să adaug o lingură, două la reţetele pe care le aveam, dar mai mult nu. Aceasta are cam jumătate mălai, jumătate făină, are chimen (care nu-mi place), pentru prima dată însă am respectat identic reţeta la ingrediente şi mi-am înfrânat toate pornirile de a înlocui salvia şi chimenul; de fapt, tot am înlocuit praful de copt cu drojdie uscată:). 
            Pâinea în carte este parte la o salată cu fasole, porumb, Cheddar, bacon, maioneză şi smântână, eu am făcut-o pentru ardeii umpluţi cu dovlecei:)
         
Pentru tava de cozonac am dublat cantitatea din carte, acolo scria că-i pentru 6 persoane:

- 140 gr făină albă 
- 120 gr mălai 
- 80 gr zahăr (opţional aş zice, de se vrea o pâine dulce) 
- un praf de sare 
- 50 ml ulei 
- 2 ouă 
- 80 ml lapte
- 20 gr unt
- 250 gr ardei iute, în carte scrie din borcan (eu am avut un ardei iute mare, proaspăt) 
- 2 linguri chimen măcinat, n-am găsit decât seminţe 
- 2 linguri oregano uscat 
- 2 linguri salvie măcinată 
- 1 praf de copt (eu am folosit un plic de drojdie uscată) 
     
              Am pus în maşina de pâine întâi laptele, uleiul, ouăle, apoi restul (cu atenţie la drojdie să nu atingă lichidele), am lăsat aluatul la frământat 15 minute. Era un aluat moale şi am mai adăugat 2 linguri de mălai + 2 linguri cu făină de grâu. L-am răsturnat în tava unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, a crescut instant, apoi l-am copt (în cuptorul anterior încins) 30 de minute la foc mic. Astea toate pentru că folosesc maşina de pâine doar la frământat, programul ei complet are vr'o 4 ore, ceea ce găsesc nefiresc.    În paralel, au fost gata şi ardeii umpluţi, de care nu m-am atins până nu s-a răcit pâinea; după, n-am mai avut vreme, doar m-am minunat cât de bună este pâinea goală, are o textură de alivencă (o voi testa săptămâna ce vine cu brânză de burduf şi mărar în aluat), nu-mi imaginez cum este în combinaţia de salată cu maioneză din reţeta originală, dar pentru mine a fost o încântare aşa făr' de nici altele pe lângă.
Alteţă, săru' mâna pentru masă! 

* Carte regală de bucate, Principesa Margareta a României, editura Curtea Veche, 2010 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu