miercuri, 25 ianuarie 2012

Pâine din mălai cu brânză de burduf


Nu trecu decât un an de când pregătind pentru prima dată pâinea cu mălai si ardei iute din "Cartea regală de bucate" mi-o imaginam alivencă plină cu brânză de burduf.
Amu, s-o împlinit şi pohta ce-am pohtit!
N-am făcut decât să adaug 100 gr  brânză de burduf la reţeta iniţială şi să înlocuiesc pe rând ardeiul iute prima dată cu mărar, a doua oară cu praz verde.
Pentru o pâine coaptă în tava de cozonac (11x25cm) am pornit de la:
* 140 gr făină albă
* 120 gr mălai
* 2 ouă
* 20 gr unt topit
* 50 ml ulei
* 80 ml lapte
* 1 plic drojdie uscată
* mărar proaspăt tocat/praz
*oregano, salvie,  seminţe de chimen - câte o jumătate de lingură
A doua oară, repetată la diferenţă de câteva ore (n-am mai avut ce poza:))), pentru că n-am mai găsit prin casă mărar,  am adăugat fâşii de praz proaspăt.

Deşi, nu am mai frământat-o la maşina de pâine, am respectat regula de acolo cu lichidele primele ( laptele + untul topit + uleiul)  şi restul peste ele cu drojdia moţ, fără să le atingă pe lichide.
Am amestecat toate cele şi aluatul omogen l-am turnat în tava de copt pe care am uns-o cu unt şi tapetat-o cu mălai, din lipsă de pesmet.
Vro juma de oră s-o hodinit ş-o crescut la căldură.
 Prima dată fu cu mălai cernut după cum scrie în peticul de carton al ţăranului din piaţă, pe care eu îl prefer, iar  a doua oară cu mălai grisat, care sigur colorează mult mai frumos pâinea:)) .
În cuptorul încins bine am copt-o 30 de minute la foc mic.




Mie mi-o picat cu mare tronc pâinile astea mămăligoaso-brânzoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu